Vineri este o zi lungă pentru liberali şi mai ales pentru candidaţii la conducerea partidului. Delegaţii care au venit din întreaga ţară trebuie să decidă între Călin Popescu Tăriceanu, actualul preşedinte şi Crin Antonescu.
După numărarea primei urne de vot, din cele trei existente, Crin Antonescu conduce cu 30 de voturi în cursa pentru fotoliul de preşedinte al PNL.Tăriceanu nu a făcut publică o estimare cu privire la organizaţiile judeţene care i-ar oferi voturi. În schimb, Crin Antonescu susţine că se bucură de sprijinul a 27 de filiale.
Tot vineri, va fi ales ocupantul nou înfiinţatului post de prim-vicepreşedinte. Ludovic Orban, Marian Petrache, Teodor Atanasiu şi Romeo Stavarache şi-au anunţat candidatura pentru această funcţie. Numărul doi în partid va coordona din punct de vedere organizatoric filialele şi comisiile de specialitate.
În pragul competiţiei pentru şefia partidului, Călin Popescu Tăriceanu spune că nu se teme că va pierde funcţia de preşedinte. Mai mult, chiar face şi previziuni. PD-L-ul este destinat dispariţiei, iar PNL trebuie să-l înlocuiască în preferinţele electoratului de centru dreapta.
Vedeţi proiectul de statut al Partidului Naţional Liberal(pdf) Vedeţi programul Congresului Extraordinar PNL (pdf)În discursul susţinut în cadrul Congresului, actualul lider al PNL a declarat că partidul este acum "mai mare, mai puternic, mai curajos şi pregătit de luptă".
"În această perioadă de guvernare am ajuns la cea mai scăzută rată a şomajului. (...) Am realizat în patru ani ceea ce guvernele precedente au reuşit în 14 ani", a declarat fostul premier.
Tăriceanu s-a declarat mândru că a putut să-şi îndeplinească cuvântul dat Congresului în urmă cu doi ani.
"Suntem pregătiţi să trecem de la un scor de 20%, la 30%", a anunţat liderul liberal.
Cât priveşte actuala Coaliţie de guvernare, aceasta nu are şanse să-şi ducă mandatul până la final. Despre toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu a vorbit într-un interviu acordat ziariştilor de la
Jurnalul Naţional.Atragerea electoratului democrat-liberalilor va fi prioritatea PNL, susţine Călin Popecsu Tăriceanu. Asta în cazul în care va câştiga un nou mandat la şefia PNL. Mai mult, liderul liberal susţine că PD-L nu va mai rămâne mult timp pe scena politică.
"Convingerea mea este că PD-L, un partid fără ideologie, este destinat dispariţiei, poate nu complete, dar diminuării cel puţin, iar locul PNL este pe zona de centru-dreapta, unde el poate să reprezinte aspiraţiile acestui electorat", a declarat liderul PNL pentru sursa citată.
DISCURSUL LUI CĂLIN POPESCU TĂRICEANUÎn plus, Tăriceanu nu crede că este pe cale să piardă funcţia de preşedinte al partidului. Asta în ciuda faptului că un semnal că pierde teren în faţa contracandidatului său, Crin Antonescu, a fost votul dat de membrii partidului pentru înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte. O funcţie căreia Tăriceanu i s-a opus.
În aceste condiţii, Călin Popescu Tăriceanu va fi nevoit să susţină orice candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte împotriva lui Ludovic Orban, cel care merge în tandem cu Crin Antonescu.
"Putem să ne uităm însă şi la ceilalţi colegi care şi-au depus candidaturile şi care au dus nişte bătălii electorale cu succes: Marius Nicoară la Cluj, Marian Petrache sau Romeo Stavarache, primarul Bacăului", a mai declarat fostul premier.
Dacă va pierde funcţia de preşedinte al PNL, Tăriceanu este convins că va avea o bună colaborare cu Crin Antonescu.
Contracandidatul lui Tăriceanu, Crin Antonescu, a avut un discurs antrenant, în care a vorbit atât despre trecutul partidului, cât şi despre obiectivele sale.
DISCURSUL LUI CRIN ANTONESCUACTIVITATEA LIDERULUI PNL, CĂLIN POPESCU TĂRICEANU: Călin Popescu Tăriceanu, care va încerca să obţină un nou mandat la şefia partidului, este implicat în viaţa politică a PNL din 1990. A fost membru fondator al partidului, secretar executiv, vicepreşedinte şi apoi, preşedinte al formaţiunii.
Actualul preşedinte al PNL şi-a început activitatea politică în 1990, când a participat la fondarea Partidului Naţional Liberal, pâna în 1992 deţinând funcţia de secretar executiv.
Tăriceanu a fost ales vicepreşedinte al partidului în 1993 şi a deţinut această funcţie până în 2004. În februarie 2005, a fost ales preşedinte al formaţiunii liberale.
În cariera sa politică, liderul PNL a fost membru al Adunării Constituante, în perioada 1990-1992, iar în 1996 a fost ales deputat şi a devenit ministru al Industriei şi Comerţului, funcţie pe care a ocupat-o până în 1997.
După alegerile din 2004, Călin Popescu Tăriceanu, este numit prim-ministru al României.
În prezent, Tăriceanu este liderul deputaţilor PNL şi membru al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor. Din punct de vedere al afacerilor, preşedintele PNL a deschis, după revoluţie, primul post de radio privat din România.
În 1993, devine partener asociat, la o firmă importatoare de automobile, iar din 1994 până în 2003 este preşedinte al Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, asociaţie unde acum deţine funcţia de preşedinte de onoare.
Pe de altă parte, Călin Popescu Tăriceanu este şi membru fondator al Clubului Român de Presă.
Tăriceanu s-a născut la Bucureşti, în 14 ianuarie 1952, este casatorit şi are doi copii.
ACTIVITATEA SENATORULUI LIBERAL, CRIN ANTONESCU:Crin Antonescu, cel care doreşte să îl înlocuiască pe Călin Popescu Tăriceanu la şefia partidului, este membru PNL din 1990. A fost deputat timp de 16 ani, începând cu 1992, iar în prezent este senator în Parlamentul României.
Antonescu este membru al PNL din 1990, prima funcţie în partid obţinând-o în anul 1995, când a fost ales vicepreşedinte, poziţie pe care a menţinut-o până în 2002.
Din 2002, Antonescu a fost simplu membru al PNL, până la congresul din 2007, când a fost ales din nou vicepreşedinte al formaţiunii liberale, funcţie pe care o deţine şi în prezent.
Liberalul Crin Antonescu deţine patru mandate de deputat, fiind ales în toate legislaturile între 1992 şi 2008. În mandatele 1996-2000 şi 2000-2004, Antonescu a fost liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor câte doi ani, iar în legislatura 2004-2008 a avut această calitate pe durata întregului mandat.
Din decembrie 2009, Antonescu a devenit senator PNL şi vicepreşedinte al Senatului.
Crin Antonescu a deţinut şi funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului în guvernarea CDR, în perioada 1997-2000.
Profesia de bază a liberalului este aceea de profesor de istorie oi muzeograf, Antonescu absolvind, în 1985, Facultatea Istorie-Filosofie la universitatea Bucureşti. El a fost profesor de istorie până în 1992, când a renunţat la catedră pentru a deveni om politic, fiind ales deputat.
Crin Antonescu s-a născut la Tulcea, în septembrie 1959, este vaduv şi are un copil.
Antena 3