Reprezentantul PDL în CNSAS, Virgil Ţârău este vehiculat ca principalul favorit pentru şefia acestei instituţii după ce membrii Colegiului au luat act în şedinţa de marţi de demisia din funcţie a lui Ladislau Csendes. Vicepreşedinte al CNSAS, Virgil Ţârău a preluat deja interimar atribuţiile de preşedinte al instituţiei, urmând ca, în maximum o lună, să aibă loc alegeri pentru noul preşedinte. Conform unor surse din cadrul PDL, retragerea lui Csendes din fruntea CNSAS ar avea la bază şi o înţelegere cu UDMR, formaţiunea care l-a susţinut de-a lungul timpului pe Csendes.
Propus în trecut de PD în cadrul colegiului CNSAS, numele lui Ţărău a mai fost vehiculat în trecut ca posibil succesor al lui Claudiu Secaşiu, dar la acea vreme PSD şi PRM s-au opus nominalizării ca şef al instituţiei a unui om considerat prea apropiat de cercurile politice ale lui Emil Boc.
În prezent cu PDL şi UDMR aflate la guvernare, PDL mizează pe instalarea propriului om la şefia CNSAS, deşi conform surselor citate, pretenţii la acest post ar putea să emită Dragoş Petrescu, reprezentantul preşedintelui Traian Băsescu şi fost director al Institutului Român de Istorie Recentă (IRIR), dar şi Laurenţiu Tănase, reprezentantul PSD.
Ambii au avut la un moment dat vise de mărire. Primul a concurat la un moment dat cu defunctul Ticu Dumitrescu pentru şefia CNSAS, în timp ce Tănase a încercat în 2008 fără succes să dobândească sprijin de la ceilalţi colegi pentru a concura cu Csendes pentru această funcţie.
Ladislau Csendes a demisionat pe 21 decembrie din funcţia de preşedinte, motivându-şi gestul prin presiunile făcute asupra CNSAS dar şi anumite cauze personale.
Conform legii de funcţionare a instituţiei, preşedintele Colegiului CNSAS este ordonator principal de credite şi asigură gestionarea mijloacelor materiale şi băneşti ale instituţiei.
Marius Vulpe, Antena3.ro