Antena 3 CNN Politică Cioara care „face șpagatul”, anchetată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene la ferma familiei Stănescu

Cioara care „face șpagatul”, anchetată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene la ferma familiei Stănescu

Dragoș Boța, Andreea Ştefan
4 minute de citit Publicat la 07:00 06 Iul 2024 Modificat la 15:32 06 Iul 2024
profimedia-0308627445
Potrivit informațiilor Antena 3 CNN, autoritățile au stabilit că o cioară este cauza incendiului care a ars ferma de porci a familiei Stănescu. Foto: Profimedia

Investigația procurorilor de la Parchetul European în dosarul care vizează firma nepoților lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD, are o nouă pistă care este cercetată cu atenție. Săptămâna trecută, procurorii EPPO împreună cu polițiștii de la DGA au descins la ferma de la Vișina și au percheziționat locația, într-un dosar în care se investighează posibile fraude într-un proiect cu fonduri europene. Până acum nimeni nu a fost pus sub acuzare în acest dosar.

Una dintre pistele cercetate este legată de incendiul care a izbucnit anul trecut, în 10 iulie, la ferma de porci a familiei Stănescu și la modul cum autoritățile, ISU Olt și Poliția Olt, au stabilit cauza sinistrului. DGA a fost cea care a sesizat procurorii și asupra faptului că s-ar fi făcut presiuni pentru a se stabili o anumită cauză a incendiului.  

Focul a distrus mai multe bunuri achiziționate din fonduri proprii de firma familiei Stănescu în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare totală de peste 1,7 milioane euro pentru înființarea unei ferme de porcine.

A doua zi după incendiul care a mistuit bunuri de peste 300.000 euro s-a stabilit cauza incendiului. Asta după ce polițiștii au făcut o nouă cercetare la faţa locului și în zonă a fost găsită o cioară moartă. Deși am solicitat oficial pompierilor olteni să ne dea toate datele despre acest incendiu și cauză, aceștia ne-au răspuns într-un final că „informațiile solicitate de dumneavoastră se încadrează în categoria celor exceptate de la accesul liber, evenimentul făcând obiectul unui dosar penal deschis de Parchetul European", a răspuns ISU Olt.

Răspunsul pompierilor confirmă că ancheta EPPO despre posibila fraudă cu fonduri europene are legătură cu incendiul.

Cioara care „face șpagatul” - cauza incendiului stabilită de pompieri și polițiști

Conform surselor Antena 3 CNN, în documentele oficiale ale ISU Olt, a fost trecut ca factor declanșator al incendiului de la ferma familiei Stănescu arcul electric. Mai exact, s-a pretins că o cioară ar fi atins cablurile de medie tensiune care trec prin apropierea fermei și s-a produs un arc electric, care a aprins vegetația. Specialiștii pe care i-am consultat ne-au explicat că pentru a se produce acest arc electric cum spun pompierii, cioara ar fi trebuit să stea cu câte un picior pe cele două cabluri.

Un detaliu important – distanța între cablurile unei rețele de medie tensiune este între 1m și 1,40 m. În plus, reţelele de transport a energiei electrice au sisteme de protecţie care le decuplează instantaneu în momentul în care ar apărea un arc electric, tocmai pentru a evita producerea unor incendii.

La solicitarea Antena 3 CNN, reprezentanții firmei de distribuție au comunicat că echipele sale au fost la faţa locului, de două ori – în ziua producerii incendiului, când au oprit alimentarea ca pompierii să lucreze în siguranță și a doua zi.

„A doua deplasarea s-a făcut în data de 11.07.20023, când specialiștii DEO împuterniciți pentru astfel de analize au confirmat că nu au fost constatate defecțiuni/deteriorări la instalațiile RED din zona producerii incendiului”, se arată în răspunsul firmei de distribuție Oltenia la solicitarea Antena 3 CNN.

Altfel spus, nu a fost înregistrat niciun arc electric deoarece dacă s-ar fi produs acesta ar fi fost înregistrat de către echipamentele de protecție ale rețelei.

Alexandru Stănescu, șeful ADR Sud Vest Oltenia, tatăl patronilor fermei de porci a explicat, în exclusivitate pentru Antena 3 CNN:

„Copiii au sunat la 112. A venit Poliția. Poliția a chemat un expert, nu știu, n-a putut să vină în ziua aia, a venit parcă a doua zi, nici nu am informațiile astea foarte clare. Au constatat cum s-a întâmplat cu incendiul și noi ne-am oprit. Nu am dat în judecată CEZ-ul care era vinovat, nici nu am avut asigurare, doar am suportat cheltuiala. Ăia de la CEZ au văzut cioara, ei au sesizat că era o cioară arsă acolo. Iar că s-a întâmplat de la asta era foarte clar, pentru că s-au oprit camerele când s-a luat curentul, iar când au pornit camerele, atunci, la două minute, au văzut și incendiul. Era vegetație uscată. A luat foc foarte repede. Erau niște materiale depozitate acolo, erau în ferma cealaltă, pentru că dincolo era șantier. Materialele respective erau achiziționate pe bani noștri, nu erau încă pe ai AFIR-ului ca să zic așa”, Alexandru Stănescu, director general ADR Sud Vest „Oltenia".

Când a fost întrebat cum își explică că nu există nicio înregistrare în sistemul celor de la firma de distribuție, Alexandru Stănescu a spus:

„E treaba lor ce apare. Noi nu am făcut nicio sesizare, ne-am suportat paguba și am închis subiectul. Cine vrea să deschidă subiectul să-l deschidă, dar noi ieșim din sutuația asta pentru că nu am sesizat pe nimeni noi”, Alexandru Stănescu, director general ADR Sud Vest „Oltenia".

Fratele lui Paul Stănescu nu a explicat de ce a preferat să rămână cu o gaură de sute de mii de euro după incendiu, deși știe cine este vinovat. În schimb, este convins că dosarul penal deschis are un alt scop.

„Nu miroase a iz politic sau trebuie să vă spun eu? De ce credeți? Miroase, nu ați văzut că sunt nepoții lui Paul Stănescu, nici nu mai sunt copiii mei. E o situație care probabil dă bine pentru cineva”, Alexandru Stănescu, director general ADR Sud Vest „Oltenia".

Ancheta Parchetului European continuă și, în perioada următoare, sunt așteptate audieri cheie, inclusiv a unor reprezentanți ai instituțiilor de forță ale statului român.  

×
x close