Antena 3 CNN Politică Politicienii, la mila coeficienţilor de redistribuire. Cine intră în parlament, cine pierde

Politicienii, la mila coeficienţilor de redistribuire. Cine intră în parlament, cine pierde

8 minute de citit Publicat la 10:23 02 Dec 2008 Modificat la 10:23 02 Dec 2008
Politicienii, la mila coeficienţilor de redistribuire. Cine intră în parlament, cine pierde
Primele alegeri parlamentare uninominale şi-au desemnat deja câştigătorii. Chiar dacă rezultatele alegerilor nu sunt încă finale, se cunosc în majoritatea judeţelelor numele candidaţilor care au obţinut peste 50% din voturi. Aceştia vor intra direct în Parlament. Ceilalţi, care nu au obţinut peste 50% din voturi, vor trebui să treacă prin procesul de redistribuire a voturilor. Antena3.ro vă prezintă în continuare lista candidaţilor care urmează să treacă prin loteria redistribuirii, unii dintre ei având emoţii în legătură cu viitorul lor statut de parlamentar.
Liderii PNL, rătăciți printre procente
Majoritatea liderilor importanţi ai PNL nu au realizat peste 50%, cu excepţia lui Dan Motreanu (secretar general), în Călăraşi, a deputatului George Scutaru - Buzău şi a lui Daniel Chiţoiu - Giurgiu. În ciuda acestui fapt, mai toţi se află în cărţile redistribuirii, cum este şi cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu în Ilfov (Camera Deputaţilor ? 45%). La București, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, este cotat ca intrând în Parlament prin redistribuire, deși s-a clasat pe locul al treilea în colegiu cu 26,6% din voturi . Ca deputați ai Capitalei mai erau estimaţi şi Ludovic Orban, Alina Gorghiu şi Teodora Berzi, iar senatori ? Crin Antonescu şi Cristian Ţopescu, chiar dacă scorurile lor modeste i-au plasat în postura locurilor doi su trei în colegiile în care au candidat.
Călin Popescu Tăriceanu (PNL) a primit 45,8% din voturile ilfovenilor, având şanse să câştige mandatul de deputat la redistribuire. În schimb, fostul director SIE, Cătălin Harnagea a obţinut doar 28,06% din voturile vâlcenilor, mandatul de deputat fiind obţinut de Dan Mazilu (PSD+PC), cu 50,76%.
La Iași, o altă pleiadă de lideri liberali așteaptă confirmare lor în mandate de parlamentar prin procedura de redistribuire.Varujan Vosganian s-a clasat pe primul loc în Colegiul 1 pentru senatori din Iaşi, cu 32,46 la sută din sufragii, obţinând astfel un man­dat de senator pentru ur­mă­torii patru ani. Cristian Adomniţei s-a impus în colegiul său pentru deputaţi din Iaşi, cu 40,51%.
Liberala Norica Nicolai are mai puține șanse de a prinde un nou loc de senator. Deși are 40 de procente obţinute, coeficientul electoral al PNL pe județul Călărași nu-i dau prea mari speranțe. Nici Radu Stroe, care a candidat la Satu Mare, nu va prinde, cel mai probabil, încă un loc în Senat.
Cristian David, ministrul Internelor a obţinut, teoretic, un mandat de senator de Vaslui, clasându-se pe locul al doilea în colegiul său, cu 33,54 la sută din sufragii. David a fost surclasat însă de contracandidatul său de la PSD+PC Ioan Tibulcă care a obţinut 40,06 procente. Colegul său de partid, Nini Săpunaru a obţinut 44,21%, în colegiul în care a candidat în Vrancea la mare distanţă de contracandidaţii săi și pleacă cu prima șansă de intrare în Parlament.
Teodor Atanasiu a ieşit doar pe locul doi la colegiul pentru deputaţi din Alba. Atanasiu (foto) a obţinut 22.31 %, fiind învins de candidatul PDL, Ştefan Bardan cu 39% și sorții redistribuirii nu-i prea priesc. Fostul consilier prezidențial, Adriana Săftoiu stă mai bine în calcule. Candidatul liberal a obţinut 39,46% din voturile prahovenilor în cursa pentru un loc în Camera Deputaţilor. Mihai Lupoi (PNL) a relizat un scor modest în Dolj, 12,10% din voturi, clasându-se pe locul trei în colegiu. Favorit pentru un mandat de deputat de Dolj este Florentin Gust (PSD+PC), care a obţinut 41,11% din voturi.
