Antena 3 CNN Politică Opoziţia se simte păcălită: Guvernul, acuzat că umblă cu "şmecherii" şi sfidează Parlamentul pe tema Constituţiei

Opoziţia se simte păcălită: Guvernul, acuzat că umblă cu "şmecherii" şi sfidează Parlamentul pe tema Constituţiei

4 minute de citit Publicat la 15:17 21 Apr 2010 Modificat la 15:17 21 Apr 2010
Opoziţia se simte păcălită: Guvernul, acuzat că umblă cu "şmecherii" şi sfidează Parlamentul pe tema Constituţiei
Gestul Guvernului de a promova propriul proiect de lege privind revizuirea Constituţiei a fost criticat în termeni duri de către reprezentanţii opoziţiei. Atât social-democratul Adrian Năstase, cât şi liberalul Eugen Nicoleascu au acuzat executivul de sfidare a Parlamentului, că încearcă să manipulezelegislativul dejucând ceea ce a decis marţi conducerea acestui for: crearea comisiei parlamentare pentru modificarea textului fundamental al ţării. Tăriceanu sugerează chiar că Parlamentul ar fi fost păcălit de către reprezentanţii PDL şi cei ai Guvernului, primii făcând presiuni în conducerile celor două camere pentru crearea comisiei parlamentare a Constituţiei, în timp ce Executivul se pregătea să trântească propriul proiect odată ce acest for ar fi luat fiinţă.

Anunţul de modificare a Constituţiei prin proiect guvernamental vine exact la o zi după ce, în Parlament, s-a constituit o comisie pentru modificarea Constituţiei.

În opinia vicepreşedintelui camerei, social-democratul Adrian Năstase, Executivul a făcut un gest de forţă în raport cu Legislativul, nou nouă ?lecţie de dirigenţie? punându-i pe masă o variantă gata votată.

?Probabil că în urma înţelegerii de la Cotroceni a fost iniţiată această procedură care pune până şi pe partenerii de guvernare într-o poziţie delicată? a apreciat Năstase, amintind că hotărârea guvernului vine la doar o zi de la decizia Parlamentului de constituire a comisiei de revizuire Constituţiei. la o zi după ce Parlamentul a aprobat constituirea unei comisii speciale de revizuire a legii fundamentale.

"Este un act jignitor, o procedură absolut inadmisibilă. Iată că, după ce Traian Băsescu a umilit Guvernul aducându-l la Palatul Cotroceni la lecţia de dirigenţie, probabil că, în urma înţelegerii de la Cotroceni, a fost iniţiată această procedură, care îi pune şi pe colegii parlamentari de la PDL într-o lumină extrem de delicată şi jignitoare, pentru că au participat la o procedură de confruntare, la negocieri şi la pregătirea procesului de revizuire a Constituţiei", a explicat Adrian Năstase.

El a mai spus că toate aceste lucruri arată "ce înseamnă în capul lui Traian Băsescu şi în capul lui Emil Boc modernizarea statului şi reforma statului".

"Toate aceste lucruri, în opinia mea, sunt formule de tip populist, demagogic. În condiţiile în care situaţia economică, socială sunt atât de grave, aceste perdele de asmuţire a opinie publice spre teme de acest gen reprezintă formule care nu mai impresionează absolut pe nimeni", a adăugat Năstase.

Şi liberalul Eugen Nicolaescu a reclamat caracterul forţat al deciziei Guvernului. ?Parlamentul se află în procedură de a modifica constituţia. Guvernul vine şi sfidează parlamentul propunându-i anumite teme. Este probabil o rezultantă a discuţiei de ieri dintre premier şi preşedinte, o altă problemă pusă pe faţa Parlamentului ca un fapt împlinit? a comentat iritat Nicoleascu, reclamând tratatmentul umilitor la care este supus legislativul.

Liberalul a atras atenţia asupra faptului că propunerile de revizuire a constituţiei propuse de guvern nu fac decât să se suprapună şi să dubleze propunerile deja formulate de la parlamentari la nivel legislativ.

?Şmecheria aceasta pe care a găsit-o guvernul să se ia de bun ceea ce propune guvernul, iar ceea ce face parlamentul sfă ie tratat ca simple amendamente. Revizuirea constituţiei e atât de serioasă încât nu se poate face pe colţul mesei într-o seară la Cotroceni şi la prânz la Guvern? a conchis Nicolăescu.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, la rândul său, că proiectul Guvernului de revizuire a Constituţiei este făcut cu "resentimente" şi "idei preconcepute" şi a criticat presiunile PDL pentru constituirea Comisiei parlamentare de revizuire a legii fundamentale.

"În primul rând, observ că PDL nu se dezminte şi umblă cu acelaşi tip de şmecherii, pentru că la nivelul Parlamentului a existat o presiune din partea PDL să hotărâm crearea Comisiei pentru Constituţie, ca să constatăm de fapt că Guvernul avea un proiect pe care aştepta să-l lanseze de îndată ce era creată Comisia Constituţională", a declarat Tăriceanu.

Vicepreşedintele Comisiei pentru Constituţie a subliniat că, trecând peste lucrurile legate de modul în care PDL ştie sau înţelege să facă politică, "proiectul de revizuire a Constituţiei nu trebuie să facă obiectul unei proceduri rapide şi expeditive".

"Proiectul de revizuire a Constituţiei nu trebuie să facă obiectul unei proceduri rapide şi expeditive, pentru că schimbările aduse Constituţiei au o influenţă extraordinar de mare pe ansamblul societăţii, în planul relaţiilor politice şi instituţionale, iar prin modificarea unor prevederi care se dovedesc că au fost greşite fiind adoptate prin pripeală, riscăm să suportăm consecinţele nefavorabile ale unor acţiuni pripite pe un lung termen", a spus liberalul.

În opinia lui Tăriceanu, proiectul Guvernului este făcut pentru "actorii politici existenţi", cu resentimente şi idei preconcepute.

"Mie mi se pare că propunerile pe care le face Guvernul nu ţin seama de faptul că ele nu se adresează actorilor politici existenţi. Noi trebuie să plecăm de la o premisă că nu facem o Constituţie în funcţie de persoane şi mai ales că actualele persoane care ocupă funcţii publice importante nu vor mai fi în funcţii odată cu adoptarea Constituţiei. Nu trebuie să plecăm cu resentimente, cu idei preconcepute, aşa cum este proiectul acestui Guvern", a adăugat Tăriceanu.


Antena3.ro

×
x close