Antena 3 CNN Politică Parlamentul votează soarta preşedintelui Băsescu

Parlamentul votează soarta preşedintelui Băsescu

6 minute de citit Publicat la 07:45 19 Apr 2007 Modificat la 07:45 19 Apr 2007
Parlamentul votează soarta preşedintelui Băsescu
Parlamentarii au trecut la vot în privinţa cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Votul este secret cu bile. Şeful statului nu este prezent la şedinţă. Preşedintele susţine că prezenţa lui nu este necesară, dat fiind avizul Curţii Constituţionale. Şeful statului nu a transmis nici măcar un mesaj Legislativului.

Şedinţa a început cu prezentarea propunerii de suspendare, citită de Titus Corlăţean (PSD). Valentin Dinescu (PRM) a sintetizat concluziile din raportul de anchetă întocmit de comisia parlamentară. Florin Iordache (PSD) a dat citire avizului Curţii Constituţionale în problema suspendării. Urmează discursurile grupurilor parlamentare.

PSD. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a vorbit în numele social-democraţilor. Geoană a declarat că toţi parlamentarii PSD vor vota pentru suspendare. Ca de obicei, liderul principalului partid de opoziţie a criticat în termeni duri acţiunile şi vorbele preşedintelui Băsescu. ?Încălcarea Constituţei de către Traian Băsescu este o realitate politică?, susţine Geoană, care a taxat de la campania electorală făcută de şeful statului ?cu girofarul în biserică? la intervenţiile sale în justiţie şi atacurile la adresa Parlamentului. Ca o concluzie, Geoană a precizat că PSD susţine modificarea Constituţiei pentru ca Traian Băsescu să fie ultimul preşedinte al actualului sistem.

PNL. Liderul liberalilor din Camera Deputaţilor, Crin Antonescu, a amintit de multele dosare penale care îl vizează pe preşedintele Traian Băsescu. Antonescu îi aminteşte şefului statului că din 1990 până acum este preşedintele României, ales cu cel mai mic număr de voturi, aşa încât îi sugerează să nu mai ameninţe cu electoratul pentru că şi actualii parlamentari au fost aleşi tot de popor, chiar dacă nu uninominal.

Antonescu a subliniat că ?Traian Băsescu este un pericol pentru regimul democratic din România?. Liderul liberal consideră că ?prin votul de azi vom spune că România vrea să iasă din umbra lui Vodă?. Antonescu nu este de acord cu faptul că ?Traian Băsescu vrea un regim politic în România, în care un singur om să deţină toată puterea, adică domnia sa?.

PD. Din partea democraţilor a vorbit secretarul general Vasile Blaga. Acesta a subliniat că preşedintele Băsescu nu a încălcat Constituţia, singura lege pe care nu a respectat-o este omerta, legea mafiotă a tăcerii alegând să vorbească despre problemele justiţiei şi nu numai. În opinia PD, ?încercarea de suspendare este doar o răfuială politică. Gestul suspendării este total nejustificat, nu are nimic de-a face cu încălcarea Constituţiei?. Blaga şi-a avertizat colegii din Parlament că cei care au tot evitat alegerile anticipate nu vor scăpa de ele.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a părăsit şedinţa reunită a celor două Camere ale Parlamentului la scurt timp după ce senatorul PD Vasile Blaga şi-a început discursul. Şeful Executivului a explicat la plecare că ?are şi alte treburi mai importante?. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a arătat însă că este posibil ca premierul Tăriceanu să revină în plenul Parlamentului.

UDMR. Liderul UDMR, Marko Bela, regretă că preşedintele Traian Băsescu nu a înţeles că România nu se află într-un monent de cumpănă şi contestă în permanenţă partidele politice. ?Nu acceptăm să se aducă în România cultul personalităţii. Aş accepta şi ideea unui preşedinte care să fie jucător, dar un jucător care să respecte regulile jocului. Din păcate, în ultima vreme, regulile jocului nu au fost respectate?.

Marko Bela a taxat declaraţiile preşedintelui care i-a calificat drept ?ilegitimi? pe membrii actualului Guvern. ?Nu suntem copiii preşedintelui, nu el ne legitimează, ci Parlamentul?. UDMR consideră că preşedintele nu şi-a îndeplinit unele atribuţii şi şi-a depăşit altele. Cu toate acestea, Marko Bela crede că ?suspendarea şefului statului nu va rezolva problema?.

PC. Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, consideră că Traian Băsescu este ?un maestru al vorbelor bine ticluite, dar un om care nu a costruit nimic în viaţa lui?. PC consideră că ?votul de azi este fundamental unul politic. Vrem bunăstare sau circ permanent??. Conservatorii vor vota ?pentru suspendare şi pentru trecerea lui Traian Băsescu în istorie?, ca un şef de stat care nu a făcut nimic bun pentru ţară. Dan Voiculescu a propus ca parlamentarii să rămână 5 minute în sală, după vot, pentru a afla dacă preşedintele îşi dă demisia.

