Parlamentul a adoptat, miercuri seară, proiectul Legii Bugetului de Stat pe anul 2011 şi cel al Bugetului Asigurărilor Sociale de stat, cu 207 voturi pentru şi 143 împotrivă.
"Vă mulţumesc pentru că aţi dat un vot pentru plata sigură a pensiilor din România. (...) Vă mulţumesc pentru că aţi dat un vot în vederea creşterii locurilor de muncă în 2011, şi pentru diminuarea şomajului pentru menţinerea cursului euro-leu. (...) Anul 2011 este anul care va putea marca în sfârşit finalul recesiunii în România", a declarat Emil Boc, după adoptarea bugetului.
Dezbaterile în plenul reunit al Parlamentului asupra proiectului Legii Bugetului de Stat pe 2011 au început luni, când parlamentarii au adoptat, pe articole, textul Legii Bugetului de Stat pe 2011, iar marţi şi miercuri au dezbătut anexa ordonatorilor de credite.
Educaţia, Sănătatea şi Cultura vor avea anul viitor bugete mai mici, conform Legii Bugetului de Stat pe 2011. Toate articolele şi anexele au fost aprobate, înaintea votului final. PNL şi PSD au acuzat puterea că a împărţit clientelar banii.
Bugetele ministerelor şi instituţiilor din subordine au trecut repede de plenul Parlamentului. Amendamentele Opoziţiei au fost respinse unul câte unul sau în bloc. Aşa s-a ajuns ca Sănătatea să aibă un buget cu 2,7 miliarde de lei mai mic decât cel din acest an.
Mai puţini bani va avea anul viitor şi Educaţia. Bugetul e cu aproape cu 48.000 de lei mai mic decât anul acesta. Cel mai important amendament al Opoziţiei - cel de majorare a bugetului Ministerului la 6% din PIB - a fost respins de plen.
O scădere mult mai drastică a suferit bugetul Culturii. Faţă de 2010, bugetul este mai mic cu 6,13%. Bugetul Agenţiei Naţionale de Integritate a fost şi el ciuntit. A trecut de plen cu un amendament care prevede scăderea cu 2,5 milioane de lei faţă de cuantumul aprobat de Ministerul de Finanţe.
Parlamentarii au decis însă suplimentarea bugetului Serviciului de Informaţii Externe. Cinci milioane lei vor merge pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii. Opoziţia a acuzat PDL că a împărţit banii în mod clientelar şi va aduce administraţiile locale în pragul falimentului.