Victor Ponta va prezenta o declaraţie privind problematica UE într-o şedinţă a plenului reunit care va avea loc în 12 iunie, la ora 15.00. Anunţul a fost făcut de către ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, după şedinţa de marţi a Birourilor permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, scrie
Mediafax.
Victor Ponta a declarat că mandatul reprezentanţilor USL în Birourile permanente ale celor două Camere este de a cere convocarea Parlamentului după alegerile locale din 10 iunie pentru a stabili mandatul de reprezentare a României la Consiliul European.
Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declaraţie privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând şi ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul şi reprezentarea României la Consiliul European. Scrisoarea a fost prezentată, joi, de către preşedintele Senatului, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă susţinută la seidul PDL.
Blaga a anunţat că a primit o scrisoare din partea premierului în care acesta precizează că, în temeiul articolului 107 alineat 1 din Constituţie, doreşte să prezinte Parlamentului "o declaraţie referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE şi obligaţiile ce revin României în baza acestora".
Ponta menţionează că data şi ora la care să se adreseze Parlamentului urmează să fie stabilite în cadrul Birourilor permanente reunite. De altfel, scrisoarea este adresată Birourilor, iar Blaga a precizat că a înaintat-o Biroului permanent al Senatului.
Conform articolului 107 alineat 1 din Constituţie, premierul prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că va trimite Parlamentului, în cursul zilei, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei şedinţe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul şi nivelul de reprezentare a României la Consiliul European.
Premierul a anunţat, luni, că va solicita Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European şi pe cel pe care îl consideră îndreptăţit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.
Ponta a precizat că el şi preşedintele Traian Băsescu au poziţii divergente în ceea ce priveşte reprezentantul României la Consiliul European şi a explicat că la Consiliul European se discută teme care ţin de activitatea Executivului şi a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.