În 2019, peste 6.000.000 de români au votat ca ordonanţele de urgenţă să nu mai poată modifica nimic în domeniul Justiţiei, la referendumul susţinut chiar de PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis.
"Am participat şi eu la vot în 2019, la acel referendum, l-am considerat necesar, în sprijinul justiţiei, al cetăţenilor şi în defavoarea infracţionalităţii.
Erau momente în care stăteam cu sufletul la gură şi ne uitam în Monitorul oficial ca nu cumva să apară de pe o zi pe alta o nouă ordonanţă 13.
În Parlament se discuta atunci de modificările Codului penal care, dacă ar fi intrat în vigoare în acea formulă, s-ar fi ajuns să se elibereze foarte mulţi infractori (...) şi să facem din România un rai infracţional", a spus, joi, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.
Noul şef de la Justiţiei a explicat că Guvernul a fost nevoit să adopte ordonanţa de urgenţă potrivit căreia se amână intrarea în vigoare a alcătuirii completurilor de trei judecători care judecă apelurile în instanţe, fiind vorba "de o chestie tehnică ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie".
PNL şi USR încalcă referendumul lui Iohannis
"Guvernul României a ieşit de sub zodia Ordonanţei 13, este foarte clar că nu mai avem acea emoţie că se dau ordonanţe pe justiţie care să scoată lumea în stradă. În seara aceasta (miercuri - n.r.) am fost nevoiţi să adoptăm o ordonanţă care se referă la aplicabilitatea unui articol din Legea 304 din 2004, referitor la organizarea judiciară.
Însă este vorba de un articol unic, este vorba de o chestie tehnică ce ţine doar de buna administrare a actului de justiţie. Dacă nu ar fi intervenit de urgenţă prin această modalitate a Ordonanţei de Urgenţă, de la 1 ianuarie ar fi intrat în vigoare dispoziţiile care obligau constituirea de completuri de apel de câte trei judecători şi aveam o mare problemă în instanţele judecătoreşti, atât în privinţa proceselor civile, cât şi penale.
Ca atare, am primit din partea Consiliului Suprem al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei, o solicitare de a interveni de urgenţă în plan legislativ, pentru a nu se crea blocaje inacceptabile în sistemul judiciar", a precizat Stelian Ion, miercuri seara, după şedinţa de Guvern.
El a mai spus că nu au fost examene de admitere în profesia de magistrat în această perioadă şi mulţi magistraţi s-au pensionat sau au ieşit din profesie, fiind "o mare problemă în privinţa încărcăturii de lucru pe fiecare judecător".