Văcăroiu: Băsescu va fi suspendat, dar nu îşi va da demisia
În cazul suspendării, cea mai înaltă funcţie în stat îi va reveni preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu. Văcăroiu a precizat dacă Traian Băsescu va demisiona, va schimba întreaga echipă de la preşedinţie. Preşedintele Senatului crede că Traian Băsescu va fi suspendat, dar nu îşi va prezenta demisia. ?În PSD, sunt convins că toţi colegii mei vor vota suspendarea. Cred că Traian Băsescu va fi suspendat, dar nu-şi va da demisia din funcţie. Astăzi nu este o şedinţă festivă a Parlamentului. Eu nu pot să vă spun cum voi vota, dar sunt de acord cu demersul partidului din care provin?, a declarat Văcăroiu.

Crin Antonescu, înainte de şedinţă: Sper ca Băsescu să fie suspendat
Liderul grupului parlamentar liberal de la Camera Deputaţilor, Crin Antonescu, a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să fie suspendat: ?Conştiinţa îmi spune că eforturile dlui Traian Băsescu de a se face suspendat şi de a se întoarce la popor au din punctul meu de vedere un vot?, a spus vicepreşedintele PNL. Crin Antonescu a apreciat că şeful statului a produs un conflict ireductibil între instituţia preşedintelui şi celelalte instituţii ale statului.

?În opinia mea, domnul preşedinte Băsescu a făcut tot ce a putut pentru ca, între domnia sa şi instituţiile democratice ale statului, să se ajungă la un conflict ireductibil. Pronosticuri nu fac, dar sper ca astăzi Traian Băsescu să fie suspendat şi sper ca, odată cu aceasta, să se încheie şi tranziţia românească?, a declarat liderul liberal.

Odiseea procesului de suspendare
Întregul proces de suspendare nu a durat decât trei luni. Au fost 90 de zile în care lupta dintre opoziţie şi preşedinte nu a contenit. Până joi, când Traian Băsescu a ajuns la judecata Parlamentului. Procedura de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu a fost demarată pe 18 ianuarie, de către social democraţi, la o zi de la declanşarea scandalului bileţelului trimis de premier preşedintelui în cazul Dinu Patriciu.

O lună mai târziu, PSD şi PRM au depus la Parlament cererea de suspendare însoţită de semnăturile a 160 de senatori şi deputaţi. Social-democraţii au reuşit să descopere 30 de capete de acuzare pentru preşedintele Traian Băsescu. Acesta era acuzat printre altele că a deturnat sensul alegerilor din 2004, că n-a respectat separaţia puterilor în stat, intependenţa Justiţiei şi nu şi-a îndeplinit rolul de mediator.

Pe 28 februarie, Parlamentul, reunit în şedinţă comună, a dezbătut propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Parlamentarii au decis atunci, la propunerea Partidului Conservator, înfiinţarea unei comisii de anchetă privind suspendarea din funcţie a şefului statului. Preşedintele comisiei a fost desemnat liderul conservator, Dan Voiculescu.

După aproximativ 3 săptămâni de activitate, timp în care a audiat mai mulţi demnitari, comisia de anchetă şi-a prezentat raportul final. Raportul a stabilit că Traian Băsescu a încălcat Constituţia în 19 cazuri şi este implicat în fapte de natură penală. În consecinţă, se arată în raport, suspendarea lui Traian Băsescu, este justificată.

Comisia Voiculescu şi-a prezentat raportul în aceeaşi zi în care Curtea Constituţională declarat legală înfiinţarea acestei comisii parlamentare, magistraţii respingând astfel sesizarea a 76 de parlamentari, în marea lor majoritate democraţi.

În paralel, preşedintele a chemat partidele politice la consultări pentru a găsi o soluţie la criza de pe scena politică. Cea mai dură propunere a venit din partea liderului conservator, Dan Voiculescu, care i-a cerut preşedintelui să-şi dea demisia. A fost, de altfel, primul lider politic care a cerut demisia preşedintelui, ca unică soluţie pentru ieşirea din criză.

Ulterior, raportul comisiei de anchetă privind faptele preşedintelui a fost trimis preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, şefului statului, dar şi Curţii Constituţionale care a analizat raportul. La trei luni de la începerea demersului de suspendare, instanţa constituţională a dat aviz negativ suspendării şefului statului, dar a precizat că ultimul cuvânt îi revine Parlamentului, care va decide cât de grav a încălcat preşedintele Constituţia.

În urmă cu două zile, la puţin timp după ce Curtea Constituţională a făcut publică motivarea privind suspendarea preşedintele a spus că în cazul în care Parlamentul va vota pentru suspendarea sa din funcţie îşi va da demisia imediat.

Antena3.ro

×
x close