Antena 3 CNN Politică Orban: România riscă sancţiuni de un miliard de euro din partea UE datorită legii achiziţiilor publice

Orban: România riscă sancţiuni de un miliard de euro din partea UE datorită legii achiziţiilor publice

Orban: România riscă sancţiuni de un miliard de euro din partea UE datorită legii achiziţiilor publice
22 Mai 2009   •   13:11

Legea achiziţiilor publice încalcă legislaţia europeană şi ar putea duce la pierderea, de către România, a unor fonduri europene în valoare de un miliard de euro a afirmat vineri, prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban. Liderul liberal a solicitat Guvernului să modifice acest act normativ dat "doar pentru firmele clientelei politice a coaliţiei aflate la guvernare".
Orban a susţinut că în cazul în care executivul nu va opera modificări la ordonanţa respectivă în scurt timp se poate ajunge la declanşarea procedurii de infrigement, dar şi la sistarea plăţilor pentru toate contractele cu finanţare europeană încheiate în baza acestei măsuri.
"Guvernul a fost notificat, de trei săptămâni, de Comisia Europeană, că ordonanţa 19/2009 prin care a fost modificată Legea achiziţiilor publice încalcă legislaţia europeană, dar nu a fost luată nicio măsură pentru remedierea problemei. Dacă ordonanţa nu va fi modificată, se va ajunge la declanşarea procedurii de infrigement. De asemenea, UE nu va mai plăti niciun contract cu finanţare europeană semnat în baza ordonanţei respective, iar toate aceste contracte au o valoare totală de un miliard de euro, pe care România riscă să îi piardă", a arătat primvicepreşedintele PNL.
Liderul PNL a dat ca exemplu situaţia similară prin care a trecut Grecia care suportă acum sistarea unor finanţări europene în sumă de 500 de milioane de euro, drept sancţiune pentru nemodificarea legislaţiei privind achiziţiile publice.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 19/2009 privind unele măsuri în domeniul legislaţiei referitoare la achiziţiile publice, adoptate de Senat, autoritatea contractantă va avea dreptul de a achiziţiona direct produse, servicii sau lucrări în măsura în care valoarea achiziţiei este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 15.000 de euro. De asemenea, autoritatea contractantă va avea dreptul de a aplica procedura de cerere de oferte numai în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mică decât echivalentul în lei a 100.000 de euro, pentru contractul de furnizare şi contractul de servicii şi de 750.000 de euro pentru contractul de lucrări.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close