Antena 3 CNN Politică Patru zile până la votarea moţiunii

Patru zile până la votarea moţiunii

3 minute de citit Publicat la 15:53 29 Sep 2007 Modificat la 15:53 29 Sep 2007
Patru zile până la votarea moţiunii
Avem o moţiune, cum o votează aleşii noştri? 1000 de zile de haos - Sfârşitul guvernării de dreapta, un titlu de moţiune lung şi cu impact, pentru o deplasare de forţe care împart, cel puţin deocamdată, clasa politică în două: în colţul din stânga, PSD, PD şi PLD, faţă în faţă cu PNL, UDMR şi PC, în colţul din dreapta. Cele 139 de semnături strânse la finalul a şapte capitole de critici fierb opinia publică la foc mic, abătând din nou privirile dinspre sinistraţii inundaţiilor, şcolile nereparate sau apropierea iernii care ne va lua, nu-i aşa, pe nepregătite.

Moţiunea ?1000 de zile de haos. Sfârşitul guvernării de dreapta? susţine că guvernarea liberală a fost incompetentă şi a generat conflicte politice cu grave efecte asupra dezvoltării României, iar social-democraţii se prezintă ca singurul partid responsabil. ?PSD are răspunsuri clare la problemele reale cu care se confruntă populaţia. Vrem să punem capăt confuziei, bâjbâielii, improvizaţiei şi senzaţiei de neputinţă pe care statul nostru le dă cetăţenilor săi şi mediului internaţional?.

Pentru ca moţiunea să treacă, sunt necesare 232 de voturi. Până în prezent, PSD, PD şi PLD au anunţat că susţin moţiunea, cele trei formaţiuni având în total 248 de parlamentari. PRM (44 voturi) se abţine. PNL, PC, UDMR, minorităţile şi independenţii însumează 164 de voturi. Dintre cei 16 independenţi, maximum trei sau patru ar putea să susţină moţiunea. Este însă greu de crezut că PSD, PD şi PLD vor atinge cifra maximă de 247, în condiţiile în care fiecare partid are parlamentari care fie sunt în concediu medical, fie sunt plecaţi la Bruxelles, fie sunt ostili moţiunii.

Ce au discutat Geoană şi Băsescu?

Nu vom afla nici măcar peste 40 de ani, a liniştit Mircea Geoană ziariştii, după întâlnirea misterioasă de la Cotroceni: ?Niet! Nu mă întrebaţi despre aceste lucruri, pentru că nu am ajuns în această fază?. Cert este că moţiunea şi-a urmat cursul firesc, ?jawohl!? L-am citat aici din nou pe Mircea Geoană, ale cărui intenţii guvernamentale nu includ însă ?PD, PLD şi nu mai ştiu eu cine?: ?Noi nu avem cum să votăm un guvern de dreapta. Nu cu PD, PLD şi nu mai ştiu eu cine. Nu au decât să-şi găsească ei o majoritate. Noi am depus moţiunea. De acum toate variantele sunt posibile, mai puţin cea cu PD şi PSD în acelaşi guvern.

Oricum fără noi nu se poate. Nu cred că vor reuşi să revină la formula din 2004, să convingă PC să revină, să pună PD-PNL-PLD la aceeaşi masă. De abia aştept să rămân singur în opoziţie!? ?Ideea asta, că PD şi PLD fac guvern, este de râsul curcilor...? Alţi lideri social democraţi ar accepta şi varianta unui guvern minoritar, mai ales unul condus de altcineva decât Geoană. Cu alte cuvinte, preşedintele Băsescu ar fi atât de recunoscător că a rămas fără Tăriceanu, încât ar încredinţa sarcina guvernamentală unui premier social democrat. Titus Corlăţean vorbea şi de o majoritate parlamentară care să conţină ?o substanţă decisivă social democrată, una care să rezulte eventual din consultările de la Cotroceni de săptămâna viitoare?.

Surse din PSD au şoptit câte ceva din misterioasa întâlnire, confirmând spusele lui Corlăţean: Băsescu ar fi acceptat ideea unei alianţe PSD-PD, pe baza unei înţelegeri pe şase ani. PSD ar susţine un guvern PD-PLD până la alegeri, iar dacă ei câştigă parlamentarele, primesc postul de premier. Băsescu ar fi amintit totuşi că el are libertatea de a numi orice premier, indiferent dacă acesta provine sau nu din partidul învingător în alegeri. Totodată, preşedintele ar fi cerut PSD ca alegerile parlamentare să fie organizate anticipat, în vara lui 2008, odată cu cele locale, sau amânarea parlamentarelor până în 2009, pentru a se desfăşura odată cu prezidenţialele.

Cei 40 de ani s-au restrâns la câteva zile

Mircea Geoană a confirmat spusele surselor, doar că, între timp, Traian Băsescu a anunţat că premierul care îl va înlocui pe Tăriceanu, dacă moţiunea trece, va fi cu siguranţă democrat. Preşedintele a vorbit şi despre întâlnirea de la Cotroceni, precizând că liderul PSD nu a venit singur la discuţii. Şeful statului nu a vrut să dezvăluie însă identitatea celui de-al doilea. ?Pentru mine a fost o surpriză că Geoană a dorit să aibă o întâlnire cu mine. Ceea ce mi s-a părut bun în discuţia cu Geoană este că a fost prima dată când am putut să îi spun deschis de ce perspectiva intrării lor la guvernare nu este după depunerea moţiunii, ci după realizarea curăţeniei?, a declarat Băsescu.

Planurile social democrate

Mai-marii PSD au de fapt mai multe variante: un guvern ?de tranziţie, care să pregătească alegerile de anul viitor? (Dan Nica, vicepreşedinte); ?care să gestioneze ţara pentru trecerea iernii? (Cristian Diaconescu, purtător de cuvânt). Nica prezintă şi un plan-fulger de funcţionare: ?În maximum zece zile de la depunerea moţiunii, noul Guvern va fi în funcţiune!? Altă variantă, lansată de Geoană ? un guvern de tehnocraţi, în cazul în care se va ajunge la o înţelegere privind organizarea de alegeri anticipate, ?dacă decidem că numai anticipatele reprezintă ieşirea din acest impas pe care nu l-am creat noi?, a spus Geoană.

TEXTUL MOŢIUNII DE CENZURĂ PSD (PDF)

Citiţi şi CINCI ZILE PÂNĂ LA VOTAREA MOŢIUNII

Antena3.ro

×