Liberalii de la Cluj cer demisia preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele PNL Cluj-Napoca, deputatul Horia Uioreanu crede că şeful statului trebuie să demisioneze pentru că a promulgat legea privind majorarea salariilor profesorilor. În opinia sa, asumarea greşelii nu este suficientă în această situaţie.
?În urma declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, prin care dânsul îşi asumă responsabilitatea pentru faptul că nu au loc măriri de salarii, eu spun că nu este suficient a-şi asuma răspunderea pentru un asemena haos creat în ţară prin necreşterea salariilor la profesori şi a pensiilor. Dânsul ar trebui să îşi dea demisia sau ar trebui să demită acest Guvern care, sub egida lui, a minţit în campania electorală şi a dat speranţe acestor categorii sociale, iar acum îşi bat joc de ele nepunând în aplicare legile în vigoare?, a afirmat Uioreanu.
Liberalii solicită şi premierului Emil Boc să-şi dea demisia după ce Curtea Constituţională s-a pronunţat împotriva legii de modificare a Statutului funcţionarului public. PNL mai cere guvernului să nu pună în aplicare prevederile OUG 37 pe care Executivul a emis-o în acest domeniu în condiţiile în care legea menţionată era atacată la CCR.
"Guvernul Boc se află la cel de-al doilea act normativ pe care CCR îl desfiinţează şi, în calitatea sa de profesor de drept constituţional, domnului Boc, într-un asemenea timp scurt de patru luni de când Curtea i-a anulat două acte normative, nu-i rămîne decât să-şi prezinte demisia. Şi până face acest lucru, îi cerem să anuleze OUG 37/ 2009 şi pe cale de consecinţă să anuleze toate deciziile luate în legătură cu aplicarea acestei ordonanţe", a susţinut secretarul general al PNL, Radu Stroe.
Liderul PNL a afirmat că nerespectarea principiului bicameralismului denotă "neseriozitate maximă" din partea celor care s-au ocupat de adoptarea acestei legi, în timp ce Guvernul Boc dă o nouă dovadă de "imoralitate, iresponsabilitate şi incapacitate" prin acest act normativ.
"Este inexplicabil, pot fi erori, dar a te duce cu un proiect de lege în Senat, a-l modifica apoi la Cameră în atribuţii care sunt de resortul Senatului şi totuşi să nu întorci legea la Senat pentru ca Senatul să se pronunţe e mai mult decât o greşeală. Este inacceptabil pentru procedura parlamentară", a explicat Radu Stroe.
Liderul liberal a declarat că PNL salută decizia Curţii Constituţionale, apreciind că prin declararea ca neconstituţională a legii de modificare a Statutului funcţionarului public, Curtea dă dreptate PNL şi UDMR.
"PNL nu poate decât să salute decizia CC şi să nu facă altceva prin această decizie decât să ne dea dreptate nouă şi UDMR-ului pentru demersul nostru făcut în legătură cu această lege. Sunt două probleme de spus aici, cauza formală de neconstituţionalitate este sufiecientă pentru fi declarată neconstituţională o lege şi nu neapărat şi fondul. Din păcate pentru autorii legii, nu s-a ajuns să se discute fondul, cu toate că legea are un viciu extrem de grav, acela al nerespectării principiului constituţional al bicameralismului Parlamentului", a susţinut Radu Stroe.
Pe de altă parte, liberalul a acuzat că invocarea argumentului profesionalizării de către reprezentanţi puterii nu e decât "un mod de a ascunde ideea că politizarea funcţiilor din deconcentrate continuă într-un mod indmisibil".
Stroe a anunţat că PNL va continua să acorde sprijin persoanelor vizate, precizând că la ora actuală se strâng plângerile penale ale persoanelor care sunt afectate de prevederile OUG 37.
"Autorii acestui holocaust asupra funcţionarilor, acestui genocid asupra funcţionarilor, îndrăznesc să spună faptul că CC a oprit legea numai pe chestiuni formale, eu vă spun ca jurist, că orice organism, atunci când ia în discuţie un act normativ, îl analizează pe formă, iar dacă e în regulă forma, trec şi la fondul problemei", a conchis Radu Stroe.
Antena3.ro