Guvernul Boc a reuşit contraperformanţa de a plasa România pe ultimul loc în Europa în domeniul creşterii economice şi riscă intrarea în incapacitate de plată după alegerile prezidenţiale, a afirmat prim-vicepreşedintle PNL, Ludovic Orban. Liderul PNL a acuzat ?guvernul Boc-Băsescu? că, în ultimele 8 luni, a îndatorat România cu circa 25 de miliarde de euro şi că acum face eforturi să convingă FMI să direcţioneze o parte din banii împrumutaţi pentru plata salariilor şi pensiilor pentru a nu perturba şansele PSD şi PDL la alegerile prezidenţiale.
?Declaraţiile guvernanţilor ascunde situaţia reală. România este pândită de riscul de a intra în incapcitate de plată. Actualii guvernanţi sunt interesaţi să plătească salariile şi pensiile până la alegerile prezidenţiale cu orice preţ şi orice risc. România s-a îndatorat în ultimele opt luni cu 25 miliarde de euro, iar creditele bugetare a distrus creditarea economiei reale, creditarea sectorului economic? a susţinut Orban, după şedinţa conducerii liberale.
PNL se pronunţă şi împotriva asumării răspunderii de către Guvern pe legile pensiilor, educaţiei şi salarizării unice, o măsură considerată doar un mod de a ascunde, în fapt, "incapacitatea Guvernului de a înainta, la termenele stabilite, proiectele de legi aflate în dezbatere", consideră Orban.
"Guvernul îşi arată prin aceste anunţuri dispreţul profund pe care îl are pentru societatea civilă, dispreţul profund pe care îl are pentru tot ceea ce înseamnă organizaţii patronale şi sindicale, îşi arată dispreţul pentru cetăţenii României care au dreptul de a participa la elaborarea legilor, care au dreptul de a-şi spune punctul de vedere şi care nu sunt obligaţi să accepte nişte dictate ale Guvernului" a apreciat liderul PNL.
Liderul PNL a reiterat poziţiile formulate de alţi colegi de partid, precum Călin Popescu Tăriceanu, referitoare la lipsa de eficienţă a actualei guvernări. ?Guvernul a reuşit o contraperformanţă care ne plasează practic în afara Europei. După ce în 2008, România a fost în Europa ţara cu cea mai mare creştere economică, în 2009 a ajuns ultima din punct de vedere al performanţelor economice. De la o creştere de opt procente, România a ajuns la o prăbuşire economică, o creştere economică negativă, cum spun ei, de cel puţin 8% şi care, după opiniiile noastre, va ajunge la sfârşitul anului la 10%? a acuzat Orban actuala situaţie economică.
În opinia prim-vicepreşedintelui PNL, ţara nu mai este condusă de români, conducerea fiind concesionată funcţionarilor FMI. Orban a imputat coaliţiei de guvernare nerespectarea niciunei promisiuni electorale, în paralel cu risipa banului public prin creşterea lor cu 16% în acest an. Orban a reamintit că guvernanţii au promis scutirea de impozit pe profitul reinvestit, reducerea TVA pentru produsele de bază, reducerea fiscalităţii şi capitalizarea CEC şi Eximbank, măsuri care nu s-au concretizat însă până în prezent şi pe care premierul Emil Boc le readuce în actualitate acum, înainte de alegerile prezidenţiale.
?Nu s-a stopat reforma domeniului public, s-a generalizat risipa banului public într-o perioadă în care guvernul ar trebuit să dea dovadă de austeritate. Clientela politică nu s-a redus, ci dimpotrivă, a crescut. A trebuit să vină misiunea de experţi a FMI să aflăm că nu s-au redus cheltuielile din sectorul public, ci din contră, au crescut cu 16 la sută în primul semestru" a subliniat Orban.
El a criticat şi intenţia guvernului Boc de a cere delegaţiei FMI să-şi dea acordul pentru plata salariilor şi pensiilor prin folosirea unor sume din împrumutul extern contractat. ?PNL consideră ca fundamental plata lor la termen şi să fie majorate ţinând cont însă de datele economice reale. (...)Tragem un semnal de alarmă privitor la faptul ca măcar în ceasul al 12-lea guvernul să reia măsurile necesare de creştere economică? a conchis Orban.
Antena3.ro