Antena 3 CNN Politică PDL îşi face imagine pe seama cazului Ridzi: Parlamentul va vota luni seară cererea lui Kovesi de iniţiere a urmăririi penale

PDL îşi face imagine pe seama cazului Ridzi: Parlamentul va vota luni seară cererea lui Kovesi de iniţiere a urmăririi penale

PDL îşi face imagine pe seama cazului Ridzi: Parlamentul va vota luni seară cererea lui Kovesi de iniţiere a urmăririi penale
27 Iul 2009   •   15:19

Deputaţii PDL încearcă să încheie astăzi preambulul parlamentar în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Conducerea Camerei Deputaţilor a aprobat introducerea pe ordinea plenului de astăzi a unei a treia sesiuni separate de votpentru solicitarea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi privind iniţierea urmăririi penale în cazul fostului ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi. Cea de-a treia sesiune vot va cuprinde şi solicitarea PNL de înfiinţare a unei comisii parlamentare în cazul Elena Udrea. Membrii comisiei juridice au timp doar câteva ore pentru a frunzări cele 1200 de pagini ale raportului comisiei de anchetă pentru a formula propriul raport în domeniu, urmând ca de la 18:30 să se voteze cererea lui Kovesi. Strategia şi graba democrat-liberalilor ţine de anumite considerente de imagine: ar evita în primul rând confiscarea problemei Ridzi de către PNL şi PSD prin dezbaterea numai a raportului comisiei de anchetă, o discuţie stânjenitoare şi potenţial negativă pentru credibilitatea partidului, şi ar întări imaginea de campion în efortul de combatere a corupţiei pe care PDl încearcă să şi-o contruiască.

Parlamentarii se reunesc luni într-o sesiune parlamentară extraordinară pentru a discuta cazurile fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, şi al ministrului Turismului, Elena Udrea, precum şi dosarul Sterling, în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de subminarea economiei naţionale. Reprezentanţii PDL au propus în BiroulPermanent al Camerei Deputaţilor elaborarea de urgenţă de către comisia juridică a unui raport pe marginea scrisorii procurorului general, Laura Kovesi de începere a urmăririi penale în cazul Ridzi.

Din considerente de imagine, democrat-liberalii au încercat şi auimpus cu succes în şedinţa conducerii Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de astăzi a şedinţei plenului dezbaterea solicitării DNA în cazul Ridzi. Deputaţii PDL au mizat astfel cu succes pe procedurile parlamentare şi pe criticile aduse de CE Parlamentului cu privire la lentoarea cu care instrumentează dosarele demnitarilor pentru a arunca concluziile comisiei Ridzi în desuetudine.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a anunţat că propunerea PDL s-a bucurat de consensul liderilor tuturor grupurilor parlamentare, fiind adoptată la nivelul Biroului Permanent. În cazul în care reprezentanţii democrat-liberali nu ar fi reuşit să obţină dezbaterea scrisorii procurorului general pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, surse din acest partid susţin că era luată în considerare ca soluţie de avarie chiar un anunţ public al Monicăi Ridzi de renunţare la imunitatea parlamentară.

Potrivit agendei, deputaţii au fost convocaţi, iniţial, în această după-amiază, pentru două şedinţe separate : una în care se va dezbate Raportul Comisiei de anchetă ce recomandă începerea urmăririi penale a fostului ministru Ridzi, pentru abuz în serviciu contra interesului public şi delapidare, iar a doua şedinţă va fi dedicată Raportului Comisiei pentru industrii şi servicii legat de dosarul Sterling.

Această ordine de zi a suferit modificări la reuniunea Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, care precede sesiunea de lucru a aplenului acestui for legislativ. În această şedinţă, democrat-lmberalii au obţinut ca solicitarea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi de începere a urmăririi penale în cazul Ridzi să fie dezbătută de plen şi să fie supusă votului. În acest sens, comisia juidică a Camerei a fost mandatată de conducerea Camerei să întocmească de ochii lumii, în doar câteva ore, un raport pe cazul Ridzi, pentru respectarea procedurilor parlamentare.

?Am încuviinţat activitatea comisiei juridice astfel încât până la 18:30 să putem avea raportul comisiei juridice şi toţi paşii procedurali necesari pentru a da votul. Este un semnal pe care Camera Deputaţilor îşi propune să-l dea, existând un consens al tuturor grupurilor parlamentare. Ar fi o perfomanţă în ceea ce priveşte timpul în care se răspunde unei asemenea solicitări şi un exemplu bun de urmat pe viitor. Vizează în primul rând aspectul politic, în sensul în care aceste dosare să nu mai fie suspicionate ca fiind instrumentate politic? a comentat Anastase.

Întrebată cum este posibil ca membrii comisiei juriidce să dea un raport în numai câteva ore, când în alte situaţii au fost nevoie de mai multe luni, preşedintele Camerei a susţinut că membrii acestui for au deja la dispoziţie concluziile comisiei parlamentare de anchetă în cazul Ridzi, fapt care ar uşura mult munca deputaţilor-jurişti.
?Nu trebuie să citescă un dosar dintr-un capăt în altul nu sunt nici avocaţi, nici procurori. Ei sunt în situaţia în care pot consulta o sinteză a raportului comisiei de anchetă. Comisia juridică nu se substituie nici unei instanţe, ci este o comisie care analizează doar pe aspectul politic al lucrurilor, nu pe fond? a explicat Anastase.

Situaţie plină de chiciţe procedurale poate fi regăsită şi în dosarul Sterling. Comisia pentru industrii care a investigat acest caz nu l-a găsit vinovat pe fostul premier, deputaţii afirmând că Agenţia Naŧională pentru Resurse Minerale şi compania Sterling au încheiat contractul, cu încălcarea legii, dar fără mandatul Cabinetului Tăriceanu.
Actualul guvern ar urma să anuleze contractul, la 60 de zile de la aporbarea raportului de către plen.
Totuşi, PD-L a depus o solicitare de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu pentru subminarea economiei naţionale. Conform aceluiaşi regulament, această solicitare ar trebui să fie trimisă tot la comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close