Antena 3 CNN Politică PDL, învins de Opoziţie la Senat: Independenţii, nevoiţi să vacanteze locurile din comisiile parlamentare

PDL, învins de Opoziţie la Senat: Independenţii, nevoiţi să vacanteze locurile din comisiile parlamentare

PDL, învins de Opoziţie la Senat: Independenţii, nevoiţi să vacanteze locurile din comisiile parlamentare
02 Mar 2010   •   16:54

Senatorii care au părăsit grupurile parlamentare pentru a deveni independenţi îşi vor pierde locurile din comisiile permanente, a decis marţi, Biroul Permanent al Senatului, în ciuda opoziţiei manifestate de către reprezentanţii PDL. Democrat-liberalii au încercat timp de câteva săptămâni de zile să impună la nivelul comisiei juridice posibilitatea ca senatori să părăsească un partid sau altul fără să sufere sancţiuni de genul pierderii locurilor în comisiile parlamentare permanente. O asemenea modificare în regulamentul Senatului ar fi favorizat fenomentul migraţiei politice, iar parlamentarii ar fi putut dezert fără teama pierderii unor privilegii. În replică, liderul grupului parlamentar mixt din Senat, Liviu Câmpanu ameninţă cu Curtea Constituţională a României (CCR). În opinia sa, decizia conducerii Senatului este "neregulamentară".

"Bineînţeles că nu o să acceptăm această decizie a Biroului Permanent. Acestă decizie nu are nicio valoare şi încalcă Regulamentul Senatului. Mâine vom solicita să fie supusă votului plenului. În condiţiile în care vom pierde susţinerea în plen, vom face un demers către Curtea Constituţională", a declarat Câmpanu.

Chestorul Senatului Ioan Chelaru a anunţat că Biroul Permanent a decis, prin vot, respingerea solicitărilor formulate de reprezentanţii PDL ca senatorii independenţi să îşi păstreze locurile în comisiile permanente.
Reprezentanţii PDL au avansat şi o propunere alternativă, aceea ca independenţii să poată fi menţinuţi în comisiile permanente din care făceau parte prin majorarea numărului de membri.
Diferendul pe ceastă temă este mai vechi. Sătptămâna trecută, democrat lineralii au reuşit să impună în Comisia juridică cu patru voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă", ca senatorii care au demisionat din grupurile parlamentare să poată rămâne în comisiile în care activau, prin majorarea numărului de membri.
Votul a fost însă contestat de reprezentanţii social-democraţi care au invocat existenţa a încă unui vot împotrivă, cel al colegului Dan Şova care a votat în lipsă, prin procură.
Preşedintele Comisiei, Toni Greblă a susţinut că, prin votul dat în numele lui Şova, votul ar fi fost de patru contra patru, a ajuns, pentru decizie, în Biroul Permanent.
Cum cele două tabere nu s-au înţeles pe această temă în comisie a fost cerut un punct de vedere din partea conducerii Senatului. Beneficiind de majoritate în Biroul Permanent, reprezentanţii PSD şi PNL au respins ambele variante propuse de PDL în favoarea independenţilor: atât menţinerea lor în comisiile din care făceau parte, cât şi suplimentarea numărului membrilor în comisiile respective.
Decizia permite reprezentanţilor PSD şi PNL să nominalizeze noi persoane în comisii pentru înlocuirea parlamentarilor demisionari din propriile partide.
Singura posibilitate pe care senatorii independenţi o mai au de a activa în comisiile permanente, potrivit lui Chelaru, este de a deveni membri în comisiile considerate "mai puţin de prima mână", acolo unde grupurile parlamentare au interese mai mici, cum ar fi Comisia de egalitate de şanse.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close