Antena 3 CNN Politică Oprescu a câştigat Primăria Capitalei. Urmează bătălia pentru formarea unei majorităţi

Oprescu a câştigat Primăria Capitalei. Urmează bătălia pentru formarea unei majorităţi

2 minute de citit Publicat la 14:50 16 Iun 2008 Modificat la 14:50 16 Iun 2008
Oprescu a câştigat Primăria Capitalei. Urmează bătălia pentru formarea unei majorităţi
Lupta pentru Primăria Capitalei s-a încheiat cu victoria doctorului Sorin Oprescu. Cel puţin, în acte, acesta nu este membru al nici unui partid politic, deşi în turul doi a primit susţinere pe linie politică atât de la PSD, cât şi de la PNL. După aflarea rezultatelor, se poate spune că problemele pentru Primăria Bucureştiului de abia acum încep, având în vedere că noul primar trebuie să formeze o majoritate în Consiliul General pentru a-şi pune în practică proiectele. Din acest punct de vedere, situaţia este destul de complicată, însuşi Sorin Oprescu declarând că prima sa prioritate în calitate de primar va fi negocierea unei majorităţi. Cum se prezintă situaţia în acest moment:

În Consiliul General PDL a obţinut cele mai multe mandate (24), dar nu deţine majoritatea. Partidele aflate pe locurile doi şi trei, PSD şi PNL au obţinut 16, respectiv 8 mandate. Au deci, împreună, tot 24 de mandate şi, în consecinţă, nu pot forma o majoritate prin alianţă. Se pare aşadar că cei care vor decide majoritatea vor fi reprezentanţii PNG şi PRM. Astfel, PNG, partidul lui Gigi Becali, a obţinut 4 mandate, iar PRM, partidul lui Corneliu Vadim Tudor, a obţinut 3 mandate. Aşa arată lucrurile pe hârtie.

În practică, situaţia se poate schimba. Surse din cadrul partidelor anunţă posibile migrări de la un partid la altul, în funcţie de interese. Există suspiciunea că o parte din consilierii PSD şi PNL nu s-au bucurat de alegerea lui Oprescu în funcţia de primar general şi ar putea migra către PDL. Însă nici în PDL nu este prea multă linişte, existând şi aici nemulţumiri faţă de situaţia în care a ajuns partidul. Cum avantajele obţinute prin funcţiile publice nu au culoare politică, există riscul ca mai mulţi consilieri să se opună deciziei luate de partid. În acest caz, formarea unei majorităţi va trebui să ţină cont de jocurile de culise din aceste zile.

Chiar dacă deciziile de la centru s-ar respecta, tot nu este uşor să obţii o majoritate. Teoretic, PDL s-ar putea alia cu PNG, împotriva lui Oprescu, iar PRM cu PNL şi PSD, pentru a îl sprijini pe Oprescu. PDL ar avea o majoritate de 28 la 27, majoritate extrem de fragilă, care poate depinde de orice absenţă a consilierilor săi din şedinţele Consiliului General. În plus, dacă Sorin Oprescu va dori să-şi menţină independenţa şi pe viitor, va genera cu siguranţă multe motive de supărare printre partide, mai ales cele de stânga. Însă dacă va alege să se înroleze din nou într-un partid, îşi va pierde din credibilitate.

Deocamdată, este clar că în Consiliul General Bucureşti este greu să se contureze o majoritate viabilă, existând probabilitatea ca, în curând, să avem parte de decizii contestate de toate taberele implicate. Şi mai important, este posibil ca proiectele aflate în derulare, sau cele viitoare, să fie blocate de oponenţi. Dincolo de bucuria din tabăra învingătorilor, deja la Bucureşti persistă o întrebare: Cine şi mai ales cum va administra cu adevărat Capitala în următorii patru ani?

Lista mandatelor obţinute de partide în consiliul general al Municipiului Bucureşti:

PDL ? 24 mandate
PSD ? 16 mandate
PNL ? 8 mandate
PNG-CD - 4 mandate
PRM - 3 mandate

Antena3.ro

×
TOP articole
x close