Parlamentul a votat joi bugetul de stat pentru anul viitor, un buget pe care sindicatele speră ca preşedintele să nu îl promulge. Au fost 93 de senatori şi deputaţi care au votat ?împotrivă? şi 294 care au votat ?pentru?. Premierul Tăriceanu a mulţumit Parlamentului pentru votul pozitiv dat proiectului de buget pentru anul viitor. El a arătat că, prin măsurile luate, Guvernul îşi va putea îndeplini promisiunile asumate în urmă cu trei ani. De asemenea, Legislativul a aprobat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, cu 342 de voturi pentru.
Sindicatele îi cer preşedintelui Băsescu să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008. Motivul - parlamentarii au aprobat-o fără a ţine cont de amendamentele angajaţilor. Organizaţiile sindicale consideră că bugetul, în forma în care a fost adoptat, va fundamenta o politică profund antisocială, cu efecte dramatice pe termen mediu şi lung. Dacă nici preşedintele nu va ţine cont de solicitarea lor, confederaţiile vor să organizez o campanie de şase luni, în care să convingă populaţia să nu mai voteze formaţiunile politice care au iniţiat şi susţinut adoptarea bugetului de stat.
Sănătatea şi educaţia sunt două dintre domeniile care primesc un buget semnificativ mai mare faţă de cel din acest an. De altfel, educaţia, sănătatea, agricultura şi infrastructura sunt direcţiile proritare anunţate de guvern. Bugetele alocate ministerelor au fost votate în forma convenită în cadrul comisiilor de buget-finanţe.
Astfel,
Educaţiei i-au fost alocate 6 procente din PIB, cu 27% mai mult faţă de bugetul pe 2007, Pentru Cercetare au fost prevăzute fonduri de 0,7% din PIB. De asemenea, parlamentarii au alocat 752 de milioane de lei pentru creşterea cu 10% a salariilor personalului didactic de gradul II, pentru suplimentarea burselor şi pentru finanţarea de bază a învăţământului superior.
Sănătatea a primit 4,5% din PIB, cu 27,4% mai mult decât în 2007, bugetul ministerului depăşind 4,9 miliarde lei. Pentru bugetul de asigurări şi asistenţă socială a fost alocat 11,9% din PIB.
Agricultura a primit 2,7% din PIB, iar pentru transporturi şi infrastructură a fost repartizat 4% din PIB, cu 14% în plus faţă de 2007.
Bugetul alocat
Ministerului Afacerilor Externe în 2008 va fi de 510 milioane lei, mai mult cu 2,1% faţă de bugetul de 2007.
Ministerul Apărării a primit 8,304 miliarde lei, aproximativ 1,89% din PIB.
Bugetul
Ministerului Culturii şi Cultelor va fi de 759,2 milioane, cu 14,25% mai mare decât în 2007, iar pentru
Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei au fost repartizate circa 76 milioane lei, în creştere cu 17% faţă de bugetul alocat în acest an.
Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale i-au fost alocate 290,4 milioane lei, iar pentru
Interne au fost prevăzute 8,3 miliarde lei.
Justiţiei şi Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor le-au fost acordate1,66 miliarde lei, respectiv 3,5 miliarde lei.
Ministerul Mediului a primit circa 1,8 miliarde lei, în creştere cu 18% faţă de 2007, iar
Ministerului Economiei şi Finanţelor i-au fost rezervate 2,8 miliarde lei de la bugetul de stat, la care se adaugă 134 milioane lei din credite externe.
Parlamentarii nu au uitat să suplimenteze bugetul
Senatului. Acesta a primit circa 9 miliarde de lei în plus. Bugetele
Preşedinţiei, Camerei Deputaţilor, ÎCCJ, CCR, CNA, CNSAS au fost adoptate în variantele primite de la comisii.
BUGETE MINISTERE PENTRU 2008
Ministerul Educaţiei - 6% din PIB
Ministerul Sănătăţii - 4,5 % din PIB
Ministerul Agriculturii - 2,7% din PIB
Ministerul Apărării - 1,89% din PIB
Ministerul Transporturilor - 4% din PIB
Ministerul Afacerilor Externe - 510 milioane lei
Ministerul Justiţiei - 1,66 miliarde de lei
Ministerul Mediului - 1,8 miliarde de lei
Ministerul Economiei şi Finanţelor - 2,8 miliarde de lei
Ministerul Culturii - 759 de milioane de lei
Antena 3