Au însă nevoie de voturile celorlalte partide. Iată cum arată calculele din acest moment.
Pentru a demite Guvernul, sunt necesare 233 de voturi. PSD şi UDMR au în acest moment 227 de voturi, dar mai au nevoie de încă şase voturi pe care social-democraţii ar putea să le negocieze cu alte formaţiuni politice.
Partidul lui Theodor Meleşcanu, Forţa Naţională, ar aduce sigur trei voturi. Aşadar rămân trei voturi. Şi Pro România ar putea înclina balanţa spre o tabără sau alta. În schimb, cei de la ALDE au anunţat că nu vor vota moţiunea.
Totodată, PSD îşi pune speranţe mari şi în aleşii care au trădat partidul sau care au absentat la votul pentru învestirea Executivului PNL. Remus Borza, Emanoil Savin, Mihăiţă Găină, Daniel Olteanu sau Marius Bota sunt parlamentarii care ar putea schimba soarta Guvernului.
Moţiunea de cenzură pentru o angajare de răspundere poate fi depusă după ce Executivul merge în plenul reunit şi îşi anunţă angajarea răspunderii pe un proiect sau mai multe proiecte. PSD are la dispoziţie trei zile pentru a o depune.
Dacă nu va trece de Parlament, PSD promite un plan B pentru a împiedica alegerea primarilor în două tururi. Astfel, social-democrații vor ataca la Curtea Constituțională asumarea răspunderii de către Guvern pe controversatul proiect de lege.
Număr necesar de voturi să treacă moţiunea - 233
Cine votează moţiunea de cenzură
- Minorităţile - 17 parlamentari
- PSD - Camera Deputaţilor+Senat - 197 parlamentari
- UDMR - Camera Deputaţilor+Senat - 30 parlamentari
Total 227
Mai au nevoie de şase voturi
Ponta ar putea înclina balanţa spre o tabără sau alta
- Pro România - 25 parlamentari
- Tăriceanu (ALDE) nu votează - 25 parlamentari
Ce susţinători are Orban
- PNL - 99 parlamentari
- USR - 40 parlamentariI
- PMP - 18 parlamentari
Planul PSD dacă nu trece moţiunea
- PSD atacă la Curtea Constituțională asumarea răspunderii de către Guvern pe alegerea primarilor în două tururi
Planul PSD pentru demiterea Guvernului