Antena 3 CNN Politică PDL intenţionează să schimbe în favoarea sa raporturile de forţe în conducerea şi comisiile Camerei

PDL intenţionează să schimbe în favoarea sa raporturile de forţe în conducerea şi comisiile Camerei

5 minute de citit Publicat la 18:08 03 Mar 2010 Modificat la 18:08 03 Mar 2010
PDL intenţionează să schimbe în favoarea sa raporturile de forţe în conducerea şi comisiile Camerei
PDL intenţionează să inţieze modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât să permită schimbarea majorităţii parlamentare şi în Birorul permanent şi în comsiile parlamentare pentru anu mai întâmpina dificultăţile cu care se confruntă în prezent. La ora actuală, în baza algoritmului politic stabilit de ultimele alegeri parlamentare, reprezentanţii PSD şi PML deţin controlul decizional la nivelul conducerii celor două camere ale Parlamentului ei putând bloca o serie de iniţiative ale ctualei puteri încă din faşă. Iritaţi că majoritatea creată în plen cu UDMR şi grupurile de independenţi nu se regăseşte şi în aceste foruri, democrat-liberalii intenţionează se se folosească de comisia de regulament pentru a introduce o serie de modificări la acest statut.
Cea mai importantă priveşte posibilitatea de a schimba algoritmul de împărţire a funcţiilor de conducere la nivelul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor la începutul fiecărei sesiuni legislative, de primăvară sau de toamnă, cu scopul de a fi reflectată cât mai bine configuraţia raportului de forţe existent în respectivul moment în parlament.
În fapt, prin această tentativă democrat-liberalii caută să obţină mai multe posturi pentru ei şi aliaţii independenţi, care în prezent pot doar asista printr-un reprezentant la şedinţele conducerii camerei, dar nu au drept de vot. De asemenea, schimbarea algoritmului politic de împărţire a locurilor la nivelul comisiilor parlamentare permanente, oferă parlamentarilor migratori adunaţi în gruparea Oprea posibilitatea de a-şi păstra locurile în aceste foruri, pe care în prezent le-au pierdut ca sancţiune pentru dezertarea din partidul pe lista căruia au fost aleşi ca deputaţi.
Potrivit unor surse democrat-liberale, parlamentarii PDL au de gând să invoce prevederile constituţionale pentru a impune modificarea Regulemntului Camerei în sensul dorit: schimbarea majorităţii parlamentare existente în Biroul Permanent şi comisiile parlamentare încă de la începutul mandatului noului Parlament.
Democrat-liberalii consideră că Regulamentul Camerei nu este pus în acord cu prevederile Constituţiei referitoare la configuraţia politică care stă la baza alegerii vicepreşedinţilor, secretarilor, chestorilor din Biroul Permanent şi constituirea comisiilor.
Constituţia prevede, la articolul 64 alineatul 5, că Birourile Permanente şi comisiile parlamentare se alcătuiesc potrivit configuraţiei politice a fiecărei Camere, în timp ce Regulamentul stipulează că repartizarea acestor funcţii se face conform configuraţiei politice "iniţiale".
Lipsa de clarificare constituţională în domeniu îi face pe democrat-liberali să interpreteze în interes propriu această prevedere .În prezent, la începutul fiecărei legislaturi, liderii grupurilor parlamentare stabilesc funcţiile care revin fiecărui grup, pe baza configuraţiei politice rezultată în urma alegerilor parlamentare, iar această configuraţie se păstrează pentru toată durata mandatului. de patru ani.
O situaţie inconfortabilă pentru PDL care culege în sfârşit, în plen, roadele politicii de alianţă cu UDMR, grupul minorităţilor naţionale şi cel al independenţilor format din migratori. În schimb, în BP şi în comisii situaţia a rămas neschimbată în favoarea PSD şi PNL, deoarece foştii parlamentari social-democraţi şi liberali care au migrat la independenţi nu mai au dreptul să facă parte din aceste structuri.
Potrivit surselor citate, situaţia ridică o serie de dificultăţi atunci când se pune problema analizării unor proiecte de lege importante pentru actualul guvern. Iniţiativele legislative cu miză pot fi blocate cu lunile de opoziţie în comisii, un scenariu nedorit de PDL.
De altfel, la şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor de luni, reprezentanţii PSD şi PNL s-au contrat dur cu cei ai PDL pe tema majorităţii parlamentare. Potrivit stenogramei de şedinţă, liderul grupului PDL, Mircea Toader a propus introducerea pe ordinea de zi proiectul Statutului funcţionarilor publici, invocând faptul că această propunere este susţinută de "liderii de grup care reprezintă astăzi majoritatea".
Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a replicat reamintindu-i că PSD şi PNL sunt partidele care au majoritate parlamentară în conducerea Camerei.
"Eu şi colegul meu de la PNL, conform procedurilor parlamentare, avem majoritatea parlamentară în momentul în care se discută ordinea de zi, pentru că acest lucru este stabilit în prima zi după algoritmul politic", a spus Aura Vasile, atrăgând atenţia că reprezentantul independenţilor, deputatul Eugen Nicolicea , nu are drept de vot în BP.
Toader a invocat însă Constituţia care face referire la majoritatea din Parlament constituită şi a cerut ca această majoritate să se reflecte atât în Comitetul liderilor de grup care aprobă ordinea de zi, cât şi "la nivelul comisiilor".
"Este un grup eterogen care este perfect respectabil şi care îşi exercită drepturile. De aceea, noi întotdeauna la dezbaterile generale sau la moţiuni am dat pentru fiecare dintre membrii acestui grup un număr de secunde pe care ei le negociază după aceea obţinând eventual acordul unora sau altora pentru a vorbi mai mult în numele unora dintre ei. Dar asta este, până la urmă, o negociere pe care ei o realizează de fiecare dată. Asta nu înseamnă că într-un grup care este un grup până la urmă doar de egali, de oameni care pentru raţiuni diferite au plecat din echipe diferite, ei capătă un statut egal cu un grup politic din Cameră", a afimat la rândul său, social-democratul Adrian Năstase.
Vicepreşedintele Camerei, democrat-liberalul Ioan Oltean a susţinut însă, că majoritatea este stabilită pe baza însumării numărului de voturi, o majoritate deţinută în prezent de PDL, UDMR, minorităţile naţionale şi grupul independenţilor.
"Sunt de acord că algoritmul politic, configuraţia politică, sunt viziuni pe care le respectăm pe tot parcursul mandatului! Dar aici, vorbim de o majoritate de parlamentari, ori nu puteţi, în temeiul unei cutume de 20 de ani, nu e nici un articol care să prevadă aşa ceva, că o majoritate parlamentară constituită la începutul legislaturii, de către Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal se menţine pe parcursul celor patru ani, dacă pleacă jumătate dintre parlamentarii din cele două partide. Majoritatea înseamnă însumarea voturilor parlamentarilor, asta e majoritatea! Dar dacă din cele două formaţiuni politice au plecat 20-30 de parlamentari, nu îi puteţi menţine la număr şi să îi număraţi în continuare şi să spuneţi ? noi avem în Comitetul liderilor majoritatea ? pentru că, dacă mergem în Cameră şi se supune la vot şi se votează, majoritatea dumneavoastră de aici nu mai coincide cu majoritatea din Camera Deputaţilor!", a spus Oltean.
Antena3.ro

×
TOP articole
x close