Cheltuieli de peste 10.000 de lei lunar cu propriile cabinete parlamentare, activitate redusă la minimum în legislativul celor două camere. Cam aşa poate fi caracterizată prestaţia unor senatori şi deputaţi în luna martie a anului curent, deşi banii cheltuiţi pentru indemnizaţie, cazare, deplasări, telefoane şi birouri parlamentare ar îndreptăţi aşteptări legate de un randament mai substanţial. Dacă la Senat, cei mai codaşi când vine vorba de raportul muncă-beneficii se dovedesc unii liberali, precum Crin Antonescu, la Cameră ei pot fi regăsiţi în rândurile tuturor formaţiunilor politice parlamentare, cu un plus pentru social-democraţi. Hrebenciuc, Dan Ilie Morega, Relu Fenechiu, Cătălin Cherecheş, Florin Băloşin Gust, Cătălin Nechifor, Kerekes Karoly şi mulţi alţii se evidenţează prin apetitul cu care îşi decontează cheltuielile propriilor biroruri parlamentare, locul unde ar trebui să încropească proiecte de lege, textul unor declaraţii politice sau interpelări şi care ar trebui să funcţioneze ca o interfaţă între interesele alegătorilor şi legislativ.
Antonescu, dărnicie liberală către salariaţiUnii senatori sunt mai ?dedicaţi? treburilor din teritoriu, decât celor din plen. O dovedesc cheltuielile pe luna martie cu întreţinerea, chiria şi plata angajaţilor de la biroul senatorial care au depăşit în cazul multora suma de 10.000 de lei. Conform informaţiilor economice publicate pe site-ul acestei Camere, liberalul Crin Antonescu a avut 9000 de lei numai pentru salariile salariaţilor, ceea ce-l plasează pe locul doi în topul celor mai mari cheltuieli cu personalul angajat la biroul senatorial.
Primul loc este ocupat de democrat-liberalul Dumitru Constantin, un abonat, ca şi Antonescu, la absenteism în sesiunea septembrie-decembrie 2009. El a deţinut un fond pentru proprii angajaţi de la birou de 9327 lei. Pe locul trei figurează democrat-liberalul Mircea Cinteză, cu 8.935 lei.
Alţi senatori chiulangii darnici cu proprii consilieri sunt liberalul Marian Bâgiu şi social-democratul Gheorghe Saghian, care au cheltuit 8.603, respectiv 8545 de lei.
Ştersul prafului în birouri, decontat în leiÎn schimb, unii senatori îşi doresc cabinetele parlamentare curate, chiar dacă nu prea calcă pe acolo. În cazul independentului Sorin Chivu, detergenţii şi alte materiale de întreţinere necesare cabinetului parlamentar au costat Senatul 7.024 de lei, din totalul de peste 12.000 de lei folosiţi pentru funcţionarea acestui birou.
Pedelistul Dumitru Păran a cerut 6300 de lei pentru aceleaşi considerente, iar colegul său de partid, Viorel Constantinescu ? cu 6100 de lei. Deşi vine foarte rar pe le Senat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu apare în top, cu 5186 lei cheltuiţi pe materiale, 456 pentru chirie şi 4520 pentru personal.
Chiria modestă găsită de ministru nu pare a fi la îndemâna oricui. Alţi senatori au cheltuit sume de zece ori mari pentru acelaşi lucru. Chiria pentru cabinetele liberalilor Romeo Nicoară şi Raymond Luca a costat în luna martie 4.500, respectiv 3.500 de lei. Ambii nu s-au omorât cu munca în prima sesiune legislativă a Senatului 2009-2010, fiind cotaţi într-un raport IPP cu o prezenţă de 55% la lucrările acestei camere.
Alţi performeri în ?inactivitate?, indendentul Şerban Mihăilescu şi democrat-liberalul, Şerban Rădulescu plătesc din buzunarul Senatului chirii de 2.296 lei, respectiv 2.018 lei pentru cabinetele lor parlamentare. Primul a cumulat 34,9% prezenţă la lucrările primeri sesiuni, al doilea de 40,6%, potrivit aceluiaşi raport IPP.
Hrebenciuc, Oprea şi Fenechiu, absenteism masiv, cheltuieli pe măsurăLa Cameră prezenţa de la lucările de plen este ceva mai bună decât la Senat. Totuşi, în continuare politicieni cu notorietate, lideri ai partidelor politice, înregistrează absenţe masve la lucări, deşi pentru ei şi birourile lor parlamentare se cheltuie sume importante de la bugetul acestui for legislativ. Este cazul deputatului Viorel Hrebenciuc, lider de grup PSD+PC. 8916 lei reprezintă suma cu care şi-a recompensat consilierii de la birou pe luna martie. Alţi 1376 de lei au fost cheltuiţi pentru materiale de întreţinere. În schimb, în respectiva lună, Hrebenciuc a participat doar la două şedinţe de plen, în cadrul cărora şi-a exercitat dreptul de vot de 20 de ori.
