Antena 3 CNN Politică PNL cere explicații din partea PSD pentru întârzierea centrelor regionale de tratament al dependenței de droguri

PNL cere explicații din partea PSD pentru întârzierea centrelor regionale de tratament al dependenței de droguri

gabriel andronache
Gabriel Andronache spune că dacă referendumul propus de Nicușor Dan ar fi organizat în aceleași secții de votare ca și alegerile prezidențiale, s-ar economisi banii necesari deschiderii unui astfel de centru / FOTO: Facebook/ Gabriel Andronache
21 Oct 2024   •   16:30

Gabriel Andronache, liderul deputaţilor PNL, a cerut luni, 21 octombrie, explicații din partea premierului Marcel Ciolacu despre întârzierea construcției centrelor regionale de tratament al dependenței de droguri.

Potrivit acestuia, dacă referendumul propus de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, ar fi organizat în aceleași secții de votare ca și alegerile prezidențiale, s-ar economisi banii necesari deschiderii unui astfel de centru. 

Grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților va depune o interpelare la adresa primului-ministru, prin care se cer explicații cu privire la intrarea în vigoare a legii 234/2024, cea care prevede înființarea  a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenți de consumul de droguri, de ce nu s-a luat nicio măsură la nivel guvernamental pentru a pune în executare această lege.

„Am venit să vă informez despre faptul că grupul parlamentar PNL din Camera Deputaților va depune o interpelare la adresa primului-ministru, o interpelare pe care o transmitem pentru a ne lămuri de ce de la intrarea în vigoare a legii 234/2024, cea care prevede înființarea  a opt centre regionale pentru tratarea celor dependenți de consumul de droguri, nu s-a luat nicio măsură la nivel guvernamental pentru a pune în executare această lege.
 
Considerăm că este inadmisibil lucrul acesta, mai ales că PSD s-a luptat practic, în comisiile parlamentare ca aceste centre să fie înființate de Ministerul Sănătății.
 
Vă reamintesc că ministrul Sănătății este un membru al PSD.
 
Legea a fost adoptată în luna iunie, iar de atunci și până acum nu a mișcat ministrul sănătății nici un deget, nu a mișcat nicio foaie pentru ca aceste centre să prindă viață;
 
Atunci spunem următorul lucru: că îi solicităm primului ministru, vă reamintesc interpelarea, ca instrument parlamentar, se adresează primului ministru să ne spună de ce Guvernul și de ce ministrul Sănătății nu au făcut nimic pentru a se înființa aceste centre.
 
Vă reamintesc  totodată, că am depus un amendament la legea de aprobare a OUG care a făcut posibil organizarea referendumului din 2019, pentru ca referendumul local să se poată organiza în același timp cu alegerile parlamentare sau cu alegerile prezidențiale.
 
De ce fac legătura între cele două subiecte, pentru că, printr-un simplu vot, PSD ar putea să economisească 10 milioane de lei care ar trebui cheltuiți pentru organizarea de secții separate pentru referendumul care a fost aprobat astăzi de Consiliul General.
 
10 milioane de lei care, iată, printr-un simplu vot al PSD, alături de voturile noastre, bineînțeles, ar putea reprezenta temelia financiară, pentru ca primul centru despre care discutăm să fie înființați în regiunea București-Ilfov.
 
Este modalitatea simplă și eficientă prin care unul din cele opt centre ar putea lua ființă în România foarte repede.
 
Social-democrații au depus un proiect și pentru o întrebare pe această temă ce a consumului de droguri, credeți că este o mișcare electorală având în vedere că până în momentul de față n-am luat măsuri?
 
Eu cred că trebuie aprobat amendamentul nostru, astfel încât să spunem că banii ar putea fi folosiți pentru înființarea centrului pentru persoanele dependente de consumul de droguri. Este foarte simplu”, a declarat Gabriel Andronache.
 
Liderul deputaților PNL a comentat și declarația lui Kelemen Hunor, care a spus că UDMR nu ar susține referendumul.
 
„Este treaba celor de la UDMR, dacă nu doresc să aprobe un exercițiu democratic în România.
 
Din perspectiva colegilor de coaliție, încă le mai putem spune așa, văd că nu există deocamdată o poziție pe față, în sensul în care au aprobat includerea pe ordinea de zi a plenului a acestei propuneri legislative, sub rezerva depunerii raportului. 
 
Însă nu am încredere că sunt de acord cu demersul nostru, așa că vă vom informa cu fiecare pas pe care îl vor face în comisiile de specialitate pentru că cele două comisii nu sunt conduse de reprezentanți ai Partidului Național Liberal, ci sunt conduse de reprezentanți ai PSD. 
 
Dacă mâine nu va exista acest proiect, pe ordinea de zi a comisiei juridice, dacă la prima ședință a comisiei de administrație nu va exista  pe ordinea de zi acest proiect, vă vom informa imediat și asta înseamnă că, de fapt, asistăm, la un joc de glezne și nu la o dorință reală de a se aproba acest amendament și legea ca atare, pentru că ea va pleca la promulgare neoficial”, a mai spus acesta. 

×
Parteneri
x close