Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că Parlamentul îşi va exprima cât mai repede posibil punctul de vedere în privinţa referendumului solicitat de Traian Băsescu, motivând că nu are niciun rost să se caute tertipuri.
Zgonea a spus că va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru săptămâna viitoare, luni, pentru stabilirea procedurilor de urmat în cazul referendumului solicitat depreşedintele Traian Băsescu.
"Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite şi o să discutăm în Birouri. Nu are niciun rost să căutăm tertipuri. Birourile stabilesc o procedură, se face dezbatere în Parlament şi se dă acceptul", a spus Zgonea, potrivit Mediafax.
El a precizat că Parlamentul nu poate da aviz decât printr-un proiect de hotărâre. "Din punct de vedere juridic, nu există, nu a existat niciodată avizul. Noi nu putem să dăm aviz decât printr-un proiect de hotărâre. Aici lucrurile sunt foarte simple. Şi dăm aviz, că nu pot da Birourile în numele Camerei. După Birouri, plenul ar trebui să îşi exprime punctul de vedere", a spus Zgonea.
Preşedintele Camerei a arătat că, deşi avizul este consultativ, el este totuşi obligatoriu.
"Deci, dacă cineva nu ar vrea să facă nimic, nu ar da avizul. Neexistând avizul, nu mai punem pe ordinea de zi şi atunci s-ar prelungi dezbaterea. Dar asta nu are niciun avantaj, nici pentru noi, nici pentru guvernare, nici pentru ceea ce avem de lucru", a explicat Zgonea.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că cele 20 de zile pentru consultarea Legislativului în privinţa declanşării referendumului "au început să curgă de ieri", atunci când a trimis la Parlament scrisorile privind începerea procedurii convocării referendumului.
Şeful statului a spus, marţi, că a declanşat procedura pentru un nou referendum pentru Parlament unicameral şi maximum 300 de parlamentari, precizând însă că va emite decretul în funcţie de modul în care Parlamentul va respecta voinţa poporului exprimată în 2009.
Şeful statului a spus că atitudinea Parlamentului, a majorităţii USL, privind modificarea Constituţiei, este una "care nu este compatibilă cu statul de drept şi care creează un precendent extrem de periculos, în care se refuză punerea în aplicare a voinţei liber exprimate de popor".