Fundaţia Mişcarea Populară s-ar putea transforma în partid abia anul viitor, susţin reprezentanţii acesteia, care spun că principala problemă nu este strângerea de semnături, care ar fi gata la finalul acestei luni, ci eventualele contestaţii care se vor depune la Bucureşti, pentru a împiedica această forţă politică să se constituie, conform pesurse.ro.
Întrebat duminică, la Sibiu, când această Fundaţie va deveni partid, consilierul prezidenţial Cristian Hriţuc a spus 'probabil, dacă va fi un parcurs lin, fără contestaţii (...), probabil 6-8 luni''.
Şi preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară, Marian Preda, se teme tot de eventualele contestaţii care pot îngreuna înregistrarea partidului.
'Problema mare este (...) în procesele de contestaţii, care pot să... Ştiţi că au fost partide care s-au înfiinţat într-un an de la începerea demersurilor. (...) Este o încercare a partidelor vechi de a bara drumul unor formaţiuni noi către scena politică', a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, preşedintele Fundaţiei Mişcarea Populară.
La rândul său, consilierul prezidenţial Daniel Funeriu spune că în România este cel mai greu din toate ţările UE să se pună bazele unui nou partid.
'România este ţara din spaţiul UE şi una dintre ţările din această zonă geografică unde este cel mai dificil să înfiinţezi un partid politic', a spus Funeriu.
Hriţuc promite totuşi 'o surpriză la sfârşitul lunii' iunie, când este posibil să fie strânse toate semnăturile necesare înregistrării partidului.
Deocamdată, potrivit lui Marian Preda, Fundaţia 'Mişcarea Populară' numără 7.000 de membri, din care 15% membrii unui partid politic. La Sibiu, deşi iniţial au fost anunţaţi 200 de membri, duminică s-au confirmat de conducere doar jumătate, adică 100 de adeziuni depuse pe Internet, iar prezenţi efectiv la lansarea Fundaţiei, în oraş, au fost 40 de membri, a precizat Marian Preda.
'Am avut aproximativ 40 de membri prezenţi azi în sală din cei aproximativ 100 de membri înscrişi în judeţul Sibiu. (...) Nu sunt figuri marcante din partidele politice care să se fi înscris în judeţul Sibiu, în Fundaţia Mişcarea Populară', a explicat Marian Preda.
Acesta a anunţat că liderul PDL Sibiu, senatorul Ion Ariton, nu a aderat la Mişcarea Populară. Cum de altfel nu a făcut-o încă, în scris, nici preşedintele Traian Băsescu, care susţine Fundaţia, deocamdată prin declaraţii.
În opinia consilierului prezidenţial Daniel Funeriu, 'întotdeauna structurile nou formate au greşit încercând să ia nişte nume''.
''Au luat oameni pentru nume, nu neapărat pentru ceea ce era în spatele lor. Este o eroare pe care nu vrem să o reproducem. (...) Vrem oameni care sunt atractori, care sunt generatori de încredere, care au realizări concrete, oameni care pot să pună un portofoliu de idei şi de realizări în viaţa lor substanţial'', a arătat Funeriu.
Funeriu a anunţat că Mişcarea Populară nu are funcţii de împărţit, cei care se înscriu trebuie să muncească mult, voluntar.
'Ce avem astăzi de oferit este un proiect şi foarte, foarte multă muncă. Voluntariat. Nu avem de dat nici funcţii, nici deconcentrate. E foarte multă muncă de făcut', a avertizat Funeriu.