Antena 3 CNN Politică Pact anti-Băsescu PNL-PSD-PNŢCD - Iohannis, semnat la Timişoara pentru susţinerea lui Geoană

Pact anti-Băsescu PNL-PSD-PNŢCD - Iohannis, semnat la Timişoara pentru susţinerea lui Geoană

6 minute de citit Publicat la 13:01 01 Dec 2009 Modificat la 13:01 01 Dec 2009
Pact anti-Băsescu PNL-PSD-PNŢCD - Iohannis, semnat la Timişoara pentru susţinerea lui Geoană
Liderii PSD şi PNL, Mircea Geoană şi Crin Antonescu au oficializat marţi, la Timişoara, cu edilul ţărănist al acestei localităţi, Gheorghe Ciuhandu, dar şi cu primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pactul "Parteneriatul pentru Timişoara", un acord prin care Ciuhandu îl va sprijini în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pe candidatul PSD. Pentru a legitima marea reconcilierea naţională dintre două partide care până recent erau în stare de beligeranţă, ţărăniştii nu s-au sfiit să invoce moştenirea seniorului Coposu, pentru a-şi invita simpatizanţii şi alegătorii să-l voteze pe Geoană. În paralel, actualul şef de stat, Traian Băsescu a fost zugrăvit în culorile comunismului, românii fiind avertizaţi că dacă vor vota pentru candidatul PDL, vor vota de fapt fostul regim.

Ciuhandu: "Cei care îl votează pe Traian Băsescu, votează comunismul, şi nu viceversa"

Primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu a fost cel care a declarat, înaintea semnării "Parteneriatul pentru Timişoara", prin care îl sprijină pe candidatul PSD la Preşedinţie, că aceia care îl votează pe Traian Băsescu trebuie "să ştie că votează comunismul, şi nu viceversa".



Ciuhandu a spus că speră ca în 6 decembrie să existe o guvernare nouă, cu un premier cunoscut atât pe plan naţional, cât şi internaţional şi un preşedinte care să nu îi învrăjbească pe români, ci să fie un preşedinte al tuturor românilor.

"Din păcate, preşedintele pe care l-am avut în ultimii cinci ani nu a corespuns acestor cerinţe", a afirmat Ciuhandu, arătând că, după 20 de ani de la revoluţia care a început la Timişoara, aşteptările sunt departe de ceea ce s-a crezut atunci.

Ciuhandu a criticat şi prestaţia actualui şef al statului, subliniind că acum cinci ani s-a spus că vom trăi mai bine, că nu va mai fi corupţie, că se va realiza descentralizare, însă acum constată că aceste promisiuni au fost o minciună.

"Cei care îl votează pe Traian Băsescu să ştie că votează comunismul, şi nu viceversa. Nu mai putem merge încă cinci ani într-o fundătură", a conchis primarul Timişoarei, adăugând că "poporul român trebuie să schimbe macazul".

Ciuhandu declara, însă recent, că a decis să îl sprijine pe Mircea Geoană deoarece acesta i-a dat asigurări, în timpul ultimei vizite făcute la Timişoara, că "raporturile faţă de municipiu vor fi reconsiderate pozitiv".

Moştenirea lui Coposu, justificare pentru reconcilierea PNŢCD-PSD

Preşedintele PNŢCD, Radu Sârbu a invocat moştenirea lui Corneliu Copposu pentru a justifica reconcilierea cu PSD şi i-a îndemnat pe susţinătorii şi simpatizanţii partidului să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale pentru Mircea Geoană.
Sârbu a citat din prevederile acestui pact: "combaterea comunismului a fost şi rămâne legitimă şi necesară", "Revoluţia din 1989 a fost anticomunistă, nu anticeauşistă", "pentru reconcilierea naţională este necesară căirea" celor responsabili, ?sprijiniarea descoperirii adevărului despre mineriade?.
"PNŢCD salută poziţia lui Mircea Geoană de reorientare ideologică a PSD spre o social-democraţie modernă", a mai spus Radu Sârbu, care a subliniat că ?prevederile acestui protocol au fost aprobate de Corneliu Coposu, constituie voinţa seniorilor partidului şi nu vizează doar într-o reconciliere între două partide, ci una la nivelul societăţii româneşti?.

Antonescu: Dacă punctul 8 din Proclamaţia de la Timişoara ar fi fost aplicat, Băsescu ar fi trebuit să plece din politică



Liderul PNL, Crin Antonescu a continuat atacurile la adresa lui Băsescu, susţinând că dacă ar fi fost aplicat punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara "am fi fost departe acum", iar cel care ar trebui să iasă din politică ar fi Traian Băsescu.



"Dacă am fi aplicat Proclamaţia de la Timişoara şi punctul 8 al Proclamaţiei, am fi fost departe acum. Dacă am aplica acum acel punct, nici eu, nici Gheorghe Ciuhandu, nici Mircea Geoană, nici Radu Sârbu nu ar trebui să plecăm din politică. Ştiţi bine cine ar trebui să plece din politică dacă am aplica punctul 8: Traian Băsescu", a spus Crin Antonescu.

