În plin scandal al majorărilor, parlamentarii şi-au acordat pensii mai mari, departe de ochii lumii, susţine Evenimentul Zilei. Mărirea pensiilor pentru senatori şi deputaţi a fost decisă de conducerea celor două camere ale Parlamentului, într-o şedinţă în cerc restrâns. Noile beneficii pentru parlamentari au intrat deja în vigoare, căci au fost deja publicate în Monitorul Oficial. Parlamentarii sunt siguri de această pensie. Hotărârea este inatacabilă la Curtea Constituţională şi a fost publicată, la începutul săptămânii, în Monitorul Oficial.
Astfel, fiecare parlamentar şi-a asigurat un minimum de 300-400 de lei în plus la pensiile care şi aşa depăşeau 2.000-3.000 de lei, după un singur mandat. Cei mai câştigaţi sunt, însă, aleşii cu funcţii de conducere, adică un sfert din legislativ, şi cei care vor intra în Parlament pe valul uninominalului şi se vor pensiona în timpul primului mandat.
Parlamentarii au eliminat şi interdicţia în privinţa cumulului între pensia specială şi indemnizaţia de parlamentar. În plus, şi-au pus în siguranţă soţiile şi copiii, cu pensii speciale de urmaş şi şi-au deschis o portiţă spre câştiguri generoase din pensii anticipate şi de invaliditate.
Mişcarea a fost una simplă. În loc să treacă prin plen un proiect legistativ care să modifice reglementările actuale, parlamentarii au adoptat o hotărâre prin care au schimbat normele de aplicare a legii în vigoare.
Ziariştii de la Evenimentul Zilei au făcut şi câteva calcule de majorări de pensii:
-
Nicolae Văcăroiu: de la 5.230 de lei, la 7.644 de lei
-
Bogdan Olteanu: de la 3.139 de lei, la 4.586 de lei
-
Corneliu Vadim Tudor şi
Doru Ioan Tărăcilă: de la 5.232 de lei, la 6.497 de lei
-
Teodor Meleşcanu: de la 4.185 de lei, la 5.197
-
Vasile Blaga: de la 5.232, la 5.595.
De aceleaşi avantaje se va bucura, de altfel, orice parlamentar care a fost măcar secretar de comisie sau lider de grup o lună. Profitul este, însă, mult mai mare pentru cei 135 cu funcţii.
Antena3