Antena 3 CNN Politică PNL îi face temele lui Ghinea. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie finalizat până la începutul lunii martie

PNL îi face temele lui Ghinea. Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie finalizat până la începutul lunii martie

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 20:12 16 Feb 2021 Modificat la 20:12 16 Feb 2021
o_1eum0lj0l1ppstknkcepo6cnpb.jpg
Sursa foto: Agerpres

”Concluzii simple și clare după dezbaterea de astăzi de la Comisia de afaceri europene din Camera Deputaților unde, la invitația mea și a colegilor PNL, au participat europarlamentarii Siegfried Mureșan și Dragoș Pîslaru, alături de colegul Ion Ștefan și alți deputați interesați de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis la Comisia Europeană de Guvernul condus de Ludovic Orban în 2020, este ceea ce are nevoie România pentru realizarea proiectelor de dezvoltare și respectă obiectivele europene de tranziție verde și digitalizare.

Evaluarea alocărilor de fonduri din PNRR, în forma transmisă inițial la Comisia Europeană, arată un procent de 47% pentru tranziția verde față de ținta europeană de 37% și de 18% pentru digitalizare, aproape de obiectivul de 20%, stabilit de Comisie.

Așadar, cea mai mare parte a propunerilor din Planul Național de Redresare și Reziliență răspund exigențelor cerute de Comisia Europeană și trebuie în continuare întărită componenta de reforme orizontale cu un accent nou în domeniu social ca urmare a adoptării Regulamentului European care stabilește cadrul final de implementare al Mecanismului European de Redresare și Reziliență.

Ca să fie clar pentru toți cei interesați, ceea ce a propus PNL pentru finanțare prin PNRR, autostrăzi, spitale, școli, distribuția de gaze naturale și infrastructura de irigații, alături de celelalte programe de reziliență și transformare digitală și durabilă a economiei românești sunt obiective de investiții care pot fi finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și nu au fost niciodată respinse de Comisia Europeană.

Concret, avem confirmarea din partea co-raportorilor europeni pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență că România poate solicita finanțarea din PNRR a unor proiecte de investiții majore pentru Moldova propuse de PNL prin PNRR și în Programul de guvernare Dezvoltăm România:

Autostrada Moldovei A7 este inclusă în PNRR, fiind în stadiu avansat de lansare a licitațiilor de execuție pentru tronsoanele Ploiești - Buzău și Buzău - Focșani, care au termen de finalizare până în 2024 și apoi mai departe până la Pașcani și Siret până în 2026.

Tot prin PNRR vor fi finanțate investiții în dotarea și extinderea sistemului sanitar prin construcția de secții și spitale noi în regiunea Moldovei. Institutul de boli cardiovasculare de la Iași și Spitalul Județean de Urgență de la Focșani au studiile de fezabilitate finalizate și pot fi incluse pentru finanțare prin PNRR.

Distribuția de gaze naturale contribuie la tranziția verde și este de asemenea inclusă în PNRR cu o alocare de 800 milioane de Euro la nivel național iar fondurile vor putea fi disponibile încă din acest an, după adoptarea PNRR de către Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, dezvoltarea infrastructurii de irigații din Moldova de Sud este un obiectiv major de investiții eligibil prin PNRR, ceea înseamnă asigurarea finanțării lucrărilor de continuare și extindere sistemului de irigare Siret-Bărăgan care contribuie major la obiectivul european de combatere a schimbărilor climatice și la reducerea pierderilor din agricultură provocate de secetă printr-un sistem nou de gestiune a apei.

Planul Național de Redresare și Reziliență trebuie finalizat până la începutul lunii martie și adoptat de Comisia Europeană până la sfârșitul lunii aprilie. Timpul este scurt și trebuie selectate rapid proiecte mature care pot începe imediat și pot fi finalizate până în 2026. Este oportunitate istorică de dezvoltare pe care România nu are voie să o rateze!”, transmite Ionel Dancă.

Concluzii simple și clare după dezbaterea de astăzi de la Comisia de afaceri europene din Camera Deputaților unde, la...

Publicată de Ionel Dancă pe Marţi, 16 februarie 2021

×
x close