Antena 3 CNN Politică AfD a fost declarată ”grupare suspectată de extremism” în Bavaria și pusă sub supraveghere prin decizia unui tribunal

AfD a fost declarată ”grupare suspectată de extremism” în Bavaria și pusă sub supraveghere prin decizia unui tribunal

afd
AfD partidul de extremă dreapta. Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Iul 2024   •   18:41

Organizaţia din landul Bavaria a partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) poate fi plasată sub supraveghere ca grupare suspectată de extremism, a decis luni un tribunal din Munchen, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpes. 

În urma deciziei instanţei, direcţia bavareză a serviciului de informaţii german, Oficiul pentru Protecţia Constituţiei, va avea astfel bază legală pentru a monitoriza comunicaţiile partidului Alternativa pentru Germania (AfD) şi pentru a-l supraveghea de asemenea folosind agenţi sub acoperire.

Hotărâri similare au fost emise anterior de două instanţe inferioare. La începutul audierii de luni, liderul AfD din Bavaria, Stephan Protschka, a declarat că formaţiunea sa va continua să folosească noi căi de atac împotriva verdictului instanţei din Munchen.

Organizaţii ale Afd din mai multe alte landuri germane se află deja sub supravegheri de acelaşi fel, justificate de autorităţi prin acţiuni extremiste cunoscute ori suspectate, la fel şi mai multe organizaţii ale partidului la nivel naţional, inclusiv organizaţia de tineret.

În hotărârea emisă luni, instanţa din Munchen a motivat că mii de pagini de probe colectate de serviciul de informaţii german din surse publice deschise, inclusiv mesaje pe chat-uri şi discursuri, dovedesc orientarea anti-constituţională a AfD şi justifică plasarea partidului sub monitorizare.

Acest partid eurosceptic a încheiat pe locul doi alegerile europarlamentare din 9 iunie, cu 15,9% din voturi, înaintea social-democraţilor cancelarului social-democrat Olaf Scholz şi după conservatorii din Uniunea Creştin-Democrată - Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU), care au obţinut 30% din voturi. Cele trei partide ale coaliţiei de guvernare conduse de Scholz (social-democraţii, liberalii şi Verzii) au cumulat împreună mai puţin de o treime din voturi.

Un membru al AfD a acceptat să plătească 12.000 de euro amendă pentru insultarea premierului landului Bavaria

Stephan Protschka, membru al AfD, a acceptat să plătească o amendă de 12.000 de euro în procesul iniţiat pentru comentarii insultătoare la adresa premierului landului Bavaria, Markus Soder relatează DPA, transmite Agerpres.

Stephan Protschka de la AfD l-a ironizat pe premierul landului Bavaria, Markus Soder, numindu-l „Sodolf” – o referire aparentă la dictatorul nazist Adolf Hitler – şi l-a numit „trădător de ţară” la un eveniment politic din Miercurea Cenuşii de anul trecut.

Parchetul local a iniţiat un proces împotriva lui Protschka, dar marţi a fost de acord să renunţe la procedură în schimbul acordului lui Protschka de a plăti amenda. Respingerea a venit, de asemenea, după ce avocatul apărării lui Protschka a făcut o declaraţie în faţa instanţei în care a afirmat că politicianul AfD nu a intenţionat să îl insulte pe Soder, ci să îşi exprime punctul de vedere într-o dezbatere politică.

Protschka nu a intenţionat să facă aluzii la întunecata epocă nazistă a Germaniei, ci a preluat termenii folosiţi de un vorbitor anterior, a afirmat avocatul său. Politicianul AfD are timp până la sfârşitul lunii august să plătească amenda, a declarat judecătorul.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Valea Oltului se închide timp de o lună, în timpul zilei
x close