Conducerea Parlamentului a decis organizarea miercuri a unei şedinţe comune de plen care va avea pe ordinea de zi adoptarea unei declaraţii politice privind susţinerea de către PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor a lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier, dar şi scrisoarea privind referendumul a declarat, marţi, secretarul camerei Mihai Voicu (PNL).
Voicu a precizat că Parlamentul poate să adopte acte cu caracter politic şi să ia decizii politice şi, în acest sens, reprezentanţii majorităţii parlamentare au propus în Birourile Permanente adoptarea acestei hotărâri.
"Ştiţi că această propunere (Klaus Johannis pentru funcţia de premier - n.r.) pe care a făcut-o PNL întruneşte în acest moment sprijinul majorităţii parlamentare şi mâine vom confirma prin vot, pentru a arăta într-adevăr voinţa majorităţii pentru susţinerea domnului Johannis", a afirmat deputatul Mihai Voicu. El a precizat că reprezentanţii PDL din Birouri s-au opus acestei propuneri, dar decizia a fost luată cu majoritatea de voturi.
"Mâine (miercuri - n.r.) la ora 9.00 dimineaţa, plenul reunit se va întruni pentru a adopta în conformitate cu Regulamentul şedinţelor noastre o decizie cu caracter profund politic şi extrem de importantă în acest moment. O să se adopte o hotărâre prin care vom propune constatatrea sprijinului Parlamentului României pentru candidatura lui Klaus Iohannis la funcţia de prim-ministru, dorind astfel să demonstrăm existenţa în fapt a acestei majorităţi de 65 %. Sperăm ca prin vocea Parlamentului şi a majorităţii sale să putem să transmitem un mesaj cu privire la nevoia de a avea un Guvern legitim, instalat cât mai rapid la Bucureşti, pentru a preîntâmpina degradarea situaţiei economice şi sociale", a susţinut, la rândul său, liderul PSD Mircea Geoană.
Întrebat dacă această declaraţie va fi transmisă şi preşedintelui României după susţinerea ei în plenul reunit al celor două Camere, Voicu a răspuns că va fi trimisă "tuturor instituţiilor statului implicate" în procesul de numire a premierului. "Ea devine publică în momenul în care o adoptăm, ea se publică inclusiv în Monitorul Oficial şi o vom transmite tuturor instituţiilor statului care sunt implicate în acest proces", a mai arătat Voicu.
Potrivit lui Voicu, Curtea Constituţională se poate pronunţa dacă o decizie a Parlamentului în care majoritatea parlamentară îl susţine pe Klaus Iohannis îl va putea obliga pe preşedintele Traian Băsescu să ţină seama de ea.
Cât priveşte scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu referitoare la organizarea referendumului pentru Parlament unicameral şi reducerea la 300 a numărului de parlamentari, Voicu a arătat că această cerere a primit un aviz negativ din partea comisiilor juridice şi este normal ca aceasta să fie dezbătută în plen ca prim punct de pe ordinea de zi.
Comisiile juridice au avizat negativ, săptămâna trecută, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu de a organiza acest referendum, reprezenatnţii PSD, PNL şi UDMR votând pentru aviz negativ, în timp ce parlamentarii PDL au cerut aprobarea scrisorii preşedintelui.
Antena3.ro