Senatorii din grupurile parlamentare ale PNL şi PSD au reacţionat în cor, criticând caracterul "neregulamentar" şi "neconstituţional" al cererii independenţilor.
La un moment dat, plenul Senatului a fost suspendat, la propunerea liderului grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, pentru o pauză de consultări în care grupurile vor decide dacă vor mai legifera astăzi ceva sau nu. la reluarea lucrărilor preşedintele Senatului, Mircea Geoană a anunţat că nu va supune votului cererea independenţilor de a-şi păstra locul în comisiile de specialitate.
Mircea Geoană a arătat că argumentele prezentate în cele aproximativ două ore de dezbateri din plen au "o încărcătură politică" evidentă.
"S-a votat ordinea de zi, o speţă politică complexă nu poate fi rezolvată printr-un vot în plen, astfel că nu voi supune votului această solicitare", a anunţat preşedintele Senatului.
În replică, liderul grupului PDL din Senat, Traian Constantin Igaş, a susţinut că în urma refuzului de a supune la vot cererea indenepdenţilor privind locurile în comisii, PDL va iniţia procedura de suspendare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului.
"Conform Regulamentului, va trebui să iniţiem procedura de suspendare a dumneavoastră din funcţia de preşedinte, datorită faptului că aţi abuzat de calitatea pe care o aveţi", a anunţat Constantin Igaş, în plenul Senatului.
Iniţiativa independenţilor de a impune în plen ceea ce nu au reuşit la comisia juridică şi în Biroul Permanent era de aşteptat. Anularea dreptului de a mai avea reprezentanţi în comisiile parlamentare permanente lasă grupul independenţilor, format din senatori care au părăsit PSD sau PNL, fără un instrument preţios de influenţă în procesul legislativ. Totodată, această interdicţie previne favorizarea migraţiei politice, o perspectivă deloc încântătoare pentru oamenii lui Gabriel Oprea care speră să mai atragă noi aleşi din zona opoziţiei pentru a mări importanţa şi puterea lor ca grup parlamentar.
Marius Vulpe, Antena3.ro