Antena 3 CNN Politică Parlamentarii UNPR nu se mai abţin. Ioan Munteanu votează pentru moţiunea de cenzură

Parlamentarii UNPR nu se mai abţin. Ioan Munteanu votează pentru moţiunea de cenzură

3 minute de citit Publicat la 12:32 04 Iun 2010 Modificat la 12:32 04 Iun 2010
Parlamentarii UNPR nu se mai abţin. Ioan Munteanu votează pentru moţiunea de cenzură
Parlamentarii UNPR încep să iasă din starea de abţinere anunţată la moţiunea de cenzură social-democrată şi să îmbrăţişeze tezele Opoziţiei privitoare la măsurile de austeritate pe care Guvernul Boc vrea să-şi angajeze răspunderea. Dacă acum două zile, vicepreşedintele UNPR, Ioan Munteanu anunţa că cei 26 de parlamentari ai formaţiuni vor fi prezenţi la votul moţiuniide cenzură, dar se vor abţine, vineri el e revenit asupra propriilor sale afirmaţii şi a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi va vota împotriva reducerii pensiilor şi salariilor bugetarilor.

Parlamentarul a explicat că decizia pe care a luat-o este motivată de faptul că, în opinia sa, reducerile bugetare nu vor scoate România din criza economică.

"Dacă aceste soluţii ar fi rezolvat criza economică suportam orice consecinţe dar nu rezolva criza. Mă uit în toată Europa, şi citesc presa, şi văd că nimeni nu foloseşte metodele noastre decât pe o scară foarte mică şi caută soluţii alternative de ieşire din criză. Dacă ar rezolva problema crizei, aş fi de acord cu ele (măsurile de constrângere bugetară - n.r.) dar nu vor rezolva criza'", a explicat deputatul, citat de Agerpres..

Fost preşedinte al filialei PSD Neamţ, Ioan Munteanu susţine că a fost şi rămâne un om de stânga, preocupat de problemele oamenilor.

"Le-am promis acestora că voi face în Parlamentul României doar acele politici care să îi avantajeze şi să le facă viaţa mai uşoară. Momentul de faţă este hotărâtor pentru mine şi sunt gata să îmi asum toate consecinţele gestului meu. Nu vreau ca prin votul meu să aduc şi mai mult necaz în viaţa oamenilor. În concluzie, nu voi vota reducerea pensiilor şi a salariilor. Voi vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, în semn de respect faţă de cei care m-au onorat cu încrederea lor", a declarat Ioan Munteanu.

Cu doar două zile înainte acelaşi deputat declara că parlamentarii UNPR vor fi prezenţi în sală la votarea moţiunii de cenzură, dar se vor abţine de la vot.
"Pot să spun în premieră că grupul nostru a hotărât să participe la şedinţa de vot, dar nu va vota. Vom fi prezenţi, dar nu vom vota la moţiune. Vom fi prezenţi în sală, vom striga prezent, dar nu vom vota" s-a repetat Munteanu la insistenţele moderatorului.

Mai rezervat, liderul de onoarte al formaţiunii, Cristian Diaconescu a arătat că UNPR aşteaptă depunerea moţiunii de cenzură la adresa Guvernului pentru a exprima o poziţie oficială asupra votului, dar nu va recurge la subterfugii parlamentare.

"Să aşteptăm să fie depusă această moţiune de cenzură şi atunci vom avea o poziţie politică clară. Nu avem în vedere subterfugii parlamentare şi mi se pare natural să ne asumăm cu responsabilitate, ca oameni de stat, o poziţie în Parlament în legătură cu o moţiune de cenzură al cărei conţinut nu-l cunoaştem. Sunt două paliere: unul politic şi unul care se adresează asumării răspunderii în condiţiile în care se pune în discuţie un aranjament stand by cu FMI?, a explicat Diaconescu.

El a apreciat ca normală existenţa unei nemulţumiri a opoziţiei în legătură cu guvernarea, deoarece cetăţenii sunt supăraţi.

"Este normal ca atunci când se adoptă măsuri de austeritate, măsuri dure, să existe şi o nemulţumire, o preocupare a şi o atitudine tranşantă a partidelor din opoziţie în legătură cu guvernarea. Cetăţenii sunt supăraţi, situaţia îi afectează pe foarte mulţi dintri ei, deci este un moment critic?, a mai spus liderul UNPR.

De altfel, el a anunţat că UNPR va propune, marţi, dezbaterii publice şi coaliţiei guvernamentale "un pachet de măsuri proactive anticriză", care nu necesită reglementări legislative imediate, ci doar o întărire a instituţiilor statului legat de lupta împotriva corupţiei şi a evaziunii fiscale, a anunţat Cristian Diaconescu.

?În pachetul pe care noi îl vom propune vor fi măsuri legate de standardizarea numărului funcţionarilor din administraţia centrală şi locală. Înseamnă că acum avem o supraîncărcare bugetară pe acest palier. Sunt măsuri care nu au nevoie de reglementare legislativă imediată, dar care presupun o întărire a instituţiilor statului, şi mă refer la corupţie, regimul achiziţiilor publice şi evaziunea fiscală", a spus Diaconescu.

Antena3.ro

×
x close