Liderii PD-L și PSD au început să mârâie la adresa sistemului de vot uninominal pe care l-au susținut în Parlament. Cu presiunea unei diferențe de nici un procent între cele două formațiuni politice, reprezentanți social-democrați și liberal-democrați au lansat critici la adresa uninominalului, fiind în special nemulțumiți de modul de redistribuire a mandatelor parlamentare. Liberalii, singurii beneficiari vizibili ai acestei proceduri, au preferat să se abțină de la astfel de comentarii.
Stolojan: ?Cel mai prost sistem de vot posibil?
Prim-vicepreședintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat marți că votul uninominal ?este cel mai prost sistem de vot posibil?, manifestându-și revolta față de ?rezultatele acestei redistribuiri?.
?Avantajul nu-l pierdem dar, pur și simplu, este foarte greu să le explici cetățenilor care au votat în sectorul 1 și care au dat în toate colegiile câștigători candidații PD-L că din toate colegiile obținem un singur mandat de parlamentar?, a precizat Stolojan.
Murgeanu: ?Este o aiureală?
Președintele PDL Sector 1, Răzvan Murgeanu, s-a declarat indignat de procedura redistribuirii mandatelor de parlamentar. ?Este o porcărie de lege, e o aiureală! Era corect măcar să fi fost din două tururi, ca la locale, sau cine iese din primul tur, ăla să fie parlamentar. În urma redistribuirii, deși în toate colegiile din Sectorul 1 PDL a câștigat, partidul va avea un singur parlamentar, potrivit simularii pe modelul de redistribuire a mandatelor. Dacă asta e politică și reprezentativitate, hai să ne mutăm în Congo! Ce să fac aici?! Ce să le spun oamenilor mei?! Că sunt buni, dar să stea acasă, pentru că intră ăia de pe locurile doi-trei, care sunt mai sighinași, dar asta e?! Este o aiureală?, a spus Murgeanu.
Geoană: ?Trebuie reanalizată?
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, la rândul său, că legea uninominală trebuie, cu siguranţă, reanalizată întrucât are multe imperfecţiuni şi că diferenţa dintre rezultatele date de exit-poll-uri şi cele finale vine dintr-o campanie puternică de influenţare a votului. Geoană a precizat că există foarte multe colegii în care PSD a pierdut cu 47, 48 sau 49% din voturi şi a catalogat drept ?nedemocratice? situaţiile în care cei care au obţinut locul trei cu 8 sau 9% din voturi au ajuns parlamentari în detrimentul celor dintâi. ?Este clar că această lege trebuie reanalizată?, a subliniat Geoană.
Vanghelie: ?Să facem o gândire?
Și colegul său de partid, liderul PSD București, Marian Vanghelie a apreciat, în cadrul unei dezbateri televizate, utilitatea revizuirii sistemului electoral uninominal, pe ici pe colo, în părțile esențiale. ? Ar mai trebui rediscutat, să facem o gândire. Legea ar putea suporta niște modificări, când vezi că tu iei 30.000 de voturi, iar altul 10.000 și intră acolo în Parlament? a spus Vanghelie, grăbindu-se însă să constate că noul sistem de vot e mai bun decât cel proporțional datorită criteriilor de performanță la care este obligat politicianul să le atingă pentru a fi reales.
Diagnostic german: politicienii români nu-și înțeleg uninominalul
Cu numai o săptămână în urmă, Susanne Kastner, vicepreședinte al Bundestag-ului german, acuza clasa politică din România că a adoptat un sistem de vot pe care nu îl înțelege. ?Când am fost în România, în luna septembrie, am avut o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare din legislativul de la București. Am stat cu toți la aceeași masă și niciunul, niciunul, nu a fost în stare să îmi explice detaliat cum anume va funcționa acest vot uninominal", afirma politicianul german, într-un interviu acordat Deutsche Welle.
?(...) Parlamentarii români au adoptat o lege, un sistem de vot pe care nici măcar nu îl înțeleg în totalitate. Modul de calcul al candidatului desemnat în Parlament dacă la alegeri nu câștigă 50% plus 1 din voturi este atât de complicat încât se poate ajunge la decizii aleatorii pe care alegatorii nu le vor înțelege?, a mai susținut Susanne Kastner, în opinia căreia ?există riscul ca cetățenii să se uite nedumeriți la acest sistem de vot și să se întrebe: Acum ce se întâmplă??
Marius Vulpe, Antena3.ro