Antena 3 CNN Politică Parlamentul, solicitat să propună noi judecători CCR. PNL speră la un loc, PDL ţinteşte majoritatea la Curte

Parlamentul, solicitat să propună noi judecători CCR. PNL speră la un loc, PDL ţinteşte majoritatea la Curte

3 minute de citit Publicat la 15:45 16 Mar 2010 Modificat la 15:45 16 Mar 2010
Parlamentul, solicitat să propună noi judecători CCR. PNL speră la un loc, PDL ţinteşte majoritatea la Curte
PDL plănuieşte să-şi asigure majoritatea în rândurile judecătorilor Curţii Constituţionale. Trei judecători actuali sunt pe punctul de a-şi finaliza manedatele la CCR: doi numiţi de Camerele Parlamentului şi unul de preşedintele Traian Băsescu. Dacă în cazul mandatului care revine Preşedinţiei jocurile sunt ca şi făcute, PDL plănuieşte obţinerea celorlalte două mandate pentru propriile oameni cu aportul voturilor UDMR şi ale grupului deindependenţi. Dacă intenţiile democrat-liberalilor vor fi încununate de succes, actuala puterea va obţine majoritate la nivelul CCR, acolo unde UDMR şi PDL au deja fiecare un reprezentant.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Ioan Vida a cerut marţi conducerii Senatului să desemneze un alt judecător în condiţiile în care, începând cu 7 iunie 2010, judecătorului Nicolae Cochinescu îi expiră mandatul. Un demers similar a fost făcut de Vida şi în direcţia conducerii Camerei Deputaţilor, de vreme ce şi lui îi expiră la aceeaşi dată cu Cochinescu mandatul de judecător la CCR, funcţie pentru care a fost nominalizat de acest for legislativ în data de 15 mai 2001. Biroul Permanent al Senatului a decis deja astăzi ca liderii grupurilor parlamentare să se întrunească şi să înceapă procedura de desemnare a unui candidat pentru funcţia de judecător al Curţii Constituţionale. Deocamdată doar dou nume sunt vehiculate ca posibili pretendenţi la aceste funcţii: liberalul Teodor Meleşcanu şi social-democratul Valer Dorneanu

Potrivit unor surse parlamentare liberale, Teodor Meleşcanu, care nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a renunţa la calitatea de senator pentru cea de judecător al Curţii, ar putea beneficia atât de sprijinul PNL, cât şi de cel al reprezentanţilor PDL. În schimbul sprijinului PDl la Senat pentru Meleşcanu, liberalii ar fi dispuşi să susţină candidatul PDL în locul judecătorului care va fi numit în curând de Camera Deputaţilor la CCR, susţin surse liberale pentru Antena3.ro.

Doar că legea de funcţionare a acestei Curţi prevede că un judector este numit cu majoritatea simplă a plenului unei Camere, adică jumătate plus unu din numărul voturir exprimate. Cum instalarea judecărorilor nu depinde în nici un fel de votul PNL sau PSD, PDL se bazează exclusiv pe aportul voturilor UDMR şi al parlamentarilor independenţi pentru a-şi impune proprii oameni în CCR ca reprezentanţi ai celor două camere. Potrivit unor surse parlamentare democrat-liberale, ambele nominalizări vor fi făcute de PDL după episodul încercării de revocare a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, mai ales că termenul de numire al noilor judecători expiră la începutul lunii mai.

În acest caz şi PSD şi PNL s-ar afla în postura de perdanţi,iar PDL şi preşedintele Traian Băsescu ar obţine majoritatea în CCR, acolo unde se află deja un reprezentant al acestui partid şi unul al UDMR. Mandatele a trei judecători ai CC expiră în 2010, doi dintre aceştia fiind desemnaţi de Parlament, celălalt fiind desemnat de şeful statului: preşedintele Curţii, Ioan Vida, numit la Curte de Camera Deputaţilor, Nicolae Cochinescu, numit judecător de Senat în 2001, la propunerea PDSR şi Petre Lăzăroiu, desemnat judecător al Curţii Constituţionale de către preşedintele Traian Băsescu în 2008, pentru un mandat care expiră în 2010, întrucât el a preluat mandatul rămas vacant în urma decesului lui Petre Ninosu.

Potrivit chestorului Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, membrii conducerii Senatului au luat act de scrisoarea Curţii Constituţionale prin care aceasta sesizează Senatul că şi urmează ca Senatul să desemneze un alt judecător.
"Pentru că procedurile sunt un pic mai greoaie şi de durată, s-a stabilit astăzi ca liderii grupurilor parlamentare să se întrunească şi să înceapă procedura de desemnare a unui candidat", a explicat senatorul social-democrat. Potrivit prevederilor legale, numirea unui nou judecător la Curtea Constituţională trebuie efectuată cu cel puţin o lună înainte de încetarea mandatului judecătorului predecesor, adică în luna mai.

Vicepreşedintele Senatului, liberalul Teodor Meleşcanu a recunoscut cu o zi înainte de Congresul PNL că este interesat, în principiu, de un mandat de judecător la Curtea Constituţională, menţionând că este prematură discuţia privind condiţiile în care va pleca.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
TOP articole
x close