Conducerea PSD a decis miercuri, în BPN să-i sancţioneaze cu excluderea din partid pe parlamentarii social-democraţi care vor trage chiulul sau nu vor vota marţea viitoare în favoarea moţiunii de cenzură, susţin surse din cadrul acestui partid. Liderul PSD, Victor Ponta a convocat de urgenţă o şedinţă a Biroului Permanent Naţional (BPN) la grupul parlamentar al deputaţilor pentru a discuta strategia ante şi posmoţiune şi a pregăti şedinţa Comitetului Executiv de luni. Între timp, liberalii au luat deja o decizie similară de sancţionare cu excluderea din partid a parlamentarilor PNL care nu se vor conforma directivei de vot a partidului la moţiunea de cenzură sau care vor prefera să absenteze nemotivat.
O parte din membrii Biroului Permanent Naţional al PSD a fost convocată la Parlament, pentru a stabili acţiunile partidului la votarea moţiunii de cenzură, de marţea viitoare, şi a pregăti Comitetul Executiv de luni.
Potrivit unor surse social-democrate, conducerea PSD îşi pune speranţa în atragerea de partea moţiunii a independenţilor neînregimentaţi politic, dar şi a câtorva parlamentari din rândurile PDL şi UNPR. În total, înafară de propriile voturi şi cele ale PNL, social-democraţii mai au nevoie de 21 de voturi pentru a-şi vedea moţiunea de cenzură trecută cu succes prin legislativ.
În paralel, pentru a preveni apariţia unor posibile defecţiuni în propriile rânduri, conducerea social-democrată şi-a avertizat parlamentarii că riscă excluderea din partid daca absentează nemotivat sau nu vor vota la vedere în favoarea moţiunii de cenzură.
Victor Ponta, preşedintele PSD, a subliniat că parlamentarii PSD vor vota cu bilele la vedere moţiunea de cenzură. Deşi Ponta spune că nu îşi face griji că vor exista trădători, deoarece aceştia sunt deja în partidele de la putere, el şi-a avertizat proprii parlamentari că riscă sancţiuni dure dacă vor călca strâmb la moţiune.
"Un social democrat care nu va vota moţiunea de cenzură sau va lipsi nejustifica nu mai au de ce să fie în PSD. Cine era mai aproape de putere decât de opoziţie, cine era de cumpărat, de şantajat în această perioadă, i-aţi dat în presă, sunt deja la independenţi sau la PDL. Nu are cine să plece de la noi acum şi nici nu are cine să trădeze întrun fel sau altul. Din punctul ăsta de vedere nu îmi fac absolut nicio grijă", a arătat Ponta.
Liderul PSD a precizat că în week-end-ul următor vor discuta cu parlamentari din arcul puterii pentru a-i convinge să voteze moţiunea, dar şi să îi informeze pe alegători că marţi parlamentarii PDL, UDMR şi UNPR vor decide asupra pensiilor, salariilor şi ajutoarelor sociale. În acest sens, toate organizaţiile PSD vor întreprinde, în acest week-end, acţiuni prin care să conştientizeze populaţia vizavi de votul asupra moţiunii de cenzură şi asupra parlamentarilor care susţin Guvernul.
"Toate organizaţiile noastre vor avea acţiuni de conştientizare a oamenilor vizavi de votul de marţi şi de cine sunt parlamentarii care îi reprezintă. Activitatea noastră va fi de a-i convinge, nu noi, direct, ci populaţia, pe deputaţii şi senatorii care susţin majoritatea. Asta ne dorim în acest week-end. Dincolo de acţiunea normală a sindicatelor de a picheta cabinetele parlamentare, vrem să-i informăm pe oameni că marţi, în Parlament ,deputaţii şi senatorii de la PDL, UDMR, independenţi pe care ei i-au votat vor trebui să decidă dacă le taie salariile, pensiile, ajutoarele de şomaj", a spus Ponta.
Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a anunţat, tot astăzi, la finalul CNEx, că liberali care nu vor vota la moţiunea de cenzură, făcându-se în acest fel părtaşii ideilor Guvernului şi menţinerii acestui Executiv, se descalifică din poziţia de membri ai PNL.
Varujan Vosganian a precizat că decizia de sancţionare a parlamentarilor în cele două cazuri a fost luată în urmă cu un an pentru moţiunea din septembrie 2009.
"În această privinţă decizia noastră nu a fost luată acum, a fost luată încă înainte de moţiunea de cenzură din septembrie 2009. Aceeaşi atitudine va fi menţinută şi acum, însă există o anumită diferenţă faţă de 2009, de această dată probleme va avea PDL şi nu iniţiatorii moţiunii sau susţinătorii ei. Colegii noştri liberali care nu vor vota la moţiunea de cenzură şi care în acest fel se fac părtaşi ideilor (Guvernului-nr) care sunt prezentate în moţiune şi, de asemenea, îşi asumă răspunderea politică pentru menţinerea Guvernului şi aplicarea ideilor acestuia, se descalifică din poziţia de membri ai PNL", a susţinut Vosganian.
Moţiunea de cenzură iniţiată de Alianţa PSD+PC, intitulată "Opriţi genocidul social!" a fost citită miercuri în plenul Parlamentului. Dezbaterea şi votul final au fost programate pentru marţi, 15 iunie. Premierul şi miniştrii Cabinetului Boc au lipsit de la citirea moţiunii de cenzură, fiind în şedinţă la Palatul Victoria. Totuşi, Guvernul a fost reprezentat de secretarul de stat pentru Relaţia cu Parlamentul, Valentin Iliescu.
Marius Vulpe, Antena3.ro