Antena 3 CNN Politică Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi - surse

Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi - surse

Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi a devenit principalul obiectiv parlamentar al PNL. Varianta de rezervă ar fi angajarea răspunderii, însă majoritatea liberalilor nu sunt de acord, pentru că procedura ar nemulţumi o parte dintre partenerii politici.

Planul PNL pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi - surse
Foto: Ludovic Orban/ Facebook
19 Dec 2019   •   21:58

Guvernul Orban şi PNL încearcă să găsească soluţia cea mai bună pentru a schimba legislaţia electorală în ceea ce priveşte modul de alegere a primarilor şi a preşedinţilor de Consiliu Judeţean. Liberalii şi partenerii lor vor alegeri în două tururi pentru primari şi alegerea preşedintelui de Consiliu Judeţean din rândul consilierilor judeţeni, prin votul majorităţii, nu printr-un sistem de tipul câştigătorul ia totul, adică exact ca în cazul primarilor.

Pentru modificarea legislaţiei, liberalii au încercat să aducă pe ordinea de zi a şedinţei Camerei Deputaţilor ambele iniţiative legislative, dar PSD s-a opus categoric. Drept răspuns, vicepremierul Raluca Turcan a venit cu o ameninţare referitoare la o posibilă angajare a răspunderii de către Guvern pentru cele două proiecte: „PSD continuă să deturneze rolul Parlamentului şi tergiversează adoptarea proiectelor importante şi urgente. Acesta este motivul pentru care angajarea răspunderii este singurul mod de a rezolva urgenţele acum! […] Pentru că astăzi PSD a refuzat să supună la vot alegerea primarilor în două tururi şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene din rândul consilierilor, PNL poate fi adus în situaţia de a angaja răspunderea Guvernului şi pe aceste două modificări legislative”, a afirmat Turcan.

Continuarea pe adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: PNL Ludovic Orban
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close