"Cu siguranţă voi candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte. Funcţia de prim-vicepreşedinte, ca să spun aşa, mi se potriveşte ca o mănuşă", a declarat Orban.
El a subliniat că, potrivit proiectului de statut, prim-vicepreşedintele coordonează activitatea organizatorică şi activitatea comisiilor de specialitate ale Delegaţiei permanente ale partidului.
"Funcţia de prim-vicepreşedinte este o funcţie care, de fapt, sub diferite forme, există şi în celelalte partide, se numeşte preşedinte de Consiliu Naţional, preşedinte executiv sau prim-vicepreşedinte. Ea este necesară pentru ca atunci când partidul se află fie în campanie prezidenţială, cum o să fim noi în campanie prezidenţială în cursul anului 2009, fie se află la guvernare şi fie preşedintele partidului, fie celălalt prim-vicepreşedinte al partidului e şeful fracţiunii administrative, cineva trebuie să conducă treburile curente ale partidului", a explicat Orban.
Vicepreşedintele PNL a respins teza apariţiei bicefaliei la nivelul partidului, prin înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte."Nu cred că dacă s-a creat funcţia de prim-vicepreşedinte s-ar crea o bicefalie. Este o funcţie care permite şi unui alt lider politic să fie în prim-planul mediei şi a opiniei publice şi aş readuce aminte că, de fapt, orientarea strategică pentru aceste două funcţii este datorată faptului că în România sunt două funcţii, funcţia de preşedinte şi funcţia de prim-ministru, care întotdeauna sunt în competiţie şi că un partid trebuie să aibă soluţii şi pentru funcţia de preşedinte şi pentru funcţia de prim-ministru", a mai spus Orban.
Tăriceanu: ?Este o practică, nu foarte bună, ca la fiecare Congres să se facă câte o modificare a statutului?
La rândul său, preşedintele liberal, Călin Popescu Tăriceanu şi-a exprimat regretul faţă de cutuma, mai puţin fericită, de modificare a statutului partidului de fiecare dată când are loc un Congres.
"Noi nu avem bătălii, avem în PNL dezbateri, dispute pe idei, şi sigur că există posibilitatea să schimbăm statutul, să încercăm noi formule care pot să fie bune sau nu. (...) La noi este o practică, din păcate nu foarte bună, ca la fiecare Congres să se facă câte o modificare a statutului", a spus liderul PNL.
El a susţinut că utilitatea înfiinţarii funcţiei de prim-vicepreşedinte nu se regăsesşte decât în suplinirea preşedintelui de partid în cazul în care acesta nu-şi poate îndeplini atribuţiunile. "Nu este o formulă inedită, este o formulă care se regăseşte şi în alte structuri de conducere şi cei care sunt interesaţi, îşi vor putea depune candidatura pentru această funcţie (...) Există atribuţii concrete, nu foarte largi ce revin prim-vicepreşedintelui: va coordona din punct de vedere organizatoric filialele şi comisiile de specialitate din cadrul partidului", a explicat Tăriceanu.
El a explicat că pâna acum, statutul partidului prevedea ca vicepreşedintele ales cu cele mai multe voturi să îi ţină locul preşedintelui.
Antena3.ro