Senatorii au adoptat marţi ordonanţa de urgenţă prin care statul acordă ajutoare pentru încălzirea locuinţelor. Totuşi, ei au majorat plafonul acestei asistenţe la maximum 615 lei pe membru de familie. Ordonanţa 106 emisă de Guvernul Boc II reducea acest prag la puţin peste 400 de lei. Miza acestei majorări votate de PSD, PNL şi UDMR, dar şi de către PDL vizează voturile a mai bine de 800.000 de persoane.
Astfel, premierul interimar Emil Boc a transmis, pe 20 octombrie, o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor, ce vizează OUG 106/2009 prin care solicita votul legislativului pentru o măsură menită să asigure un sprijin pentru un număr de 788.000 familii şi persoane singure la plata facturii de întreţinere în perioada sezonului rece.
"Forma prezentată în raport (...) este cea care cuprinde şi amendamentele pe care ulterior Guvernul le-a prezentat, referitor la introducerea a trei noi categorii pe tranşe de venituri, în aşa fel ca în final să beneficieze cei care ajung până la 615 lei pe membru de familie venit. Cei care lucrează în administraţie ştiu că este vorba de o formă foarte asemănătoare cu cea care a existat până acum", a explicat Cristian Rădulescu, preşedintele Comisiei de muncă, for care a elaborat, alături de Comisia economică, raportul comun de admitere.
Amendamentele aduse însă ordonanţei în cauză l-a făcut pe senatorul UDMR Gunther Tiberiu să susţină că în fapt plenul nu aprobă Ordonanţa 106, emisă de Guvernul Boc II, ci o respinge, deoarece prin adoptarea raportului cu amendamente se revine la forma OUG 5/2003.
"Ordonanţa 106 face parte dintr-o serie proastă de ordonanţe de urgenţă şi prin amendamentele pe care le adoptăm acum, de fapt se revine la Ordonanţa iniţială, Ordonanţa 5/2003 şi se revine la plafonul iniţial de 615 lei, OUG propriu-zisă (în forma transmisă de la Guvern - n.r.) (...) reducea acest plafon la 400 şi ceva de lei", a explicat Gunther Tiberiu.
Antena3.ro