În opinia liderului PNL, evenimentul semnării "Parteneriatul pentru Timişoara" marchează simbolic sfârşitul tranziţiei, al dezordinii, al confuziei şi trecerea la o perioadă în care idealurile de acum 20 de ani să poată fi îndeplinite.

Antonescu a mai salutat acordul de reconciliere între PNŢCD şi PSD, apreciind că acest lucru înseamnă "pluralism".

"În ultimii cinci ani, din păcate, confuzia, pericolul, ofensiva populistă de cea mai joasă speţă a preşedintelui actual şi a susţinătorilor săi a pus în discuţie tocmai acest fundament al democraţiei (...) Ceea ce iniţial a fost cooperare dintre noi şi PSD şi UDMR în ceea ce privea soluţia Iohannis se dezvoltă într-una de durată pentru Proiectul Iohannis. Înseamnă un alt mod de a face politică, o bună guvernare", a afirmat liderul PNL.

Iohannis: "România este divizată, îmi doresc reunficarea societăţii"



Semnatar al acestui parteneriat, primarul Sibiului, Klaus Iohannis a subliniat că România este "divizată" şi că îşi doreşte reunificarea societăţii româneşti, prin echipa pe care o va structura şi proiectele cu care va veni.
"Are loc o reconciliere istorică. Cred că este un început destul de bun. Domnule preşedinte Geoană, daţi-mi voie să vă felicit pentru acest pas, care ştiu că nu v-a fost uşor, nu a fost uşor nici pentru partidul dumneavoastră, fiindcă după părerea mea, nu este doar o reconciliere cu PNŢCD, care este un pas excelent, este poate şi o reconciliere cu trecutul propriului partid, fără de care nu se poate face pasul spre un nivel superior", a spus Iohannis.
El a adresat felicitări, spunând că speră ca acest lucru să fie de bun augur pentru toţi.
"România iarăşi este divizată şi cred că sunteţi în asentimentul meu dacă îmi doresc acum, de Ziua Naţională, să reuşim să reunificăm societatea românească şi cred că prin modul de abordare al nostru comun, ca şi echipă care unifică şi care prezintă proiecte să mergem în această configuraţie mai departe", a mai susţinut Iohannis.

Geoană filosofează, apud Mandela: "Înainte să condamni, trebuie să fii pregătit să ierţi"


"Înainte să condamni, trebuie să fii pregătit să ierţi" i-a îndemnat social-democratul Mircea Geoană pe politicienii cu care urma să semneze un acord de reconciliere. Citându-l pe Nelson Mandela, liderul PSD a susşinut că prezenţa lor la Timişoara, locul de unde a pornit Revoluţia, este un simbol că românii, ca popor, "au găsit şi găsesc tăria de a se aduna în momente-cheie pentru ţară".
"Sunt un om care crede cu tărie că a venit clipa să facem un efort de reconciliere naţională", a mai spus liderul PSD, reiterând ideea unui Guvern până de Crăciun, condus de un premier independent, precum Klaus Iohannis. Preşedintele social-democrat a făcut apel şi către formaţiuni politice să se alăture la proiectul care va fi demarat după 6 decembrie.
"Ca preşedinte al României, în anul viitor am să chem naţiunea română să creăm un model de societate aşa cum au făcut înaintaşii noştri. Nu mai este timpul să avem modele de import. (...) Pe 18 decembrie, în calitate de preşedinte al României, voi fi la manifestarea de respect pe care întreaga Românie o va aduce timişorenilor, la 20 de ani de la Revoluţie", a mai spus Geoană.

Antonescu şi Geoană, întârziaţi de ceaţă

Programată, simbolic, de Ziua naţională a României, ceremonia de semnare a acestui document a fost devansată cu câteva ore datorită întârzierii liderilor PSD şi PNL. Dimineaţa acestei zile i-a găsit pe Geoană şi Antonescu pe aeroportul din Bucureşti, în plină ceaţă, cu avionul aşteptând condiţii mai bune de decolare. Cu vremea potrivnică, cei doi au ratat şi depunerea de coroane de la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Parcul Central al acestui municipiu.

După semnarea documentului Geoană, Antonescu şi Ciuhandu urmează să meargă la Opera Română, unde va avea loc un miting electoral care a nu fi început sub auspicii prea bune, fiind înregistrate deja altercaţii şi violenţe între activiştii social-democraţi şi un grup de simpatizanţi PDL.

Ajuns în Timişoara în jurul orei 11:00, primarul Sibiului Klaus Johannis a reiterat că nu va participa la mitingul electoral ce se va desfăşura în Piaţa Operei, ci doar la semnarea Parteneriatului pentru Timişoara, la invitaţia primarului ţărănist Gheorghe Ciuhandu.

"Vin de fiecare dată cu mare bucurie la Timişoara. Eu am o relaţie veche cu Timişoara şi cu primarul Gheorghe Ciuhandu. De data asta este şi o manifestare politică, una care chiar are substanţă şi de aceea am acceptat să vin aici la invitaţia primarului Ciuhandu. Eu nu voi participa la miting. Suntem o echipă şi suntem capabili să scoatem ţara din problemele în care s-a afundat", a declarat edilul Sibiului.

Antena3.ro

×
x close