Antena 3 CNN Politică Parlamentul riscă să fie dizolvat

Parlamentul riscă să fie dizolvat

Parlamentul riscă să fie dizolvat
17 Feb 2007   •   13:49

Dacă Parlamentul va decide suspendarea preşedintelui Băsescu iar acesta va câştiga la referendum, atunci Parlamentul ar trebui dizolvat, susţine democratul Adriean Videanu. Acesta recunoaşte însă că nu există o astfel de prevedere în Constituţie, dar Curtea Constituţională trebuie să medieze cumva conflictul între preşedinte şi Parlament.

Poziţia partidelor parlamentare
Majoritatea reprezentanţilor partidelor parlamentare resping ideea unei dizolvări a Parlamentului. Liderul PSD Mircea Geoană a declarat că teoria potrivit căreia Parlamentul ar trebui dizolvat dacă preşedintele câştigă la referendum nu poate fi aplicată pentru că nu există nicio prevedere constituţională în acest sens.
Vicepreşedintele liberal Norica Nicolai spune că aşa ceva nu se poate întâmpla, pentru că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât în anumite condiţii.
Reprezentantul PC, Sergiu Andon, a declarat că acum democraţii fac declaraţii din exces de zel, pentru a-l susţine pe Traian Băsescu.
Senatorul UDMR Eckstein Kovacs este de părere că ideea PD nu are corespondenţa în plan legal.
Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş este de părere că legea fundamentală este interpretată greşit.
Valeriu Stoica, membru al PLD, spune că din punct de vedere moral Parlamentul ar trebui să fie dizolvat. Însă, Constituţia nu prevede încă aşa ceva.

Ce spune Constituţia
Constituţia prevede la articolul 89 că preşedintele României poate dizolva Parlamentul, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Tot în Constituţie se precizează că Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Antena3.ro

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close