Cel care se îngrijeşte foarte mult de bunăstarea consilierilor de la biroul său parlamentar este însă ministrul Apărării, Gabriel Oprea. Deşi trece destul de rar pe la Parlament, din cauza treburilor guvernamentale, Oprea a cheltuit în luna martie 9656 de lei numai pentru salarii. Nu a dat în schimb, nici un ban pe vreo chirie sau mentenanţă.
Şi liberalul Relu Fenechiu, campionul neîncoronat al convorbirilor pe mobil, dar cu facturi importante plătite de Cameră, are obiceiuri asemănătoare. Deputatul PNL a onorat doar o singură dată şedinţele de plen din luna martie, uzând de 10 ori la dreptul său de vot. A mai semnat o moţiune simplă a propriului partid şi un proiect de lege alături de alţi 15 parlamentari. Instrumentul declaraţiilor politice şi cel al interpelărilor continuă să rămână o necunoscută pentru el. În schimb, facturile pe care le decontează lunar, nu. 5004 lei pentru materiale de întreţinere şi curăţenie şi 5469 lei pentru personalul angajat constituie pomelnicul cheltuielilor liberalului cu propriul cabinet de parlamentar.
Întreţinere costisitoare pentru chiulTotuşi, Fenechiu are un rival de seamă într-un deputat social-democrat. Nechifor Cătălin a avut nevoie în luna martie de 7021 de lei numai pentru întreţinere. Chiria l-a costat însă modica sumă de 94 de lei, iar salariile consilierilor 3152 de lei. Plenul Camerei a avut nevoie la rândul său de prezenţa sa. A satisfăcut acestă obligaţie doar în două şedinţe de plen, atunci când a votat de 32 de ori. Activitatea lui Nechifor pe luna martie mai contabilizează o declaraţie politică şi o lege semnată de mai bine de 80 de parlamentari PSD+PC.
Colegul său de partid, Florin Băloşin Gust poate fi văzut mai mult pe la televiziuni decât prin Parlament. În luna martie a participat doar o o singură şedinţă de plen, unde a votat în 16 rânduri. La capitolul declaraţii politice, Gust s-a limitat doar la depunerea juărâmântului de parlamentar. În luna respectivă şi-a mai depus semnătura pe un proiect de lege privind educaţia naţională, alături de alţi 85 parlamentari din PSD şi PC. Factura sa pentru întreţinerea biroului parlamentar constă însă în 6049 lei pentru întreţinere şi 3952 lei pentru salariile subordonaţilor.
Social-democratul Ion Mocioalcă îl întrece însă pe Gust. O singură şedinţă de plen onorată, 12 voturi, două semnături depuse pe două proiect de lege susţinute în bloc de parlamentarii PSD+PC reprezintă activitatea acestuia în luna în care a cheltuit cu biroul său parlamentar 5329 de lei pentru întreţinere, 580, chiria, şi 4971 de lei cu salariile angajaţilor.
De la UDMR, singurul care se remarcă în această privinţă este deputatul Kerekes Karoly. 5346 lei pentru întreţinere, 451 chiria şi 4271 lei pentru salariile personalului versus prezenţă la două şedinţe de plen, 17 voturi, o declaraţie politică, o interpelare şi o iniţiativă legislativă constituie raportul cheltuieli- performanţă în cazul acestui parlamentar al Uniunii.
Eternul MoregaŞi democrat-liberalii au ?fruntaşii? lor. Cu trei participări la şedinţele de plen derulate în luna martie şi trei declraţii politice, deputatul Mihail Boldea ocupă locul întâi printre parlamentarii cu cele mai scumpe chirii pentru propriile cabinete: 5089 lei numai în această direcţie, plus alţi 3230 lei pentru materiale de întreţinere şi 2347 pentru angajaţi.
Colega sa, Cornelia Novac vrea propriul cabinet în bună stare de funcţionare chiar cu riscul risipirii a 6236 de lei aşa cum a făcut în luna martie numai pentru materialele de întreţinere. Grija ei nu a fost dublată de una pentru lucările legislative. A participat la două şedinţe de plen, unde a votat de 14 ori. A mai avut o declaraţie politică şi a iniţiat un proiect de lege.
Clasamentul deputaţilor cu cele mai costisitoare chirii este continuat cu liberalul Dan Ilie Morega. Acesta a decontat 4728 de lei pe luna martie pentru un spaţiu de birou parlamentar despre care presa gorjeană scrie că îi aparţine chiar lui. Morega risipeşte bani mulţi şi pentru întreţinere, 5382 de lei, dar se arată mai zgârcit atunci când vine vorba să dea salarii pentru angajaţi: un fond de doar 2347 lei. Prestaţia sa în plenul Camerei în luna martie este, însă, mai mult decât modestă: a depus o declaraţie politică şi a venit la o singură şedinţă de plen, atunci când şi-a exercitat votul de...5 de ori, deşi pe ordinea de zi erau zeci de proiecte de lege.
Pe locul trei la chirii se regăseşte democrat-liberalul Cornel Pieptea, cu 3896 de lei. Prestaţia sa în respectiva lună se rezumă la participarea la trei şedinţe de plen, 45 de voturi şi semnarea mai multor proiecte de lege.
Marius Vulpe, Antena3.ro