"Am primit scrisorile de la trei primari din Capitală, am înaintat Direcţiei juridic documentele şi aştept răspunsul din punct de vedere al legii pentru organizarea referendumului. Din punctul meu de vedere, ar fi util ca bucureştenii să-şi exprime părerea cu privire la aceast subiect şi este dreptul lor să fie consultaţi", a spus Sorin Oprescu pentru Mediafax.
Printre primarii care au solicitat organizarea referendumului se află şi Andrei Chiliman, liderul PNL Bucureşti şi primar al Sectorului 1, care i-a cerut, marţi, primarului general Sorin Oprescu să iniţieze, în termen de o săptămână, procedurile de declanşare a unui referendum în Bucureşti pe tema alegerii primarilor de sector, acuzând PDL şi pe Elena Udrea că doresc să desfiinţeze alegerea primarilor.
"Am primit asigurări că primarul general va rămâne un partener pentru consultarea bucureştenilor în privinţa proiectului iniţiat de PDL şi de Elena Udrea. Sper ca primarul general să rămână un partener al bucureştenilor, şi nu al Elenei Udrea", a spus Chiliman, după ce a depus personal, în biroul edilului şef, solicitarea pentru organizarea referendumului privind Legea Capitalei.
Acesta şi-a exprimat speranţa că referendumul va fi organizat în curând şi i-a cerut sprijinul în acest sens primarului general.
De asemenea, Cristian Popescu-Piedone, primarul sectorului 4, i-a cerut lui Sorin Oprescu sprijin în organizarea unui referendum pentru ca bucureştenii să îşi exprime opinia cu privire la desfiinţarea sectoarelor.
"Consider că este singura cale legală şi morală, prin care locuitorii urbei să poată decide asupra modului în care trebuie administrată Capitala", declara Cristian Popescu-Piedone.
Primarul Sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, s-a declarat împotriva propunerii legislative potrivit căreia primarii ar putea fi aleşi într-un tur de scrutin, apreciind că astfel de modificări trebuie făcute fie la început de mandat, fie când se stabileşte de către întreaga clasă politică.
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, a spus că susţine modificarea sistemului administrativ al Capitalei, în opinia sa fiind nevoie de un proiect legislativ care să asigure coerenţă şi uniformitate în dezvoltare, fiind nevoie de un singur buget consolidat.
Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea, a susţinut, într-o postare pe blogul personal, că aceia care se opun proiectului Legii Capitalei o fac pentru că şi-au intrat în rolul de baroni de Bucureşti, care au propriile lor curţi şi cred că nimic nu-i mai poate doborî.