Viceliderul grupului liberal din Senat, Mario Ovidiu Oprea, a declarat, joi, la Craiova, că PNL ar putea propune o iniţiativă legislativă prin care preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să îndeplinească şi funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Depunerea unui astfel proiect este dependentă însă de trecerea cu succes prin Parlament a ordonanţei privind numirea lui Mircea Geoană în aceeaşi funcţie, a atras atenţia parlamentarul liberal.
?În cazul în care Curtea Consituţională va spune că această lege este în regulă, dacă va fi considerată în regulă, voi iniţia alături de colegii mei un proiect de lege, o iniţiativă legislativă prin care vom propune ca şi preşedintele Camerei Deputaţilor să fie vicepreşedinte al CSAT. De ce să nu fie reprezentantă şi Camerea Deputaţilor în CSAT? E vorba de reprezentări diferite, iar Camera Deputaţilor, la importanţa ei, are nevoie de o asemenea reprezentare?, a afirmat Mario Ovidiu Oprea.
Potrivit unor surse parlamentare, Geoană ar mai avea mult până să-şi vadă visul cu ochii.PDL nu are de gând să voteze pentru investirea preşedintelui Senatului în CSAT.
Parlamentarul liberal l-a ironizat pe Geoană care ar fi ?tras de timp? săptămâna trecută, în plenul Senatului, de teamă că nu va fi aprobată legea privind numirea sa în funcţia de vicepreşedinte CSAT.
"În şedinţa de marţi a Senatului, şedinţă condusă de Mircea Geoană a adus pe ordinea de zi acest subiect, însă pe ultimul loc. A fost ultimul subiect de pe ordinea de zi. Vorbim de o lege organică. Mai erau şi alte puncte, şi alte legi organice. Atunci când preşedintele Senatului a remarcat că prima lege organică a trecut cu un număr de 69 pentru, adică exact câte avea nevoie în condiţiile în care PNL declara că va vota aceea lege, atunci preşedintele a început să conducă şedinţa în reluare şi nu s-a mai ajuns la acest punct, înaintând ca melcul?, a lăsat să înţeleagă senatorul natura adevărată a demersului său.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care s-a modificat legea CSAT, în sensul introducerii unei prevederi prin care preşedintele Senatului este vicepreşedinte al Consiliului. Actul normativ a fost dur criticat de opoziţie, care a acuzat încălcare principiului separării puterilor în stat. Pentru trecerea acestei măsuri prin Senat, este nevoie de 69 de voturi favorabile, situaţie greu de pus în practică de coaliţia PSD-PDL care nu a reuşit până acum să-şi mobilizeze eficient proprii parlamentari.
Antena3.ro