Democrat-liberalul Toader Paleologu rămâne consecvent filosofiei sale politice: călcatul pe nervi a propriilor colegi de partid, cu extindere a acestui bun obicei şi pentru ceilalţi actori politici. Ministrul Culturii şi Cultelor a decis joi să combată gestul liberalilor de a susţine politic candidatura social-democratului Mircea Geoană, transmiţând liderilor acestora o epistolă plină de tâlc, cu referiri pedante la anumite personaje istorice sau literare, precum fostul ministru de externe din perioada napoleoniană, Talleyrand sau la actul dramatic al sinuciderii în stilul vechilor samurai al scriitorului japonez Yukio Mishima.
În opinia celui care părea la un moment dat mai preocupat de memoriile lui Argetoianu decât de căderea propriului guvern în parlament, susţinerea lui Mircea Geoană de către PNL este o "enormă greşeală politică", un act politic care poate fi echivalat cu ?un gest sinucigaş, un harakiri a la Mishima, în faţa camerelor de luat vederi, în văzul tuturor?.
Ministrul în exerciţiu pledează pentru o alianţă între două partide care ar trebui să fie ca doi plămâni, PNL-PDL, formula sa preferată de guvernare pentru a se preveni naufragiul liberalismului românesc, anticipat încă din iulie 2008, la Copenhaga, în urma unei discuţii cu Dinu Patriciu.
"Patima îi orbeşte chiar şi pe oamenii cei mai inteligenţi. Iar patima colectivă, la nivel de partid, anesteziază pînă şi cel mai elementar simţ politic. Susţinerea lui Mircea Geoana de către PNL este o enormă greşeală politică, un gest sinucigaş, un harakiri a la Mishima, în faţa camerelor de luat vederi, în văzul tuturor?, susţine Paleologu în cadrul scrisorii sale.
El ma atrage atenţia PNL, că prin susţinerea publică a candidaturii lui Geoană, acest partid îşi asumă totodată rolul de slujitor şi agent al socialismului, ?vorba lui Talleyrand, "c'est pire qu'un crime, c'est une faute'': e mai rău decît o crimă, e o eroare?.
?Revoluţia bunului-simţ se dovedeşte astfel cea mai consternantă antifrază din politica ultimilor decenii. Şi nu mă refer acum la nesimiţirea acestei formule sau la aspectul moral al trădării oricăror principii, ci la orbirea politică, la eroarea de calcul, la ruinarea propriilor şanse. Vorba lui Talleyrand, "c'est pire qu'un crime, c'est une faute'': e mai rău decît o crimă, e o eroare. Şi încă una fatală?, mai subliniază Paleologu.
Ministrul profeţeşte şi sfârşitul PNL după minimum două runde de alegeri legislative în cazul în care Mircea Geoană se instalează la Cotroceni, iar PSD la guvernare cu aport liberal.
"Sub nici o formă n-aş vrea ca aşa ceva să se întîmple. PNL-ul este, în mod firesc, o componentă esenţială a dreptei româneşti. PNL şi PD-L sînt cei doi plămîni ai dreptei din ţara noastră. Alianţa PNL-PDL este în orice moment formula mea preferată de guvernare. Între cele doua partide trebuie să existe concurenţă si emulaţie, nu vrăjmăşie şi ură. Teama liderilor PNL de a fi înghiţiţi de PD-L nu este justificată", susţine Paleologu.
Stilul litearar-artistic cu care Paleologu abordează realitatea vieţii politice s-a putut manifesta şi în alte ocazii spre amuzamentul unor politicieni şi spre exasperarea colegilor de partid. A ridicat în termeni elogioşi la grad de contribuţie crucială aportul lui Băsescu pentru evoluţia PDL din ultimii ani şi şi-a autoironizat atribuţiile limitate ca ministru al Culturii, mândrindu-se la un moment dat că principala sa îndeletnicire este să taie panglici la diferite evenimente culturale.
La o dezbatere organizată la Institutul Cultural Român, Paleologu a explicat cît de grea e munca de ministru, oferind exemplul propriu: ?90% din banii de la minister îi cheltui pe evitarea unor dobitocii piramidale". Citându-l pe Descartes, demnitarul a mai mărturisit şi că ?filosofia mea politică este să calc cât mai multă lume pe nervi".
Antena3.ro