PSD, PNL şi PDL şi-au desemnat oameni care să supravegheze atât votul propriilor parlamentari la moţiunea de cenzură, cât şi al rivalilor săi. În condiţiile în care votului parlamentar este garantat prin Constituţie ca secret şi în conformitate cu propria sa opţiune şi conştiinţă, şedinţa de vot a plenului reunit de astăzi s-a tranbsformat într-un bâlci de imagine în care fiecare senator sau depuat ai celor trei formaţiuni politice menţionate au trecut conştiincioşi prin faţa urnelor nu înainte de a prezenta disciplinaţi ochilor avizaţi modul în care votează. Puţini au fost cei care au refuzat să-şi arate votul, enervaţi de atmosfera de tensiune şi suspiciune care a dominat această procedura parlamentară. Singurii care s-au comporat într-un mod decent au fost parlamentarii UDMR care au anunţatat că nu vor vota la vedere, ci secret.
Nevozitatea reprezentanţilor partidelor poilitice au atins cota maximă înainte de debutul şedinţei de vot, pe fondul zvonurilor legate de tentativele de negociere şi racolare pe care PDL le-ar face pe ultima sută de metri.
"Moţiunea va trece, nu e adevărat că parlamentarii opoziţiei vor vota împotrivă" susţinea social-democratul Viorel Hrebenciuc înainte de debutul votului, după un amplu efort depus pentru aducerea în sala de plen până şi a parlamentarilor PSD aflaţi în convalescenţă.
"Moţiunea trece cu zece voturi în plus faţă de minimul necesar" prognoza liberalul Ludovic Orban.
Tot cu puţin înainte de vot, PDL-iştii îşi făceau calcule pe la colţuri şi pe holurile Parlamentului, unii dintre ei prognozând că moţiunea va pica la o diferenţă de 5 voturi. Mulţi dintre ei se bazau pe negocierile de ultimă oră purtate om cu om pe holurile legislativului cu parlamentarii PSD şi PDL din teritoriu, surse democrat-liberale susţinând la un moment dat că 40 de parlamentari ai Opoziţiei au fost curtaţi îndeaproape şi momiţi cu tot felul de promisiuni.
Procedura de vot a adus cu ea umilirea parlamentarilor, nevoiţi să-şi facă public votul în conformitate cu disciplina şi decizia de partid. Dacă de la PDL, Vasile Blaga era cel care supraveghea personal votarea, astfel încât să nu apară surprize din tabăra democrat-liberală, din tabăra social-democrată, viceliderul Aura vasile îşi nota conştiincioasă numele colegului de partid şi modul în care a votat. Şi PNL şi-a desemnat oameni care să supravegheze cu atenţie procesul de votare. Dacă vreun parlamentar liberal ar fi îndrăznit să voteze împotriva moţiunii ar fi riscat excluderea din partid, alături de alţi şase absenţi nemotivat trecuţi deja pe răbojul liberal.
Tensiune şi nervozitate în tabăra PD-L. Tot mai mulţi parlamentari democrat-liberali care ies din sala de şedinţe susţin că nu se mai poate face nimic şi că moţiunea va trece.
Marius Vulpe, Antena3.ro