Curtea Constituţională a trimis, marţi, punctul de vedere oficial prin care a dat aviz negativ suspendării preşedintelui către Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. În urmă cu două săptămâni, Curtea Constitutională s-a pronunţat asupra cererii PSD şi a anunţat că a avizat negativ suspendarea şefului statului. Magistraţii Curţii Constituţionale au precizat că ultimul cuvânt îi revine Parlamentului, instituţie care va decide prin vot dacă îl va suspenda sau nu pe Traian Băsescu.
În comunicatul oficial, judecătorii de la Curtea Constituţională scriu că faptele imputate preşedintelui nu pot fi calificate drept încălcări grave ale Constituţiei. Articolul 67 din Regulamentul şedinţelor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede ca cele două Camere să se reunească în 24 de ore de la primirea avizului consultativ al Curţii pentru a vota propunerea de suspendare.
Reacţia Preşedinţiei
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a declarat, marţi, că motivaţia Curţii Constituţionale consacră instituţia preşedintelui activ şi că Parlamentul e îndreptăţit să continue demersul de suspendare, dar trebuie să şi-l asume ca unul politic, fără bază constituţională.
?Avizul Curţii Constituţionale este un document de maximă importanţă pentru funcţionarea democratică a instituţiilor din România. Nu este important doar pentru că respinge acuzaţiile de încălcare a Constituţiei aduse de unele partide politice, dar consacră instituţia preşedintelui activ. Există numeroase pasaje în motivaţie care confirmă rolul activ pe care preşedintele şi l-a asumat încă din campania electorală, rol pe care a continuat să-l joace după învestirea în funcţia de preşedinte. Parlamentul este îndreptăţit să continue demersul, dar trebuie să şi-l asume ca un demers politic, fără bază constituţională?, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.
Tăriceanu s-a răzgândit. Hotărăşte mai târziu cum va vota PNL
Călin Popescu Tăriceanu a anulat în ultimul moment întâlnirea pe care urma să o aibă astăzi cu parlamentarii liberali, pe tema suspendării din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Una dintre cauze ar fi, în opinia liberalilor, întârzierea motivaţiei Curţii Constituţionale pe această temă. Este posibil ca întâlnirea premierului cu grupurile PNL de la Senat şi Camera Deputaţilor să aibă totuşi loc miercuri, după şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului. Surse din PNL susţin că premierul amână luarea unei decizii pentru a vedea care este poziţionarea celorlalte formaţiuni politice în cazul suspendării.
PRM votează "pentru" suspendarea preşedintelui
Corneliu Vadim Tudor a anunţat într-o conferinţă de presă că parlamentarii PRM vor vota pentru ca preşedintele Traian Băsescu să fie suspendat din funcţie. ?În unanimitate s-a hotărât că, pentru binele României, Traian Băsescu trebuie şi va fi suspendat din funcţie?, a declarat Vadim.
UDMR a decis să lase votul în privinţa suspendării la alegerea propriilor parlamentari.
PSD şi PC sunt categoric în favoarea suspendării. Democraţii şi liberal-democraţii lui Stolojan votează împotrivă sau ies din sală.
MOTIVAŢIA CURŢII CONSTITUŢIONALE (PDF)
Antena3.ro