Antena 3 CNN Politică Pactul pentru Educaţie a fost semnat

Pactul pentru Educaţie a fost semnat

Pactul pentru Educaţie a fost semnat
05 Mar 2008   •   09:26

Reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat astăzi la Senat pactul pentru educaţie propus de preşedintele Traian Băsescu. În discursul prilejuit de acest eveniment, Băsescu a ţinut să explice de ce preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu nu se află în sală. Din motive tehnice, ora la care a fost semnat pactul a fost modificată, iar premierul se află acum la o întâlnire cu emirul Qatarului. ?Nu aş fi vrut să fie speculată această absenţă?, a precizat preşedintele. Băsescu le-a mulţumit apoi tuturor reprezentanţilor partidelor care au participat la discuţii şi care au semnat pactul pentru educaţie.

Deşi cei de la PRM anunţaseră că nu vor merge la Senat, preşedintele formaţiunii, Corneliu Vadim Tudor a fost prezent la eveniment, declarând că acest pact este perfectibil. Documentul prevede alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, în perioada 2008-2013. Noutatea constă în alocarea a minimum 1% din PIB pentru cercetare. În pact este menţionată şi educaţia şcolară obligatorie timp de 10 ani. Documentul garantează accesul la educaţia gratuită, până la absolvirea liceului.

"Noi nu ne-am dus la Palatul Cotroceni datorită supărării legitime faţă de afirmaţiile lui Traian Băsescu referitoare la PRM şi UDMR. Dar asta nu înseamnă că suntem împotrivia unui Pact naţional pentru educaţie, prin urmare, am hotărât să răspund invitaţiei lansate de Palatul Cotroceni, prin consilierul prezidenţial Cristian Preda şi să mă duc", a explicat liderul PRM.

Partidele parlamentare au fost de acord că este nevoie de un asemenea document pentru a rezolva problemele din învăţământ. Pactul pentru educaţie propus de preşedintele Traian Băsescu a fost semnat, miercuri, la Salonul Alb de la Senat.

Pactul promite "familiilor, elevilor şi profesorilor că regulile sistemului de educaţie nu se vor schimba de la an la an şi că acesta va fi finanţat constant, în funcţie de obiective clare". În pact este menţionată şi educaţia şcolară obligatorie timp de 10 ani. Documentul garantează accesul la educaţia gratuită, până la absolvirea liceului. Alocarea de fonduri pentru instituţiile de învăţământ preuniversitar se va face după principiul "finanţarea urmează elevul. " Iniţiatorii pactului susţin că, în acest fel şcolile bune vor avea căutare, iar cele care nu fac performanţă vor fi obligate să se redreseze.

În ceea ce priveşte programa şcolară, aceasta va fi adaptată la cerinţele pieţei forţei de muncă dar şi ale fiecărei comunităţi în parte. În plus, copiii care provin din rândurile minorităţilor naţionale vor fi sprijiniţi pentru a învăţalimba română.

Pactul acordă o mare importanţă şi programelor de formare continuă. În document se precizează că "educaţia permanentă va deveni baza sistemului educaţional din România şi va fi extinsă, astfel încât , până în 2013 să includă anual cel puţin 12% din forţa de muncă activă a ţării."

Pactul mai prevede şi înfiinţarea unei comisii care va monitoriza implementarea prevederilor documentului.

Antena 3

×
Citește mai multe din Politică
» Vezi toate știrile din Politică
Cele mai noi știri
Parteneri
x close