?Misiunea FMI dezvăluie aceste minciuni susţinute de guvernul Băsescu-Geoană. Această declaraţie este una în mod evident electorală şi în acealsi timnp o reflectare a modului în care vede domnul Băsescu dialogul instituţional? a afirmat Orban referindu-se la recomandarea făcută de şeful statului Guvernului de reducere cu 20% a aparatului de stat format din prea mulţi funcţionari publici inutili.
Criticând modalitatea de transmitere a mesajului prezidenţial prin intermediul radioului public şi nu al căilor instituţionale, Orban a apreciat că recentele afirmaţii ale preşedintelui nu fac altceva decât să confirme eşecul intenţiei Guvernului Boc de reducere cu 20 de procente a costurilor din administraţie. În opinia liberalului, ieşirea la rampă a preşedintelui Băsescu pe tema necesităţii reducerii cheltuililor publice nu ar constitui altceva decât o nouă încrcare de păcălire a experţilor delegaţiei FMI.
?Altfel nu-mi explic de ce a aşteptat misiunea experţilor FMI pentru a spune adevărul. Această intenţie nu a fost decât o minciună cu substrat electoral. Pe primul semestru al acestui an cheltuielile de personal aucrescut cu 16% faţă de semestrul unu al anului trecut. Suspectez că prin această declaraţie s-a urmărit ca Guvernul să mai obţină o păsuire de la FMI fără a-şi respecta angajamentele asumate? a afirmat prim-vicepreşedintele PNL.
Orban a plusat sugerând că în fapt Traian Băsescu a încercat să deturneze atenţia publică de la o problemă mult mai gravă de care s-ar face responsabil: creşterea economică negativă de minus 8% pe care România o va înregistra în acest an, cea mai scăzută la nivel european, şi neatingerea ţintei de deficit bugetar de 4,6%.
?Am început să vorbim despre cum să dăm afară 200-300.000 de funcţionari publici în loc să găsim cauzele pentru care România are cea mai mică creştere economică la nivelul Europei după ce anul trecut a avut cea mai mare creştere? a arătat Orban
Liderul liberal a solicitat reprezentanţilor actualei puteri să treacă la concedierea propriei clientele politice dacă tot aduc în discuţie problema reducerii cheltuielilor publice.
?Îi cer şi lui Emil Boc şi lui Traian Băsescu şi lui Mircea Geoană să înceapă cu concedierea clientelei politice extrem de bugetofage. Îi sugerez domnului Băsescu să concedieze miniştri. Avem ministere care nu au absolut nici o logică de a funcţiona? a susţinut Orban dând ca exemplu Turismul, IMM-urile şi Comunicaţiile.
Reprezentantul PNL ar mai dori extinderea acestei măsuri şi la nivelul unor secretari şi subsecretari de stat, alături de ?toată clientela politică care lucrează în cabinetele acestora?
?Dacă te uiţi în organigrama ministerelor nu au nimic de făcut? a mai spus Orban fluturând organigrama Ministerului Transporturilor, unde, potrivit afirmaţiilor sale, ?secretarii de stat nu au decât popriile cabinete în subordine?.
?Acceaşi organigramă există şi la Ministerul Turismului. Practic secretarii de stat nu au în subordine nimic decât cabinetele lor, secretarul general are în subordine secretarul general adjunct. Probabil de aceea ministrul Turismului a fost supusă greşelii, coordonând singură acest minister care are în subordine 210 angajaţi plus alte agenţii subordonate? a comentat ironic, Orban.
Liderul liberal şi-a mutat tirul şi către Administraţia Prezidenţială din Palatul Cotroceni făcând pe revoltatul faţă de creşterea cheltuielilor acestei instituţii şi de condamnând angajările de consilieri efectuate de preşedintele Băsescu.
Orban a dat ca exemplu creşterea în an de criză a numărului de consilieri prezidenţiali cu rang de ministru şi cabinete proprii de la doi la nouă, şi a celor cu rang de secretari de stat de la 8 la 14 consilieri.
Antena3.ro