Petre Roman vrea să reînvie PD-ul de stânga. Acum că titulatura e liberă, ca urmare a fuziunii PD cu PLD, Roman doreşte să o preia ca denumire pentru Forţa Democratică, grupare poltică cu aceleaşi coordonate ca PD-ul anilor 90. „Nu e vorba despre un nou PD, ci de revenirea la centru stânga, la democraţia europeană, modernă şi reformistă”. Singura diferenţă dintre Forţa Democratică şi fostul PD este targetul. Actualul partid al lui Petre Roman militează pentru drepturile actualilor şi viitorilor pensionari, în timp ce PD-ul se dorea a fi un partid al tinerilor. Cu toate acestea, Petre Roman spune că PD-ul a fost mereu susţinut şi de intelectualii vârstnici.
Întrebat ce părere are despre saltul făcut de Partidul Democrat, de la stânga la dreapta, liderul Forţei Democratice declară că aşa ceva nu s-a mai întâmplat în Europa. „ În Europa, cel puţin, nu ştiu de un asemenea salt. Ştiu de formaţiuni care au evoluat, dar tot pe stânga, nu un partid comunist care s-a reformat şi a devenit partid social democrat. Aceată evoluţie era una nuanţată, normală. Am văzut partide care, de la dreapta, au evoluat mai spre centru, de exemplu Partidul Laburist, în vremea lui Tony Blair”. Petre Roman consideră că această trecere bruscă de la un partid de stânga, la unul de dreapta, a fost o formă de oportunism a „stăpânului PDL”, Traian Băsescu.
Despre Traian Băsescu, Petre Roman crede că, dacă actualul preşedinte ar încerca o nouă lovitură împotriva sa, acesta ar avea mai mult de suferit acum decât a avut în trecut.
Privitor la relaţia României cu Rusia, Petre Roman declară că România nu a ştiut să valorifice Tratatul de Bază. Tratatul a fost semnat cu un anumit compromis care se cerea făcut pentru că urma să se reabiliteze masiv posibilităţile în plan economic şi comercial ale României. „Deficitul comercial cu Rusia a fost enorm şi a rămas enorm. A crescut chiar, ceea nu e în regulă. Dacă există aşa ceva, se discută despre cum se poate reabilita. Ce putea exporta România către Rusia - o întreagă producţie naţională - s-a ratat. S-a ratat şi aspectul energetic. Noi nu am valorificat ceea ce a fost Tratatul de Bază cu Rusia. Nu ne mai bucurăm de niciun fel de prietenie din partea Rusiei.”
În relaţia cu Moldova, Roman crede că România nu a jucat inteligent. ”Am jucat des cartea paternalistă care nu a fost bună în contextul în care Republica Moldova este un stat cu toate prerogativele de partea ei. Am intrat în ciondăneli cu tezaurul cultural care este comun, în timp ce o atitudine de pe poziţii de egalitate ar fi dezarmat, într-o anumită măsură, aceasta linie politică antiromânească a lui Voronin. Acesta conduce simultan o politică antiromânească şi antiRomânia.”
Antena3.ro