Antena 3 CNN Politică Pică Guvernul? Moţiunea de cenzură, citită joi în Parlament şi votată marţea viitoare

Pică Guvernul? Moţiunea de cenzură, citită joi în Parlament şi votată marţea viitoare

Pică Guvernul? Moţiunea de cenzură, citită joi în Parlament şi votată marţea viitoare
07 Oct 2009   •   12:26

Conducerile reunite ale Parlamentului au decis miercuri ca textul moţiunii de cenzură depuse de PNL cu aportul semnăturilor UDMR şi PSD să fie citită luni şi votată marţea viitoare, susţin surse parlamentare. În condiţiile în care trei din cele patru formaţiuni politice parlamentare şi-au făcut cunoscută susţinerea pentru acest demers, moţiunea de cenzură are toate şansele să fie adoptată şi să provoace căderea Guvernului Boc 2 înainte de finalizarea procedurii de asumare a răspunderii pe legile sistemului unitar de pensii.

Conform surselor citate, democrat-liberalii ar fi încercat astăzi în cadrul şedinţei Biorurilor reunite să-i determine pe iniţiatori să abandoneze noul demers de debarcare a Guvernului. Democrat-liberalii au criticat preventiv şi posibilitatea elaborării unei noi moţiunii de cenzură dupăasumare răspunderii guvernului pe legea pensiilor, pe care l-au calificat ca pe un act anticonstituţional.

Reprezentanţii PDL au susţinut că textul Constituţiei nu dă dreptul Opoziţiei decât la o moţiune de cenzură în cazul angajării răspunderii, depusă deja pe Legea salarizării unitare.

Dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzură PNL-UDMR marţea viitoare aruncă în aer toate efortuile PDL de a a construi o nouă majoritate parlamentară prin racolarea parlamentarilor altor partide, dar şiintenţia Guvernului Boc 2 de a-şi asuma răspunderea pe legea unitară a pensiilor, care beneficiază de o procedură mai greoaie datorată etapei depunerii de amendamente de către parlamentari.

Potrivit art. 113 din Constituţia României, "Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".

Regulamentul camerelor reunite ale Parlamentului prevede la rândul său, că "dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere", iar preşedintele Camerei Deputaţilor este obligat să comunice Guvernului data şi ora la care va avea loc şedinţa, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, se mai arată în Constituţie, în acest caz fiind nevoie de cel puţin 236 de voturi favorabile moţiunii.

În cazul în care moţiunea este adoptată, "Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru" se mai precizează în art. 77 din Regulamentul sedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Preşedintele statului vine la rândul său cu propunerea unui nou prim-ministru, care trebuie însă să treacă prin plenul Parlamentului. Spre deosebire de alte dăţi, Traina Băsescu nu poate apela în ultimele 6 luni demandat la instrumentul dizolvării Parlamentului dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În schimb, în lipsa unui termen clar stabilit, el poate tergiversa lansarea unei propuneri a unui nou premier, permiţând guvernului care a primit votul de blam al parlamentului să funcţioneze la cota de avarie şi implicit să organizeze, în această formulă interimară primul tur, de scrutin al alegerilor prezidenţiale.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close