Dan Radu Ruşanu (PNL) a obţinut doar 34,5% din voturi, fiind devansat în cursa pentru un mandat de senator de Hunedoara de Mihai Leu (PSD+PC), care a obţinut 46%. La rândul său, Teodor Meleşcanu (PNL), candidat la Senat, a obţinut 34,61% din voturile prahovenilor. El este urmat în preferinţele electoratului de Augustin Mitu (PSD+PC), care a obţinut 29,38% din sufragii.
Calcule febrile pentru vechea gardă social-democrată
La PSD, o parte din lideri au confirmat, obținând majoritatea de care aveau nevoie pentru a nu mai intra în etapa de redistribuire. Totuși, Titus Corlăţean a obţinut 31,04% din voturile braşovenilor, însă obține un loc în Senat, după redistribuire. Dan Cârlan (PDL). În Colegiul nr. 8 din municipiul Iaşi, la deputaţi, necunoscutul Tudor Ciuhodaru (PSD) a obținut 36,27%, surclasându-l pe candidatul Dan Cârlan (PD-L) situat pe locul doi cu 31,73%.
Regizorul Sergiu Nicolaescu (PSD +PC) a candidat pentru un loc de senator în Colegiul 1 din Bucureşti. El a obţinut 30,84 %, fiind învins de Cornelia Cazacu (PDL). Are şanse să intre în Parlament, după redistribuirea voturilor.
Marian Sârbu a obţinut 41,06% din sufragii în Colegiu pentru deputaţi din Vaslui în care a candidat, fiind primul cotat cu șanse la redistribuire. Colegul său Eugen Bejinariu s-a impus la colegiul pentru deputaţi din Suceava cu 45,16%, iar Ilie Sârbu a obţinut 39,40 la sută din voturile liber exprimate la Colegiul 4, pentru Senat din Timiş.
Foştii senatori Aristide Roibu şi Doina Silistru vor avea noi mandate de parlamentar, obţinând un scor bun la aceste alegeri. Aristide Roibu a câștigat într-un colegiu pentru senatori din Vaslui cu 43,33 la sută din voturi, iar Silistru cu 43,01%. Cei doi au mari şanse să intre în Parlament. La fel și Victor Surdu, cu un scor de 33,09% din sufragii în colegiul pentru deputaţi din Neamţ.
Neculai Răţoi a câştigat detaşat în colegiul său pentru deputaţi din Iaşi, unde a obţinut 49,55%., în timp ce Alin Teodorescu se luptă în Prahova pentru un loc în Senat, obţinând doar 36,80% din sufragii. El este însă devansat de Iulian Bădescu (PDL), care a obţinut 42,61% din voturi.
Ion Vasile are prima şansă la un mandat de senator de Buzău, cu 43,45%, contracandidatul său, Ovidiu Anghel (PDL), obţinând 25,24% din voturi. Eugen Nicolicea are şanse să obţină mandatul de deputat de Mehedinţi la redistribuire, după ce a obţinut 43,71% din voturi.
Pentru Senat, Dan Voiculescu (PSD-PC) 44,88%, Ecaterina Andronescu (PSD-PC), 48,82% și Cristian Diaconescu (PSD-PC) 41,82% vor primi mandate tot prin procedura de redistribuire. Preşedintele PC, Daniela Popa a obţinut 43%, ea fiind pe primul loc în Colegiul 19, fiind urmată de Mircea Cristian Raicu, de la PD-L, cu 36,92%. Sergiu Andon are 35,5% din voturile pentru Colegiul 16, fiind următorul clasat după Constantin Ionescu de la PD-L, cu 37,50%. Reprezentantul PSD-PC
Răzvan Theodorescu a obţinut 27,89%, iar Şerban Nicolae 30,50%, sorții lor de intrare în Parlament depinzînd de coeficienții electorali ai Alianței, la nivel județean și național.
Alți candidați ai Alianței PSD-PC precum Corneliu Ciontu, Doru Giugula, Ovidiu Muşetescu au obţinut 28,14%, 30,44%, respectiv 31,30% și sunt creditați cu șanse mici. Mai bine stă contrcandidatul lui Cristian Ţopescu( PNL, 23,14%), Ioan Talpeş, care a cumulat 34,36% din sufragii, intrând cu prima șansă la redistribuire.
