Antena 3 CNN Politică Politicienii fac legi pentru infractori

Politicienii fac legi pentru infractori

2 minute de citit Publicat la 08:55 06 Feb 2007 Modificat la 08:55 06 Feb 2007
Politicienii fac legi pentru infractori
Preşedintele Traian Băsescu a participat la şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Băsescu a menţionat că ?se simte o îmbunătăţire a activităţii DNA şi se vede prin ceea ce este făcut public că instituţia a început să nu mai aibă complexul politicianului şi funcţiei celui anchetat?. Şeful statului a subliniat din nou că are curajul să privească procurorii în ochi pentru că ?nu a existat niciunul care să poată spune că preşedintele s-a interesat de vreun dosar şi este bine când în relaţia dintre preşedinte şi procurori nu există umbre?.

În opinia lui Băsescu, următorii doi ani sunt decisivi în ?tentativa statului de a decupla decizia politică de interesele unor oameni extrem de importanţi, care pot influenţa decizii ale Guvernului şi Parlamentului prin legi şi alte mecanisme?.

Preşedintele nu a uitat nici de legea pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate, ?un instrument pe care parte din clasa politică îl refuză. Avem nevoie de acest instrument care trebuie aşezat în limitele constituţionale pentru ca să nu permită jocuri şi influenţe politice?. A.N.I. este necasară pentru ?a reuşi decuplarea intereselor unor oameni de afaceri de cele ale unor politicieni?.

În momentul de faţă, Băsescu susţine că ?oamenii politici fac legi pentru infractori, nu pentru interesul public?, pentru că una au spus în campanie şi alta se întâmplă în realitate. ?Există riscul ca această putere să-şi rateze şansa de a fi altfel decât puterea din 2000-2004 din punct de vedere corupţie?.

Băsescu a precizat şi că creşterea economică nu înseamnă că structurile statului s-au modificat pentru că şi guvernarea Năstase a avut creştere economică în 2004, chiar mai mare procentual decât cea din 2006.

În replică, premierul Tăriceanu spune că nu are ?pretenţia să facă lecţii de economie cu preşedintele, dar (Băsescu) trebuie să privească lucrurile cu obiectivitate şi detaşare. Cum nu poate trebuie să-l corectez: creşterea economică trebuie analizată şi în legătură cu nivelul inflaţiei?.

În plus, DNA ?trebuie să aibă forţa să substituie lipsa de voinţă politică în întreruperea legăturii vinovate dintre oameni de afaceri şi oameni politici?.

Deşi se ştie că există probleme în sectorul energetic, nu se fac anchete de către corpul de control al Ministerului Economiei.

Morar: Dosarele DNA nu sunt politice!
În discursul său, procurorul şef al DNA, Daniel Morar, a scos în evidenţă reuşitele instituţiei din 2006, când a trimis în judecată 7 parlamentari, un ministru, doi secretari de stat, doi preşedinţi de consilii judeţene, doi primari de muncipiu, 5 magistraţi, 16 ofiţeri MApN, doi ofiţeri SRI şi mulţi alţii.

Morar a subliniat că acţiunile DNA nu vizează în special membrii unui partid sau ai altuia, aşa încât nu sunt îndreptăţite acuzele referitoare la declanşarea unor procese politice. Procurorul şef al DNA a vorbit şi despre anchetele iniţiate de procurori în cauze importante de corupţie politică, în domeniul achiziţiilor publice, corupţia din sistemul judiciar şi cea din sfera administrativă.

Bogdana Boga

×
x close