Antena 3 CNN Politică Rachetele şi dronele ruse trase în direcția Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean, potrivit unui acord bilateral în domeniul securității

Rachetele şi dronele ruse trase în direcția Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean, potrivit unui acord bilateral în domeniul securității

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:00 08 Iul 2024 Modificat la 19:20 08 Iul 2024
Tusk si Zelenski
Premierul polonez, Donald Tusk, şi preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Sursa foto: Hepta

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul polonez Donald Tusk au semnat luni, la Varşovia, un acord bilateral în domeniul securităţii, cu o zi înaintea începerii Summitului NATO de la Washington care va marca 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice, informează AFP şi DPA, citat de Agerpres. 

''Cei care apără Ucraina astăzi se apără pe ei, de asemenea'', a spus Tusk.

De partea sa, Zelenski a calificat drept ''ambiţios'' acordul semnat luni la Varşovia. ''Este capabil să protejeze viaţa popoarelor noastre şi să se opună răului rusesc'', a subliniat liderul de la Kiev.

Tratatul prevede elaborarea unui plan prin care ''rachetele şi dronele ruse trase în direcţia Poloniei pot fi doborâte în spaţiul aerian ucrainean''.

Conform acordului, Polonia examinează posibilitatea de a livra suplimentar avioane de vânătoare MiG-29 Kievului. Varşovia a livrat deja Ucrainei zece astfel de avioane militare.

Potrivit media ucrainene, partea poloneză ar putea furniza încă 14 avioane MiG-29. Totuşi, premierul Donald Tusk a subliniat că o condiţie esenţială este ca Polonia să îşi completeze stocul de avioane militare.

De asemenea, guvernul de la Varşovia va încuraja cetăţenii ucraineni aflaţi în Polonia să se alăture armatei ucrainene. Zelenski a spus că o unitate de voluntari ucraineni ar urma să fie instruită în Polonia, după care va reveni pe front în Ucraina.

Şeful statului ucrainean a sosit în Polonia în ziua când ţara sa a fost ţinta unui val de atacuri de rachete ruse puternice, cel puţin 26 de persoane fiind ucise şi un spital de copii din Kiev fiind lovit.

''Nu există suficiente cuvinte, documente, declaraţii politice pentru a condamna agresorul'', a spus Donald Tusk.

Polonia este unul dintre susţinătorii militari şi politici cei mai fermi ai Ucrainei în faţa agresiunii militare lansate de Rusia în februarie 2022. Ţara a primit aproape 1 milion de refugiaţi ucraineni care au fugit de războiul din ţara lor.

Ucraina a încheiat deja acorduri de securitate cu Uniunea Europeană şi cu 19 state în mod individual, printre care SUA, Japonia şi Germania, pentru a oficializa sprijinul civil şi militar care a fost furnizat deja Kievului şi a menţine perspectivele unui ajutor suplimentar pentru o perioadă iniţială de 10 ani.

×
x close