Antena 3 CNN Politică Parteneriat stategic pentru susţinerea aderării Moldovei la UE, plus ajutor de 100 milioane de euro

Parteneriat stategic pentru susţinerea aderării Moldovei la UE, plus ajutor de 100 milioane de euro

3 minute de citit Publicat la 12:38 27 Apr 2010 Modificat la 12:38 27 Apr 2010
Parteneriat stategic pentru susţinerea aderării Moldovei la UE, plus ajutor de 100 milioane de euro
România a semnat marţi cu Republica Moldova un parteneriat strategic pentru susţinerea aderării acestei ţări la spaţiul Uniunii Europene. România va mai acorda Republicii Moldova o asistenţă financiară de 100 milioane de euro dedicată unor proiecte pe educaţie. În paralel, România a decis să suplimenteze numărul de burse pre- şi universitare acordate moldovenilor de la 2850 la 5000. Preşedintele Traian Băsescu a mai anunţat că autorităţile române vor analiza solicitarea celor moldovene privind reducerea plafonului de 500 de euro cerut pentru cetăţenii moldoveni pentru primirea vizei de acces pe teritoriul României.

Preşedintele României şi al Republicii Moldova, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu au anunţat marţi semnarea câtorva acorduri bilaterale, cele mai importante privind parteneriatul strategic pentru susţinerea eforturilor de aderare la UE a vecinilor de peste Prut şi acordul de asistenţă financiară prin care România acordă Chişinăului 100 de milioane de euro pentru susţinerea unor proiecte în sistemul educaţional.

?Voi menţiona doar două din cele mai imprtante acorduri: declaraţia comună privin instituirea unui parteneriat strategic pentru integrarea Moldovei în UE în perioada următoare; dimensiunea politică economică şi culturală a partenriatului strategic va avea un instrument de implementare care va fi semnat de cei doi prim-miniştri. Plus acordul de asistenţă financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova pe proiecte de educaţie? a precizat preşedintele Traian Băsescu.




Şeful statului a mai arătat că prin unul din documentele semnate cu omologul său moldovean a fost
?mărit numărul de burse de la 2850 la 5000 de locuri în învăţământul superior şi cel gimnazial românesc?.

Băsescu a promis că autorităţile române vor analiza două solicitări ale celor moldovene:

?În ceea ce ne priveşte privim cu multă deschidere două din problemele ridicate de domnul preşedinte Ghimpu. Una priveşte reducerea sumei pe care cetăţenii moldoveni sunt obligaţi să o prezinte pentru obţinerea vizei de acces în România. Acum e la 500 de euro. Am luat notă de faptul că preşedintele interimar al Repăublicii Moldova solicită să analizăm şi posibilitatea acordării unor vize româneşti pe termen mai lung care ar putea să aibă valabilitate pe termen de 5 ani. Dacă din punctul de vedere al legislaţiei UE aceste lucruri sunt posibile le vom trata cu maximă atenţie? a mai declarat Băsescu.

Alte înţelegeri scrise au vizat inteconectarea transportuluui de gaze şi electricitate dintre cele două ţări.

Autorităţile române şi moldovene ar trebui să-şi mai propună un termen pentru finalizarea câtorva acorduri, printre care regimul juridic al mormintelor de război româneşti, acordarea de asistenţă de dezvoltare şi recunoaşterea reciprocă a diplomelor, a mai arătat preşedintele în debutul discuţiilor dintre delegaţiile oficiale ale României şi Republicii Moldova de la Palatul Cotroceni.
"Cu siguranţă acordurile care se vor semna azi (marţi - n.r.) sunt acorduri care nu mai necesită comentarii. Aş pune un accent deosebit pe cel care vizează creşterea numărului de bursieri până la 5.000 faţă de 2.150 cât avem acum, ceea ce va da posibilitatea tineretului să înveţe în România. Dincolo de ceea ce vom semna, cred că trebuie să ne propunem un termen şi pentru a finaliza alte câteva acorduri pe care le avem în discuţie în momentul de faţă. Mi-aş dori mult ca anul acesta, până în toamnă, acordul privind regimul juridic al mormintelor româneşti să fie finalizat şi să-l semnăm", a declarat Traian Băsescu, în debutul discuţiilor dintre delegaţiile oficiale ale României şi Republicii Moldova de la Palatul Cotroceni.
Un alt acord menţionat de şeful statului român este cel de protecţie a informaţiilor clasificate din domeniul apărării.
"Este extrem de important să semnăm acest acord pentru a putea face schimb de informaţii care vizează securitatea naţională a celor două state. Vă asigur că România are de oferit în acest domeniu", a adăugat preşedintele Băsescu.
El a abordat şi problema recunoaşterii reciproce a diplomelor, susţinând că este greu de înţeles că, în timp ce România primeşte tineri la studii, diplomele acestora să nu fie recunoscute în Republica Moldova.




Antena3.ro

×
x close