Criză de credibilitate și pentru liderii din PD-L
PD-L trece prin aceeași lipsă de performanță a liderilor, ca și PNL. Nume mari ale partidului nu au reuşit să obţină mandatul de parlamentar cu peste 50 de procente , dar intră în Parlament în etapa următoare.
Este cazul secretarului general Vasile Blaga, care are până acum 49,5%, al lui Cristian Rădulescu, cu 48,32 %, al Sulfinei Barbu, tot cu 49%, al Elenei Udrea cu 43%, sau al Ancăi Boagiu, cu 39%, toţi candidaţi în Capitală.
Din partea Partidului Democrat Liberal, la Senat Cornelia Cazacu a obţinut 39,30%, Ionel Popescu 34,61%, Cristian Rădulescu 48,32%, Răzvan Ionescu 35,81% şi Gheorgiu Udrişte 24,10%. La Camera Deputaților, Anca Constantinescu a înregistrat un scor de 33,7% în Colegiul 2, fiind pe primul loc, Teodor Paleologul 40,82%, Alexandru Ciocâlteu - 35%, Costică Canacheu - 40,11%, Brânduşa Novac - 35,36%, iar Dănuţ Liga 43,37%.
Radu Berceanu intră şi el la redistribuire, dar în Dolj. El a candidat pentru un loc de senator şi a obţinut 46,10% din voturi, având şanse să intre în Parlament după redistribuire. Îşi dispută mandatul cu Antoaneta Dobrescu (PSD+PC), care a obţinut 36,23%.
Cristian Resmeriţă, candidatul Alianţei PSD+PC, a ratat la nou voturi obţinerea unui mandat de deputat, el întrunind 11.026 voturi, faţă de cele 11.035 câte îi erau necesare.
La Iași, unde nici un candidat al vreunui partid nu a întrunit un scor de peste 50%, PD-L își face calcule că ar putea primi trei mandate de parlamentar, două de deputat şi unul de senator, în baza procentelor obținute. Preşedintele PD-L Vaslui, Corneliu Mihalache, candidat la Senat pe Colegiul Vaslui, a obţinut 34, 83% din voturi.
La Galați, secretarul executiv al PD-L, Mircea Toader, își face calcule pentru prinderea, la redistribuire, a unui loc de deputat în colegiul 2. PD-L mai speră la nivelul acestui județ la un loc de senator și alte două de deputați. PD-L mai are în vizor mandatele parlamentare la nivelul județelor Maramureș și Hunedoara unde scorul electoral îl plasează în topul partidelor politice.
Cumulat, potrivit propriei sale numărători paralele, PD-L ar obține în total 165 de mandate, a susținut luni seară, Adriean Videanu, prim-vicepreședinte al partidului: 114 la Cameră, restul la Senat. PSD ar urma să aibă 114 mandate de deputați, liberalii 65, iar UDMR 22. La Senat, democrat-liberalul a susținut că PD-L va obține 51 de mandate, iar PSD 49, urmat de PNL, cu 28 de mandate, și de UDMR cu 9.
Muzicieni, patroni de fotbal și sportivi, cu un picior în Parlament
Interpretul de folk, Victor Socaciu (PSD +PC) a candidat pentru un loc de deputat în Colegiul 4 din Mureş. El a obţinut 19,96% din voturi. A fost surclasat de Cornea Vasile (PDL) şi Brassai Zsombor (UDMR). Are însă şanse să intre în Parlament, după redistribuirea voturilor.
Acţionar la clubul de fotbal Dinamo, Gigi Neţoiu a candidat din partea PSD-PC pentru un loc de deputat în Colegiul 3 din Ilfov. Lupta electorală este foarte strânsă în acest colegiu şi are şanse în Parlament, după redistribuire, doar dacă PSD- PC va lua locul 1 la aceste alegeri, pe ţară.
Fostul boxer Mihai Leu, candidat tot din partea acestei alianțe politice pentru un post de senator în Colegiul 3 din Hunedoara, a obţinut 47% din voturi. El are şanse mari să intre în Parlament după redistribuire.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
x close