Antena 3 CNN Politică Parlamentul ţine frâiele referendumului

Parlamentul ţine frâiele referendumului

Parlamentul ţine frâiele referendumului
24 Apr 2007   •   16:36

Parlamentul a hotărât ca el să aibă ultimul cuvânt dacă referendumul pentru demiterea preşedintelui nu va fi considerat valabil de către Curtea Constituţională. Este o hotărâre adoptată marţi de legislativ în absenţa parlamentarilor democraţi şi liberal-democraţi, care au ieşit din sală în semn de protest faţă de deciziile luate deja, inclusiv cea privind data referendumului. Românii vor fi chemaţi la urne sâmbătă, 19 mai. Parlamentarii au luat această decizie cu 238 de voturi "pentru", 50 "împotrivă" şi trei abţineri.

Scandalul a izbuncit când PSD a propus ca în cazul în care Curtea Constituţională va invalida referendumul, procedura următoare să fie stabilită de Parlament. Democraţii nu au fost de acord şi au părăsit sala, pe motiv că amendamentele încalcă legile şi Constituţia şi nu urmăresc decât demiterea cu orice preţ a preşedintelui Băsescu. Două dintre variantele posibile sunt un eventual tur doi la referendum sau revenirea automată a preşedintelui Băsescu la Cotroceni. Iniţiatorii modificării, liderii PSD, susţin să precizarea trebuia făcută, deoarece la referendum nu vor veni suficienţi alegători, iar legea nu spune clar ce ar trebui făcut în acest caz.

UDMR a anunţat că nu s-a decis încă ce variantă va susţine, dacă referendumul nu va fi validat. Marko Bela consideră că într-o astfel de situaţie, s-ar putea interpreta că oamenii nu susţin demersul Parlamentului.

Conservatorii sunt de părere că cei care trebuie să tranşeze situaţia sunt judecătorii Curţii Constituţionale. Dan Voiculescu a afirmat că a decis să îl ignore total pe preşedintele suspendat Traian Băsescu până la referendum.

Pe lângă data organizării referendumului, a fost aprobat şi conţinutul întrebării care va fi supusă votului. Astfel, românii vor trebui să spună dacă sunt sau nu de acord cu demiterea din funcţie a preşedintelui României, Traian Băsescu.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close